Την ανάγκη να αλλάξει το κανονιστικό λειτουργίας στους κοινόχρηστους χώρους της Πάτρας, στις πλατείες και στους πεζόδρομους, εξέφρασε ο ΣΚΕΑΝΑ στην εισήγηση του, στην πρόσφατη σύσκεψη για το θέμα που έγινε μεταξύ των φορέων.

Ο ΣΚΕΑΝΑ ήταν ο βασικός εισηγητής της σύσκεψης που έγινε με θέμα τον εκσυγχρονισμό της κανονιστικής για τους χώρους που καταλαμβάνουν τα καταστήματα εστίασης, μισθώνοντας τους και πληρώνοντας το ανάλογο αντίτιμο στον Δήμο.

Η κανονιστική που ισχύει μέχρι τώρα είναι εκτός πραγματικότητας, έχει ξεπεραστεί από την εποχή της και είναι χαρακτηριστικό ότι είχε αποφασιστεί η εφαρμογή της, το ’98 επί αντιδημαρχίας Νίκου Τζανάκου.

Πριν από 22 ολόκληρα χρόνια. Αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι  βάση των όρων που είχαν τεθεί τότε, δεν επιτρέπει την ύπαρξη θερμαντικών σωμάτων, ενώ οι μόνες καρέκλες για τις οποίες δίνει το πράσινο φως είναι αυτές με το πανί, του "σκηνοθέτη" όπως λέγονται. Όλες οι υπόλοιπες είναι εκτός κανονιστικής.

Ο ΣΚΕΑΝΑ έτσι έχει ζητήσει την εφαρμογή μιας σύγχρονης κανονιστικής, που αφενός να είναι λειτουργική για την πόλη, αλλά και για τα μαγαζιά της και αφετέρου να αναδεικνύει την αισθητική της μέσα από την αξιοποίηση των κοινόχρηστων χώρων της.

Πάνω στο πρώτο, απαράβατος όρος για τον σύλλογο είναι ο σεβασμός των δικαιωμάτων των ΑμεΑ και των ανθρώπων με κινητικά προβλήματα, διευκολύνοντας τους την πρόσβαση.  Σε ότι αφορά το δεύτερο, την καλύτερη αισθητική, η πρόταση του ΣΚΕΑΝΑ, βάση της εισήγησης που έκανε, είναι η ενίσχυση του πρασίνου, με περισσότερες γλάστρες στους χώρους που μισθώνονται από τα μαγαζιά, καθώς και ορισμένα στοιχεία ομοιογένειας στα μαγαζιά της κάθε περιοχής.

Οι συζητήσεις για την νέα κανονιστική θα συνεχιστούν και στόχος του ΣΚΕΑΝΑ είναι να ολοκληρωθούν μέσα στα πρώτο τρίμηνο του νέου έτους. Αξίζει να αναφέρουμε ότι ο Δήμος προωθεί και αυτός από την πλευρά του τον σχεδιασμό και την ολοκλήρωση της νέας κανονιστικής, έτσι ώστε να διευκολυνθούν τα μαγαζιά, χωρίς να κινδυνεύουν με πρόστιμα, θέτοντας όμως και αυτός ως απαράβατο όρο την ελεύθερη πρόσβαση των πολιτών και τον σεβασμό στα δικαιώματα των ΑμεΑ.