Δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και σχεδόν 46.000 εγκατέλειψαν τα σπίτια τους στις Φιλιππίνες που επλήγησαν την ημέρα των Χριστουγέννων από σοβαρές πλημμύρες, ανακοίνωσαν σήμερα οι αρχές της υπηρεσίας πολιτικής προστασίας.

Εξάλλου αγνοείται η τύχη εννέα ανθρώπων μετά τις ισχυρές εποχικές βροχοπτώσεις που προκάλεσαν χθες, Κυριακή, πλημμυρες σε 14 πόλεις στην περιφέρεια του Μιντανάο, στο νότιο τμήμα του αρχιπελάγους, ανακοίνωσε το γραφείο πολιτικής προστασίας της Μανίλας.

Η ακτοφυλακή ανέφερε πως διέσωσε από τις πλημμύρες περισσότερες από είκοσι οικογένειες στην πόλεις Κλαρίν και Οζαμίζ.

«Το νερό ανέβηκε μέχρι το στήθος σε ορισμένες ζώνες, όμως σήμερα (Δευτέρα) σταμάτησε να βρέχει», δήλωσε τηλεφωνικά ένα μέλος της πολιτικής προστασίας, ο Ρόμπινσον Λάκρε, από την πόλη Γκινγκούγκ. Από τους 45.700 ανθρώπους που απομακρύνθηκαν από τα σπίτια τους, οι 33.000 κατοικούσαν εξάλλου στην Γκινγκούγκ.

Δύο νεκροί έχουν αναφερθεί στην πόλη Χιμένες.

Οι κεντρικές και οι νότιες Φιλιππίνες επλήγησαν από την κακοκαιρία την ώρα που μόλις άρχιζαν οι διακοπές των Χριστουγέννων σ' αυτό το αρχιπέλαγος των 110 εκατ. κατοίκων, που είναι πολύ εκτεθειμένο στις φυσικές καταστροφές.
Πώς η κλιματική αλλαγή κάνει ευάλωτες τις Φιλιππίνες

Εξάλλου η ακτοφυλακή ανακοίνωσε πως ένα αλιευτικό βυθίστηκε λόγω των ισχυρών ανέμων ανήμερα τα Χριστούγεννα στα ανοικτά του νησιού Λέιτε στις κεντρικές Φιλιππίνες, με αποτέλεσμα δύο μέλη του πληρώματος να χάσουν τη ζωή τους, ενώ έξι διασώθηκαν.

Οι Φιλιππίνες θεωρούνται από τις χώρες που είναι περισσότερο ευάλωτες στις συνέπειες τις κλιματικής αλλαγής και οι επιστήμονες προειδοποιούν πως οι καταιγίδες θα γίνονται όλο και ισχυρότερες στο βαθμό που η θερμοκρασία του πλανήτη ανεβαίνει.