Συστατικά

2 κιλά χοιρινή σπάλα χωρίς κόκαλο (ζήτησε από τον κρεοπώλη να το ανοίξει για ρολό)
200 γρ. δαμάσκηνα χωρίς κουκούτσι
300 ml κονιάκ
5-6 κ.σ. ελαιόλαδο
3 κρεμμύδια κομμένα σε λεπτές ροδέλες
μπαχάρι
κύμινο
γαρίφαλο
αλάτι
πιπέρι
κανέλα σε σκόνη

Για τη σάλτσα

το κονιάκ από τα δαμάσκηνα
1 κ. σ. μέλι
1 πορτοκάλι κομμένο σε λεπτές ροδέλες
χυμό από 1 πορτοκάλι

Τρόπος Μαγειρέματος

Ρίχνεις σε ένα μπολ το κονιάκ και τα δαμάσκηνα και τα αφήνεις στην άκρη για μισή περίπου ώρα
Ρίχνεις σε ένα τηγάνι ελαιόλαδο και σοτάρεθς τα κρεμμύδια για 5-6 λεπτά μέχρι να πάρουν χρώμα και να μαλακώσουν
Προθερμαίνεις το φούρνο στους 200 βαθμούς
Βάζεις το χοιρινό στον πάγκο
Ρίχνεις σε ένα μπολ τα μπαχαρικά και το αλάτι και ανακατεύεις καλά
Απλώνεις μικρή ποσότητα του μείγματος στο χοιρινό
Στραγγίζεις καλά τα δαμάσκηνα και κρατάς το κονιάκ
Μέσα σε ένα μπολ ριχνεις τα κρεμμύδια μαζί με το λάδι που τα έχεις σοτάρει, τα δαμάσκηνα και το υπόλοιπο μείγμα μπαχαρικών και ανακατεύεις καλά
Απλώνεις στο μέσο του χοιρινού τη γέμιση και το τυλίγεις σε μορφή ρολού
Αφού το τυλίξεις καλά το δένεις με σπάγγο και το βάζεις σε ένα πυρίμαχο σκεύος με το μέρους που είναι ανοιχτό προς τα κάτω
Ρίχνεις σε ένα μπολ το μέλι, το κονιάκ από τα δαμάσκηνα και το χυμό πορτοκαλιού, ανακατεύεις καλά και το ρίχνεις πάνω από το ρολό
Προσθέτεις το μείγμα μπαχαρικών που έχει απομείνει και κλείνεις το καπάκι του σκεύους
Αφήνεις το ρολό να ψηθεί για 1 1/2 περίπου ώρα
Ανοίγεις προσκετικά το καπάκι, τοποθετείς τις ροδέλες πορτοκαλιού και το αφήνεις για 30-40 λεπτά ακόμη
Ελέγχεις αν έχει μαλακώσει και ροδίσει το αφαιρείς από το φούρνο
Περιμένεις να κρυώσει λιγάκι πριν αφαιρέσεις το σπάγγο

Πηγή: tlife.gr