Η Ελένη Ράντου εξέφρασε την έντονη δυσαρέσκειά της για το νέο Προεδρικό Διάταγμα, το οποίο  εξισώνει πτυχία δραματικών σχολών και εν γένει καλλιτεχνικών σπουδών, με απολυτήρια Λυκείου.

Η απόφαση της κυβέρνησης προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις των σωματείων των ηθοποιών, των μουσικών, αλλά και όσων φοιτούν και δραστηριοποιούνται στους χώρους του κινηματογράφου και του χορού.

Ωστόσο, ο υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, αρμόδιος για θέματα σύγχρονου πολιτισμού, Νικόλας Γιατρομανωνάλης μίλησε στο protothema.gr και ξεκαθάρισε πως δεν επηρεάζονται αρνητικά οι τίτλοι σπουδών των καλλιτεχνικών σχολών, ενώ προανήγγειλε νέες παρεμβάσεις σχετικά με την τριτοβάθμια καλλιτεχνική εκπαίδευση και προβλήματα που χρονίζουν.

Με τη σειρά της η Ελένη Ράντου μέσα από το προφίλ της στο Facebook και με μία ανάρτηση, μίλησε για τη «φύση» των δραματικών σπουδών, ενώ τόνισε πως η φοίτηση είναι εξαιρετικά απαιτητική, για να εξισώνεται με το πτυχίο του Λυκείου.

«Έχοντας τελειώσει παράλληλα σπουδές στη δραματική σχολή και ταυτόχρονα σε σχολή της Φιλοσοφικής δηλώνω υπεύθυνα πως οι σπουδές σε δραματική σχολή είναι πιο απαιτητικές, πιο επίπονες, πιο σύνθετες, πιο χρονοβόρες, απαιτείται εκατό τοις εκατό φυσική, σωματική και πνευματική παρουσία, πράγμα που δεν χρειάζεται στις υπόλοιπες σπουδές, ομαδικότητα, εγρήγορση κάθε μέρα.

Δεν είναι αστείο πράγμα ούτε πάρεργο τέτοιες σπουδές. Αστείο πράγμα ήταν οι σπουδές στη γαλλική φιλολογία που στα χρόνια μου διδασκόμασταν στα ελληνικά και έπρεπε να μεταφράζουμε μόνοι μας τα βιβλία και να τα δίνουμε στα γαλλικά.

Είναι πραγματικά άδικο να υποβαθμίζονται έτσι οι σπουδές δραματικής τέχνης. Μια θλιβερή απόφαση να εξισωθούν αυτές οι σπουδές με πτυχίο λυκείου. Τρία χρόνια τόσο απαιτητικών σπουδών δεν μπορεί να ισούται με το τίποτα. Προσωπικά αυτές οι σπουδές με έκαναν αυτό που είμαι» έγραψε χαρακτηριστικά η ηθοποιός.