Καλή σε σύγκριση με την περασμένη χρονιά θα είναι φέτος η τιμή της πατάτας για τον παραγωγό, κάτι που δίνει μια ανάσα στους αγρότες που ασχολούνται με τη συγκεκριμένη καλλιέργεια, μπροστά σε δύσκολες οικονομικές συνθήκες που έχουν να αντιμετωπίσουν.

Πιο συγκεκριμένα η τιμή της πατάτας κυμαίνεται για φέτος στα 40 με 50 λεπτά το κιλό, παρουσιάζοντας μία αύξηση της τάξεως των 20 με 30 λεπτών σε σύγκριση με την περασμένη χρονιά όπου είχε φτάσει να πωλείται έως και 15 λεπτά, φέρνοντας σε κατάσταση απόγνωσης τους αγρότες.

Η καλή τιμή της πατάτας σε ότι αφορά τους παραγωγούς έχει να κάνει με τις καιρικές συνθήκες που φέτος ήταν αρκετά καλές και ευνόησαν τις καλλιέργειες χωρίς να υπάρξουν καταστροφές.

Ωστόσο, το κέρδος για τους παραγωγούς και η άνοδος της τιμής της δεν σημαίνει ότι αυξήθηκε η καλλιέργεια της αφού το κόστος παραγωγής ήταν σε ένα υψηλό επίπεδο εξαιτίας της εκτόξευσης της τιμής των λιπασμάτων και της ενέργειας.

Έτσι, δεκάδες χωράφια στην Δυτική Αχαΐα με αγρότες που η πατάτα αποτελεί το κύριο μέρος της καλλιέργειας τους, έμειναν ακαλλιέργητα εξαιτίας της κατάστασης αυτής, με τη μείωση να φτάνει ακόμα και το 50% της παραγωγής σε σύγκριση με άλλες χρονιές.

Αποτέλεσμα αυτού ήταν η εισαγωγή της πατάτας από άλλες ξένες αγορές προκειμένου να καλυφτούν οι ανάγκες, κυρίως από την Αίγυπτο. Μάλιστα, κάποιες από αυτές τις αιγυπτιακές πατάτες, βαφτίστηκαν ελληνικές, με αποτέλεσμα ο καταναλωτής να μην γνωρίζει τι βάζει στο καλάθι του. Πάντως η τιμή της πατάτας στη λιανική κυμαίνεται στα 70 με 80 λεπτά.