Σύμφωνα με το Νίκο Κωνσταντόπουλο και τη Ζωή Κωνσταντοπούλου, συνηγόρους της οικογένειας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, η αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Μαριάννα Ψαρουδάκη, άσκησε αναίρεση κατά της απόφασης αναγνώρισης ελαφρυντικού στον δράστη της δολοφονίας του 15χρονου, πρώην ειδικό φρουρό, Επαμεινώνδα Κορκονέα.

Υπενθυμίζεται ότι την ημέρα αποχώρησης, λόγω συνταξιοδοτήσεως (30.7.2022), του τότε Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Βασίλη Πλιώτα, ο Νίκος και η Ζωή Κωνσταντοπούλου, ζήτησαν να ασκηθεί αναίρεση στην απόφαση του Μικτού Ορκωτού Εφετείου Λαμίας με την οποία, κατά πλειοψηφία, αποφυλακίστηκε ο Επαμεινώνδας Κορκονέας, ο οποίος το 2008 δολοφόνησε τον 15χρονο Αλέξη.

Οι δύο συνήγοροι, όπως αναφέρουν σε ανακοίνωση τους, είχαν ζητήσει την αναίρεση αποφάσεως του Εφετείου, «καταγγέλλοντας ταυτόχρονα τις εξόφθαλμες, προκλητικές, αξιόποινες, και πειθαρχικώς ελεγκτέες μεθοδεύσεις που έγιναν για να παρακαμφθεί η ομόφωνη απόφαση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου, που είχε ακυρώσει την αρχική αναγνώριση ελαφρυντικού».

Όπως αναφέρουν οι δυο δικηγόροι, «με εμπεριστατωμένο σκεπτικό, η έγκριτη Εισαγγελέας ζητεί να ακυρωθεί και να τεθεί εκποδών η αναγνώριση του ελαφρυντικού του προτέρου συννόμου βίου στον αμετακλήτως καταδικασθέντα δράστη της δολοφονίας του 15χρονου Αλέξανδρου Ε. Κορκονέα, που είχε ως αποτέλεσμα τη νέα αποφυλάκισή του, τον Ιούνιο 2022, πριν στεγνώσει το μελάνι της απόφασης του Αρείου Πάγου με την οποία είχε οδηγηθεί ξανά στη φυλακή».

Μετά από όσα σκανδαλώδη διαδραματίσθηκαν τον Μάιο και Ιούνιο 2022 στο Μεικτό Ορκωτό Εφετείο Λαμίας, με την μεθόδευση εξοβελισμού και αποκλεισμού της οικογένειας του Αλέξανδρου από τη διαδικασία, με εντολή μη κλήτευσης και με απόφαση παρεμπόδισης εκπροσώπησης της μητέρας και της αδελφής του θύματος, και μετά την χρησιμοποίηση των ενόρκων που όμως δεν είχαν καμμία γνώση της υπόθεσης και της δικογραφίας, για την αναγνώριση ελαφρυντικού και τη νέα αποφυλάκιση του Ε. Κορκονέα, η Δικαιοσύνη καλείται εκ νέου να αποκαταστήσει το δίκαιο και το κύρος της.

Από πλευράς των δυο συνηγόρων επισημαίνεται ότι «η υπόθεση δεν είναι υπόθεση νομικού σφάλματος, αλλά υπόθεση επίμονης ενεργοποίησης μηχανισμών, εντός του κράτους και εντός του δικαστικού συστήματος, για τη συγκάλυψη του εγκλήματος, της απρόκλητης δολοφονικής αστυνομικής βίας, και την υπόθαλψη των υπαιτίων.

Για αυτό και έχουμε ζητήσει όχι μόνον την άσκηση αναίρεσης κατά της αποφάσεως, αλλά και τον πειθαρχικό και ποινικό έλεγχο όσων έλαβαν χώρα στο Μεικτό Ορκωτό Εφετείο Λαμίας, τόσο το 2019 όσο και το 2022. Εκφράζουμε την ικανοποίησή μας για την άσκηση αναίρεσης από πλευράς της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου και αναμένουμε, επαγρυπνώντας, την εις βάθος διερεύνηση και των ποινικών και πειθαρχικών ευθυνών, που έχει ήδη διαταχθεί».

Πηγή: protothema