Διαχρονικά το επίκεντρο της καρδιάς των Χριστουγέννων στην Πάτρα ήταν πάντοτε η πλατεία Γεωργίου. Πότε με την φάτνη της, πότε με τους Αϊ Βασίληδες, πότε με το στολισμένο έλατο της και πότε με τους μποναμάδες της.

Οι μποναμάδες από τις αρχές της νέας χιλιετίας είχαν πάει στον πεζόδρομο της Τριών Ναυάρχων (επί δημαρχίας Φλωράτου) για να δώσουν ζωή και σε αυτό το σημείο της πόλης, μια περίοδος που μόλις είχε ολοκληρωθεί το έργο της πεζοδρόμησης της.

Οι μποναμάδες είχαν περάσει επίσης και ένα διάστημα την δεκαετία του ’90 και από τον εμπορικό δρόμο της Ερμού, ξεκινώντας από χαμηλά και φτάνοντας έως και το Μαρκάτο. Όμως οι περισσότεροι από τους πατρινούς τους θυμούνται στην πλατεία Γεωργίου.

Όταν η πλατεία είχε την παλιά μορφή της και γύρω από αυτή απλώνονταν οι πάγκοι των μποναμάδων με τα πολύχρωμα φώτα τους και φυσικά τους δεκάδες Αϊ Βασίληδες που υπήρχαν στη καρδιά της πλατείας Γεωργίου μπροστά από την φάτνη.

Η φωτογραφία έχει ανέβει από τον Παναγιώτη Πορφυρόπουλο και είναι από την στολισμένη πλατεία Γεωργίου της δεκαετίας του ’80.