Σκοτώνουν για λόγους ερωτικούς, οικονομικούς, πολιτικούς, θρησκευτικούς, ρατσιστικούς. Ενίοτε σκοτώνουν επειδή δεν έχουν άλλη επιλογή. Σκοτώνουν ακόμη και χωρίς λόγο. Κατάγονται από όλες τις χώρες, ανήκουν σε όλα τα κοινωνικά στρώματα.

Δολοφονούν γονείς, συγγενείς, συζύγους, εραστές, αντιπάλους, εχθρούς, φίλους, αφεντικά,ανθρώπους που φροντίζουν. Δολοφονούν παιδιά. Τα δικά τους και άλλων. Οι «Φόνισσες» επισκέφτηκαν και την Πάτρα, στην δεύτερη έκδοσή τους. Το ομώνυμο βιβλίο της Νίνας Κουλετάκη, σε εισαγωγή του καθηγητή εγκληματολογίας και πρώην Υπουργό, Γιάννη Πανούση σε σκίτσα του κοσμήτορα Θετικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Πατρών, Γιώργο Παπαθεοδώρου, οι οποίοι παρευρέθηκαν με ενεργή συμμετοχή στην παρουσίασή του. Την παρουσίαση συμπλήρωσαν η Κλειώ Βασίλογλου, Δημοσιογράφος και ο δικηγόρος Βασίλης Μάρκου.

Η συζήτηση κινήθηκε φυσικά γύρω από τα κοινωνικά αλλά και πολιτιστικά αίτια που γεννούν το έγκλημα. Οι «Φόνισσες» είναι μια προσπάθεια που εξετάζει το φαινόμενο του εγκλήματος με τρόπο ώστε να μπορεί να κατανοηθεί σε όλες του τις διαστάσεις και κυρίως να κατανοηθεί ως παραγόμενο από μεταβαλλόμενες κοινωνικές συνθήκες που δημιουργούνται με συνεχείς συγκρούσεις ομάδων διαφορετικών συμφερόντων, διαφορετικής δύναμης, διαφορετικής εξουσίας. Ένα είναι
μόνο το κοινό σημείο όλων των εγκλημάτων. Ότι, διαπράττονται από γυναίκες. Θα μπορούσε, όπως γράφει στην εισαγωγή του βιβλίου ο κ. Πανούσης, να ενταχθεί στον κλάδο της Πολιτισμικής Εγκληματολογίας.

Στην παρουσίαση παρευρέθηκαν μεταξύ άλλων οι βουλευτές Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, Κώστας Μάρκου και Σία Αναγνωστοπούλου, και η Αντιδήμαρχος Πατρών, Βίβιαν Σαμούρη, πρόεδρος της Επιτροπής Ισότητας των Φύλων του Δήμου.

Η παρουσίαση συνδιοργανώθηκε από τις Εκδόσεις Κύφαντα και το Κέντρο Διαχείρισης Έμφυλων Ανισοτήτων «Εριφύλη».