Έχουν ξεκινήσει οι προετοιμασίες για το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι με τα νοικοκυριά να έχουν προχωρήσει την έρευνα αγοράς τους για τρόφιμα και τα είδη που θα αγοράσουν, θέλοντας να προσφέρουν τα καλύτερα που μπορούν για τις οικογένειες τους και τα αγαπημένα τους πρόσωπα.
Το δεδομένο είναι ότι το γιορτινό τραπέζι θα είναι πιο ακριβό από τα περσινό, τόσο όμως πιο ακριβό θα είναι και που θα κυμανθεί η ακρίβεια αυτή, αυτό θα εξαρτηθεί μέσα από διάφορους παράγοντες που θα παίξουν τον ρόλο τους.
Με βάση όμως τις εκτιμήσεις οι τιμές στα κρέατα που αποτελούν έτσι και αλλιώς μια από τις προτεραιότητες της κάθε οικογένειας για το γιορτινό τραπέζι θα κυμανθούν σε ένα λογικό πλαίσιο, ανάλογα πάντα με τα δεδομένα της εποχής και την ακρίβεια που υπάρχει.
Ωστόσο, δεν φαίνεται να υπάρχουν ενόψει των γιορτών επιπλέον αυξήσεις από αυτές που ήδη έχουν καθοριστεί το επόμενο διάστημα. Το αρνάκι και το κατσικάκι που είναι μία από τις βασικές επιλογές πολλών νοικοκυριών θα κυμανθούν στην τιμή των 10 με 11 ευρώ το κιλό και 12 με 13 ευρώ αντίστοιχα. Το χοιρινό θα κυμανθεί στα 6 με 8 ευρώ το κιλό, ενώ πιο ακριβό θα είναι το μοσχάρι που θα φτάσει τα 11 με 13 ευρώ, ανάλογα βέβαια με το κομμάτι που επιλέγει ο καθένας.
Τέλος, σε ότι αφορά την γαλοπούλα η μαύρη ντόπια θα είναι κοντά στα 9 με 10 ευρώ, ενώ μετά από την απόφαση του υπουργείου να την συμπεριλάβει στο εορταστικό καλάθι, οι τοπικές επιχειρήσεις αγοράς κρεάτων, εξετάζουν το ενδεχόμενο να την κατεβάσουν στα 8 ευρώ.
Πάντως, η ζήτηση είναι ήδη ενθαρρυντική για τη συνέχεια και η αγορά στα κρεοπωλεία τουλάχιστον έχει ξεκινήσει να κινείται. Οι περισσότεροι, σύμφωνα με τις αγορές που γίνονται, επιλέγουν εκτός της γαλοπούλας για τη μέρα των Χριστουγέννων, αρνάκι, κατσίκι και χοιρινό.