Ο Άκης Τσελέντης μίλησε σε τηλεοπτική του συνέντευξη σχετικά με τους σεισμούς στην Εύβοια και για το αν θα υπάρξουν μετασεισμικές ακολουθίες.

Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών, στον τηλεοπτικό σταθμό «ΣΚΑΙ», βρισκόμαστε στη φάση της μετασεισμικής ακολουθίας στην Εύβοια.

«Κατά τη δική μου εκτίμηση δεν περιμένουμε μεγαλύτερο σεισμό, αλλά περιμένουμε μία πλούσια μετασεισμική ακολουθία, η οποία είναι σε μία περιοχή, την οποία δεν την ξέραμε. Είναι η αντίστοιχη περιοχή με αυτήν της Ελασσόνας που είχαμε κάποιο ρήγμα που δεν το ξέραμε, ή στην Κοζάνη και τα Γρεβενά αντίστοιχα. Το ρήγμα στην Εύβοια είναι σχετικά μικρό και υποθαλάσσιο. Η μετασεισμική δραστηριότητα μπορεί να μας απασχολήσει ακόμη και μήνες», τόνισε αρχικά ο κ. Τσελέντης.
Πρόβλημα τα παλιά και πέτρινα σπίτια στην Εύβοια

Στην συνέχεια επισήμανε ότι «το πρόβλημα είναι ότι πολλά σπίτια τα οποία είναι πέτρινα και παλιά από ότι είδα, έχουν υποστεί κάποιες μικροζημιές και οι επαναλαμβανόμενες φορτίσεις, μπορούν σίγουρα να προκαλέσουν προβλήματα στην στατικότητα τους. Για αυτό πρέπει να υπάρξει μεγάλη προσοχή και έλεγχος αυτών των σχολείων. Ο προχθεσινός σεισμός έγινε πολύ αισθητός στην Αθήνα. Στο διάγραμμα που έχω στείλε φαίνεται ότι οι σεισμοί έχουν διεύθυνση διάρρηξης προς την Αθήνα, για αυτό και έγινε αντιληπτός».

«Δεν περιμένουμε μεγάλο σεισμό στην Εύβοια»

Σε ερώτηση για το αν αυτό το ρήγμα μπορεί να δώσει μεγαλύτερο σεισμό ο κ. Τσελέντης ανέφερε ότι «η δικιά μου εκτίμηση είναι πως όχι. Το πολύ να έχουμε ένα σεισμό του μεγέθους 4,3-4,4 ρίχτερ. Αλλά πιστεύω πως είμαστε στα όρια της μετασεισμικής ακολουθίας. Αυτό δείχνουν τα δεδομένα μας. Η κατανομή των σεισμών δεν έχει μεγάλη έκταση. Το ρήγμα φαίνεται σχετικά μικρό».