Το νάτριο και το χλωρίδιο είναι δύο βασικοί ηλεκτρολύτες που όταν συνδυαστούν δημιουργούν το αλάτι. Οι ηλεκτρολύτες είναι υπεύθυνοι για διάφορες λειτουργίες στο σώμα, όπως η ισορροπία των υγρών, η πίεση και το pH του αίματος αλλά και η λειτουργία των νεύρων. Κι ενώ γνωρίζουμε τις συστάσεις των ειδικών για να καταναλώνουμε λιγότερο, το αλάτι είναι ένα από τα συστατικά που πρέπει να καταναλώνουμε σε τακτική βάση. Αν μάλιστα, παρατηρείτε ότι συχνά έχετε έντονη επιθυμία για αλμυρό, αυτό θα μπορούσε να οφείλεται σε διάφορους λόγους, όπως αναφέρει το vita.

Ζητάτε αλμυρό εξαιτίας…

Αυτός θα μπορούσε να είναι ο τρόπος του σώματός σας να σας πει ότι έχει εξαντληθεί από τα θρεπτικά συστατικά του αλατιού ή θα μπορούσε απλώς να σχετίζεται με τις διατροφικές σας συνήθειες ή τις ορμόνες σας. Πιο συγκεκριμένα, μπορεί να οφείλεται:

…αφυδάτωσης

Επειδή το νάτριο και το χλωρίδιο είναι απαραίτητα για την ισορροπία υγρών στο σώμα, η αφυδάτωση μπορεί να σας κάνει να λαχταράτε περισσότερο αλάτι.

Αυτός είναι ο τρόπος του σώματος να σας κάνει να τρώτε ή να πίνετε περισσότερο νάτριο και χλωρίδιο που μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση της ενυδάτωσης σας.

Μαζί με την κατανάλωση περισσότερου αλατιού, μπορεί επίσης να λαχταράτε περισσότερο νερό που θα βελτιώσει περαιτέρω την ενυδάτωσή σας.

Για να μειώσετε τον κίνδυνο αφυδάτωσης, βεβαιωθείτε ότι πίνετε αρκετά υγρά μέσα στην μέρα. Ένας από τους πιο εύκολους δείκτες ενυδάτωσης είναι το χρώμα των ούρων, που θα πρέπει να είναι ανοιχτό κίτρινο έως και διαυγές εάν είστε επαρκώς ενυδατωμένοι.
Μήπως έχετε PMS;

Γνωστό και ως προεμμηνορροϊκό σύνδρομο, το PMS μπορεί να εμφανιστεί λίγες μέρες πριν την έναρξη της περιόδου σας. Αυτή η κατάσταση είναι γνωστή για την πρόκληση ενός ευρέος φάσματος συμπτωμάτων.

Ενώ μπορεί να παρατηρήσετε περισσότερα συναισθηματικά συμπτώματα, όπως εναλλαγές της διάθεσης, ευερεθιστότητα και “πεσμένη” διάθεση, μπορεί επίσης να δείτε αλλαγή στην όρεξή σας και την επιθυμία σας για συγκεκριμένες τροφές, όπως οι αλμυρές.

Αν και η αιτία πίσω από αυτό το φαινόμενο πρέπει να διερευνηθεί περισσότερο, οι αλλαγές στα επίπεδα ορμονών φαίνεται να ευθύνονται.
Κι αν είναι ανισορροπία ηλεκτρολυτών;

Οτιδήποτε μπορεί να προκαλέσει μεγαλύτερα από την συνηθισμένη απώλεια υγρών, όπως η πιο έντονη άσκηση, ο χρόνος που περνάμε σε ζεστό ή υγρό περιβάλλον, παθήσεις όπως ο πυρετός, η διάρροια, ο εμετός, μπορεί να οδηγήσει σε ανισορροπία ηλεκτρολυτών.

Μαζί με την απώλεια σωματικών υγρών που μπορεί να αντιμετωπίσετε σε αυτές τις καταστάσεις, χάνετε επίσης πολύτιμους ηλεκτρολύτες, όπως το νάτριο. Εκτός της αφυδάτωσης, μπορεί να προκληθεί και ανισορροπία ηλεκτρολυτών.

Εκτός από την επιθυμία για αλμυρές τροφές, μπορεί να παρατηρήσετε επιπλέον συμπτώματα, όπως πονοκέφαλο, κόπωση, γρήγορο καρδιακό ρυθμό ή μυϊκές κράμπες ή σπασμούς.