Μόνο βολική δεν είναι για τα ΑμεΑ - και ειδικά για τα άτομα με κινητικά προβλήματα - η Πάτρα και αυτό δεν μια διαπίστωση γενικού και αορίστου χαρακτήρα, αλλά μια θλιβερή διαπίστωση που κάνουν τα ίδια τα άτομα. 

Το βασικό θέμα που καλούνται να αντιμετωπίσουν είναι η προχειρότητα και η επιπολαιότητα που χαρακτηρίζει τα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη. Έργα που συνεχίζονται για μήνες και φρακάρουν τους πεζόδρομους κόβοντας ουσιαστικά την διέλευση των ατόμων που κυκλοφορούν με αναπηρικά αμαξίδια.

Η φωτογραφία που ανέβασε ο Ηλίας Κωνσταντάτος από κτίριο που ανήκει στον δήμο και στο οποίο γίνονται κάποιες εργασίες, κλείνοντας έτσι τον δρόμο, είναι χαρακτηριστική των όσων λέμε παραπάνω.

Οι δυσκολίες όμως πρόσβασης των ατόμων με κινητικά προβλήματα στην ίδια τους την πόλη δεν περιορίζονται μόνο εκεί.

Τα πεζοδρόμια σε πολλά σημεία της Πάτρας είναι στενά και σαν μην έφτανε αυτό, σε κάποια από αυτά υπάρχουν φωτεινοί σηματοδότες ή πινακίδες κυκλοφορίας που στενεύουν τόσο το όλο ζήτημα που απαγορεύουν την διέλευση ανθρώπων που κυκλοφορούν με αμαξίδιο.

Στις εισόδους των πεζοδρομίων και των πεζόδρομων οι ράμπες (όπου υπάρχουν) είναι προβληματικές. Για να μην αναφερθούμε στα ειδικά πεζοδρόμια για άτομα με προβλήματα στην όραση τα οποία και οδηγούν πολλές φορές στον δρόμο, αντί να βοηθούν τους ανθρώπους που βγαίνουν με το μπαστούνι να έχουν μια κατεύθυνση στον προορισμό τους.

Σταθμεύουμε στις θέσεις τους!

Και φυσικά το χειρότερο από όλα που δεν έχει να κάνει με την πόλη, αλλά με την νοοτροπία που έχουμε ως δημότες: Σταθμεύουμε σε θέσεις ΑμεΑ, μια τάση που τους τελευταίους μήνες έχει πάρει ολοένα και μεγαλύτερες διαστάσεις, κοιτάζοντας τις κλήσεις που μοιράζει για αυτές τις παραβάσεις η τροχαία.  

Το επιχείρημα ότι δεν υπάρχουν θέσεις για παρκάρισμα στο κέντρο δεν αποτελεί δικαιολογία. Άλλωστε, πλέον δεν το κάνουμε μόνο στο κέντρο της Πάτρας, το βλέπουμε ακόμα και σε χώρους στάθμευσης των σούπερ μάρκετ.

Ό,τι μας βολεύει, σε μία πόλη άναρχη κυκλοφοριακά έτσι και αλλιώς που καταλήγει να κλείνει τα άτομα με κινητικά προβλήματα στο σπίτι τους ή να μην είναι αυτόνομα.