Η κούραση πρόκειται για μια από τις πιο συχνές “παρενέργειες” του σύγχρονου και του γρήγορου τρόπου ζωής, καθώς οι δεκάδες υποχρεώσεις και δεσμεύσεις όχι απλώς δεν μας αφήνουν ελεύθερο χρόνο αλλά πολλές φορές “κλέβουν” και τον ύπνο μας. Ωστόσο, το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης (CFS), πρόκειται για μια πάθηση, που μπορεί να επηρεάσει την ποιότητα ζωής, καθώς σε αυτήν την περίπτωση η κόπωση μπορεί να επιμείνει για μήνες. Άλλα σύνοδα συμπτώματα περιλαμβάνουν την δυσκολία στον ύπνο, τον πόνο στις αρθρώσεις, την δυσκολία συγκέντρωσης, ακόμα και την ευαισθησία στους λεμφαδένες, όπως αναφέρει το vita.

Τροφές και ροφήματα που αυξάνουν την κόπωση

Ενώ είναι περιορισμένα τα δεδομένα αναφορικά με την διατροφή που θα πρέπει να ακολουθούν τα άτομα που αντιμετωπίζουν το σύνδρομο, ορισμένες μελέτες υποδεικνύουν τα προβιοτικά, τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα και το κακάο για την καλύτερη διαχείριση των συμπτωμάτων. Χρειάζονται όμως, περισσότερες μελέτες για τελικά συμπεράσματα.

Επίσης, η κατανάλωση δημητριακών ολικής αλέσεως, φρούτων, λαχανικών και τροφών με ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, όπως τα ψάρια, έχει συνδεθεί με μειωμένη κόπωση στον γενικό πληθυσμό, κάτι που μπορεί να βοηθήσει και άτομα με αυτήν την πάθησης, τουλάχιστον στην αντιμετώπιση της κόπωσης.

Ενώ δεν υπάρχει μια συγκεκριμένη δίαιτα, μπορεί να υπάρχουν ορισμένες τροφές αλλά και ροφήματα που μπορεί να εντείνουν την κόπωση. Αυτά περιλαμβάνουν:
Κρέας με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά

Τα κομμάτια κρέατος με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά τείνουν να είναι πλούσια σε ανθυγιεινά λιπαρά. Επίσης, δεδομένα που δημοσιεύθηκαν από το Journal of Human Nutrition and Dietetics (JHND) υποδηλώνουν ότι η κατανάλωση ανθυγιεινού λίπους συνδέεται με συμπτώματα του συνδρόμου χρόνιας κόπωσης.

Για αυτό θα ήταν καλύτερο να προτιμάτε το άπαχο κρέας, όπως αυτό που μπορούμε να βρούμε στο κοτόπουλο.
Λευκό ψωμί

Το επεξεργασμένο λευκό ψωμί τείνει να είναι χαμηλό σε φυτικές ίνες ή μπορεί να μην έχει και καθόλου ανάλογα με αυτό που θα επιλέξετε. Τα προαναφερθέντα δεδομένα παρατήρησης που δημοσιεύθηκαν από το JHND υποδηλώνουν ότι η διατροφή, με χαμηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, συνδέεται με συμπτώματα του συνδρόμου χρόνιας κόπωσης.

Η επιλογή ενός ψωμιού ολικής αλέσεως μπορεί να τροφοδοτήσει το σώμα σας με περισσότερες φυτικές ίνες όταν απολαμβάνετε το σάντουιτς σας ή το αγαπημένο σας πρωινό τοστ με αβοκάντο.
Γλυκά γεμάτα ζάχαρη

Τα γλυκά που είναι γεμάτα ζάχαρη συχνά στερούνται θρεπτικών συστατικών, που μπορεί να τα χρησιμοποιήσει ο οργανισμός για να έχει ενέργεια.

Η κατανάλωση ζαχαρούχων τροφών αλλά και ροφημάτων, που δεν έχουν καλά λιπαρά ή πρωτεΐνες, μπορεί να οδηγήσει σε απότομη αύξηση του σακχάρου στο αίμα, ακολουθούμενη από μία εξίσου απότομη πτώση, η οποία μπορεί να σας κάνει να νιώθετε νωθρότητα.

Εάν χρειάζεστε κάτι γλυκό, η επιλογή μιας μαύρης σοκολάτας μπορεί να είναι καλύτερη επιλογή, καθώς οι πολυφαινόλες που βρίσκονται στο κακάο συνδέονται με λιγότερα συμπτώματα του συνδρόμου χρόνιας κόπωσης.
Αλκοόλ

Τα αλκοολούχα ποτά μπορούν να έχουν αφυδατωτική επίδραση στον οργανισμό.

Εάν λοιπόν, αντιμετωπίζετε συμπτώματα που σχετίζονται με το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης, η αφυδάτωση μπορεί να τα εντείνει ενώ μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης έντονης κόπωσης, ακόμα και σε άτομα που δεν αντιμετωπίζουν το σύνδρομο.