Το περιβόητο νομοσχέδιο της κυβέρνηση για την υγεία, ψηφίστηκε, ήδη, από τη Βουλή, παρά τις οδυνηρές και απρόβλεπτες συνέπειες του.

Για μια ακόμη φορά η κυβέρνηση της ΝΔ στάθηκε  απέναντι στα συμφέροντα των πολλών και αδύναμων, κατεδαφίζοντας μια από τις εμβληματικές μεταρρυθμίσεις της μεταπολίτευσης, το ΕΣΥ που φέρει την σφραγίδα του ΠΑΣΟΚ από το 1983 και αποτέλεσε διαχρονικά, με δωρεάν υπηρεσίες, τη σωτήρια λύση για τους πολίτες στις δύσκολες στιγμές της ασθένειας.

Στην υγειονομική κρίση της πανδημίας, ήταν ο πυλώνας της δημόσιας υγείας, που παρά τις τεράστιες ελλείψεις ιατρονοσηλευτικού προσωπικού και υποδομών, όρθωσε «ανάστημα» προκειμένου να προσφέρει υπηρεσίες σε πολίτες, που είτε ασθένησαν με covid 19, είτε αντιμετώπισαν άλλα προβλήματα.

Μετά την «εμπειρία» αυτή, όλοι περίμεναν το αυτονόητο: Ό,τι η κυβέρνηση, που επαίρεται ότι το σύστημα υγείας άντεξε σε όλη αυτή την περιπέτεια, θα το αναμόρφωνε, θα το εκσυγχρόνιζε, ώστε να ανταποκρίνεται στις ανάγκες της εποχής. Με νέο «αίμα» στα νοσοκομεία και στα κέντρα υγείας.

Ωστόσο φαίνεται ότι «πλανήθηκαν, πλάνην οικτράν».

Η επιλογή της Ν.Δ. ήταν διαφορετική: Πρόχειρες λύσεις και προώθηση εμμέσως της ιδιωτικοποίησης της υγείας, με το ΕΣΥ  αποδυναμωμένο και ανοχύρωτο απέναντι σε κάθε υγειονομική απειλή. Με υποστελέχωση και υποχρηματοδότηση. Με γιατρούς δυο ταχυτήτων, σε ότι αφορά τις εργασιακές σχέσεις με την κατάργηση της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης. Με απορρύθμιση στην παροχή και ποιότητα υπηρεσιών υγείας στους πολίτες, αφού το δημόσιο σύστημα υγείας, είναι σε κατάσταση οριακής λειτουργίας, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται μεγάλες λίστες αναμονής σε χειρουργεία και τακτικά ραντεβού.

Το ΠΑΣΟΚ έχει διατυπώσει συγκεκριμένες προτάσεις για την Υγεία,  με στόχο την  αναγέννηση του ΕΣΥ, μέσα από μεταρρυθμίσεις που θα προστατεύουν το δημόσιο χαρακτήρα του και θα το προετοιμάζουν, ώστε να απαντά στις προκλήσεις των επόμενων γενεών.

Κοινή συνισταμένη είναι η ουσιαστική αναβάθμιση του ΕΣΥ, για να μπορεί να υπηρετεί τους πολίτες, με επίκεντρο την χαρτογράφηση των υγειονομικών αναγκών των περιοχών