Η Πολωνία κατάφερε στο Κατάρ να προκριθεί από τους ομίλους Μουντιάλ μετά από 36 χρόνια, πριν αποκλειστεί στη συνέχεια από τη Γαλλία στη φάση των «16».

Μία παρουσία που χαρακτηρίστηκε επίσης από τα πρώτα γκολ του Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι σε Παγκόσμιο Κύπελλο, ο οποίος, αφού έχασε ένα πέναλτι εναντίον του Μεξικού στον πρώτο αγώνα, σκόραρε εναντίον της Σαουδικής Αραβίας και στη συνέχεια από το σημείο του πέναλτι -αφού χρειάστηκε να το εκτελέσει δύο φορές- εναντίον της Γαλλίας.

Πάντως, η επιστροφή της ομάδας συνοδεύτηκε από αρκετές διαμάχες -όπως αναφέρει η ιταλική εφημερίδα Corriere dello Sport-, εν μέρει λόγω των επικρίσεων κατά του προπονητή, Τσέσλαβ Μίχνιεβιτς, που κατηγορήθηκε για υπερβολική άμυνα από Τύπο και παίκτες, ανάμεσά τους ο Πιοτρ Ζιελίνσκι, αλλά και την υπόθεση που προέκυψε γύρω από το πριμ πρόκρισης που υποσχέθηκε, αλλά στη συνέχεια δεν έδωσε, η Κυβέρνηση.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα «WP SportoweFakty», ο Πολωνός Πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι είχε υποσχεθεί ένα ποσό 6,4 εκατομμυρίων ευρώ, για να μοιραστεί μεταξύ παικτών και τεχνικού επιτελείου. Οι πρώτες αντιπαραθέσεις προέκυψαν ακριβώς σχετικά με την υποδιαίρεση, αφού το επιτελείο του Μίχνιεβιτς διεκδίκησε το 20%, σε σύγκριση με το 10 % που είχε συμφωνηθεί.

Καμία συμφωνία ακόμη και για τον διαχωρισμό μεταξύ των παικτών. Ο Λεβαντόφσκι και άλλοι υποστήριξαν την κατανομή σε ίσα μέρη, όμως υπήρξαν και εκείνοι που προτιμούσαν έναν υπολογισμό με βάση τα λεπτά που έπαιξε ο καθένας.

Επιπλέον, στον πρόεδρο της ομοσπονδίας, Σεζάρι Κουζέλα, δεν άρεσε η κυβερνητική παρέμβαση. Τελικά φαίνεται ότι το ποσό θα εκταμιευθεί, όμως δεν θα καταλήξει στις τσέπες των παικτών, αλλά στα ομοσπονδιακά ταμεία και θα επενδυθεί σε υποδομές.

Για να προσπαθήσει να κλείσει την υπόθεση, ο ίδιος ο Λεβαντόφσκι συνάντησε τον Πρωθυπουργό εκ μέρους των συμπαικτών του στην εθνική: «Έχω ακούσει πολλά γι' αυτό, οπότε θέλω να το διευκρινίσω ότι δεν υπήρξε καμία διαφωνία μεταξύ της ομάδας και του τεχνικού επιτελείου» είπε ο σέντερ φορ της Μπαρτσελόνα στην ιστοσελίδα «Onet.pl». «Δεν περιμέναμε τίποτα, δεν ζητήσαμε ποτέ τίποτα και σίγουρα δεν ψάχναμε δημόσιο χρήμα. Πάντα γινόταν λόγος για χρήματα, ποτέ δεν παίρναμε πολύ στα σοβαρά αυτά που μας έλεγαν. Θέλω να διευκρινίσω ότι δεν πάμε στην εθνική ομάδα, πόσω μάλλον στο Μουντιάλ, για τα χρήματα. Για εμάς, το να φοράς τη φανέλα της Πολωνίας είναι υπερηφάνεια».