Σε ετοιμότητα παραμένουν οι δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ. στην Πάτρα και την Αχαΐα, έχοντας βάλει στο μικροσκόπιο συγκεκριμένα σημεία γύρω από την αχαϊκή πρωτεύουσα και όχι μόνο, στα οποία είναι πιθανό να προχωρήσουν σε συγκεντρώσεις οι Ρομά.

Μετά από την απόφαση του δικαστηρίου να μην προχωρήσει στην προφυλάκιση του αστυνομικού που πυροβόλησε τον 16χρονο Ρομά στην Θεσσαλονίκη, αλλά και να του επιβάλει κατ’ οίκον περιορισμό, όλες οι εκτιμήσεις αναφέρουν ότι η κατάσταση θα παραμείνει έκρυθμη σε όλη την Ελλάδα, με τους ομόφυλους τους να προχωρούν σε συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας.

Συγκεντρώσεις που αναμένεται να γίνουν σε τεταμένο κλίμα, με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει. Η αστυνομία από την πλευρά της, μέσω της ηγεσίας της και του υπουργείου έχει δώσει εντολή, να ενεργούν οι δυνάμεις στο πλαίσιο του να κατευνάσουν τα πνεύματα και να μην προκαλούν, παρεμβαίνοντας όποτε χρειάζεται και εφόσον δεχθούν επίθεση από τους συγκεντρωθέντες.

Η παρουσία τους, με βάση τις εντολές αυτές, θα πρέπει να είναι διακριτική, με κατεύθυνση την αποτροπή των συγκεντρώσεων και όχι την διάλυση τους, εφόσον γίνουν. Για τον σκοπό αυτό τα σημεία που βρίσκονται υπό στενή παρακολούθηση από τις αστυνομικές δυνάμεις είναι οι περιοχές γύρω από τον καταυλισμό των Ρομά στο Ριγανόκαμπο (Εγλυκάδα και Περιβόλα), οι νότιες συνοικίες της Πάτρας, τα φανάρια της ΒΙΠΕ κοντά στον οικισμό των Ρομά στα Βραχνέικα, αλλά και οι κόμβοι έξω από την Κάτω Αχαΐα στην Πατρών Πύργου.

Επίσης, υπό στενή επιτήρηση είναι και οι περιοχές της Πάτρας που υπάρχει έντονη παρουσία των Ρομά όπως στα Προσφυγικά, στην Γούβα ή και στην Αγία Τριάδα. Στόχος είναι να ηρεμήσουν γρήγορα τα πνεύματα και να μην υπάρξουν επεισόδια σαν και αυτά που έγιναν στην Θεσσαλονίκη ή και στην Δυτική Αττική.