Πάνω από το 60% των επιχειρήσεων της εστίασης σε πανελλήνια κλίμακα έχουν βγει στο «σφυρί», με τους επαγγελματίες να ψάχνουν τρόπους για να τις πουλήσουν και στην ουσία να απαλλαγούν από αυτές.

Το γεγονός αυτό δείχνει από μόνο του την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο κλάδος τα τελευταία δύο χρόνια με την πανδημία και στη συνέχεια με την ενεργειακή κρίση και τις ανατιμήσεις στα τρόφιμα.

Οι προσπάθειες αυτές γίνονται είτε μέσω αγγελιών, είτε από στόμα σε στόμα, είτε ακόμα και στα κρυφά, παρασκηνιακά, καθώς οι περισσότεροι δεν θέλουν να αποχωριστούν το μαγαζί μέσα στο οποίο περνούν το μεγαλύτερο μέρος της ζωής και με το οποίο έχουν δεθεί μαζί τους, ούτε να δείξουν ότι πλέον δεν αντέχουν να κρατήσουν όρθια την επιχείρηση τους.

Αναγκάζονται όμως. «Αν πεις σε έναν καταστηματάρχη εστίασης ότι σου δίνω τόσα για να αγοράσω το μαγαζί σου, οι περισσότεροι να ξέρεις ότι αυτή τη στιγμή θα το δεχθούν» μας έλεγε ένας γνωστός επαγγελματίας του κλάδου στην Πάτρα.

Στην Πάτρα η κατάσταση δεν διαφέρει και σε πολλά. Αρκετές οι καταχωρήσεις στις αγγελίες πωλήσεις επιχειρήσεων, μεγάλος ο κίνδυνος για λουκέτα, ενώ άλλα καταστήματα επί της ουσίας υπολειτουργούν, δουλεύοντας ορισμένες ώρες της μέρας.

Το μεγάλο πρόβλημα για την εστίαση είναι η ενέργεια. Το γεγονός ότι η εστίαση έμεινε στην ουσία απέξω από τις επιδοτήσεις ρεύματος για δύο μήνες, τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο, σε συνδυασμό με τα υπόλοιπα, είναι για πολλούς η σταγόνα που ξεχειλίζει το ποτήρι.

Σταγόνα που δεν αντισταθμίζεται ούτε και με την αυξημένη προσέλευση του κόσμου το τρίμηνο Σεπτεμβρίου, Οκτωβρίου και Νοεμβρίου.