Οι τρεις βασικοί υποψήφιοι, πολιτικοί κλώνοι του απερχόμενου Προέδρου, επιμένουν να διαλύσουν την Κυπριακή Δημοκρατία, τον μόνο διεθνή θώρακα προστασίας του κυπριακού Ελληνισμού, διά της τουρκοδιζωνικής, εξαπατούντες όσους αφελείς τούς πιστεύουν. Και πότε; Ενώ η Τουρκία και οι κατοχικοί εγκάθετοί της απαιτούν σήμερα λύση δύο κρατών ως προστάδιο του πλήρους ελέγχου και της τουρκοποίησης της Κύπρου

Όπως και οι προηγούμενες προεκλογικές εκστρατείες στην Κύπρο, έτσι και η τρέχουσα είναι η αποθέωση ενός αδίστακτου εμπαιγμού της νοημοσύνης των πολιτών. Είναι, κυρίως, η θλιβερή τεκμηρίωση ενός κενολόγου θαθακισμού εκ μέρους όλων σχεδόν των υποψηφίων. Πρώτο θέμα της προεκλογικής αντιπαλότητας, είναι το Κυπριακό. Οι τρεις βασικοί υποψήφιοι, Αβ. Νεοφύτου, Ν. Χριστοδουλίδης και Α. Μαυρογιάννης έχουν ταυτόσημες θέσεις όσον αφορά το αδιέξοδο στο πρόβλημα. Ο Ανδρέας Μαυρογιάννης, που υποστηρίζεται από το ΑΚΕΛ, σε συνέντευξή του («Φιλελεύθερος», 27/11/2022), αφού κοκορεύτηκε ότι ήδη παίζει στην Premier League, είπε:

«Πρώτη προτεραιότητά μου θα είναι το Κυπριακό. Από την πρώτη μέρα θα αναλάβουμε πρωτοβουλία να σπάσουμε το αδιέξοδο και να ξεκινήσουμε διαπραγματεύσεις για να καλύψουμε το τελευταίο εναπομείναν μίλι για τη λύση του Κυπριακού». Μιλώντας σε υποστηρικτές του στην Πάφο (26/11/2022), υποστήριξε ότι «μόνο η δική του υποψηφιότητα μπορεί να επαναφέρει το Κυπριακό σε τροχιά λύσης». Και επανέλαβε ότι «παίζουμε στο τέλος της παράτασης. Χρειάζεται άμεσα να οδηγηθούμε σε λύση, κάτι το οποίο θα επιτευχθεί μόνο συνεχίζοντας την προσπάθεια που έγινε πριν από πέντε χρόνια, προκειμένου να καλυφθεί το τελευταίο μίλι, για να επιτευχθεί η λύση της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα».

Αλλά και ο Αβέρωφ Νεοφύτου, original υποψήφιος του Δημοκρατικού Συναγερμού, την ίδια μέρα (27/11/2022), σε δηλώσεις του μετά το μνημόσυνο του ήρωα της ΕΟΚΑ, Κυριάκου Μάτση, υπερθεμάτισε: «Η πρώτη μου πράξη με την ανάληψη των καθηκόντων μου είναι, θέτοντας την ενέργεια και την ασφάλεια στο τραπέζι, να σπάσουμε το αδιέξοδο για να ανοίξει ο δρόμος για την επανένωση της πατρίδας μας». Πρόσθεσε ότι «οι αγωνιστές της ΕΟΚΑ έδωσαν τη ζωή τους για μια ελεύθερη πατρίδα. Και εμείς δεν είμαστε διατεθειμένοι να συμβιβαστούμε ούτε με μισή, ούτε με αδύναμη πατρίδα».

Τέλος, ο τρίτος υποψήφιος, Ν. Χριστοδουλίδης, που υποστηρίζεται από ένα συνονθύλευμα κομμάτων (ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ, ΔΗΠΑ, Συναγερμικούς), και οργανώσεων (κυνηγοί και άλλοι), διαβεβαίωσε (23/11/2022) πως «θα καταβάλει ειλικρινείς και εντατικές προσπάθειες για άρση του αδιεξόδου, επανέναρξη των συνομιλιών για λύση του Κυπριακού με την ενεργό εμπλοκή του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, διά προσωπικότητας διορισμένης από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο».

Σε συνέντευξή του (CyprusTimes, 14/8/2022), ο Ν. Χριστοδουλίδης εξήγησε πως «η παρουσία Ευρωπαίου απεσταλμένου σε ανώτατο επίπεδο εκπροσώπησης είναι εξαιρετικά σημαντική, καθώς διασφαλίζει ότι το περιεχόμενο της λύσης του Κυπριακού διέπεται από τις αρχές και αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που είναι δικλίδα δημοκρατίας και διασφάλισης των τεσσάρων βασικών ελευθεριών στην επανενωμένη Κύπρο».

Πόσο περιπαίξιμο των πολιτών! Πόση βάναυση υποτίμηση και προσβολή της νοημοσύνης τους! Πόση ενσυνείδητη εξαπάτηση για να υφαρπάσουν την ψήφο τους! Ερώτηση πρώτη: Πώς οι τρεις υποψήφιοι για την Προεδρία θα σπάσουν το αδιέξοδο στο Κυπριακό; Επειδή σχεδόν καθημερινά μηρυκάζουν την ίδια θέση, γιατί δεν εξηγούν τον τρόπο, τα μέσα, με τα οποία θα σπάσουν το αδιέξοδο; Η εξήγηση αυτή επιβάλλεται ακόμα πιο έντονα από την τουρκική αταλάντευτη θέση για λύση δύο κρατών ενώ, παράλληλα, προωθείται εργωδώς η αναγνώριση του κατοχικού μορφώματος. Πώς θα αντιμετωπίσουν και θα εξουδετερώσουν αυτόν τον εφιάλτη; Γνωρίζουν; Ουδεμία απάντηση.

Απορεί κάθε νοήμων πολίτης: Γιατί οι τρεις υποψήφιοι δεν τολμούν να καταθέσουν ενώπιον του λαού τον πολιτικό, διπλωματικό και άλλο σχεδιασμό τους, ο οποίος θα σπάσει, επιτέλους, το αδιέξοδο; Έχουν τέτοιο σχεδιασμό και συγκεκριμένη στρατηγική ή πρόκειται για φούμαρα και λείρους, συνθήματα και ξεδιάντροπο περιπαίξιμο των πολιτών; Ερώτηση δεύτερη: Ποιο είναι αυτό «το εναπομείναν μίλι» που ο Α. Μαυρογιάννης θα διανύσει, αφού «επαναφέρει σε τροχιά» το Κυπριακό; Μήπως διά της ενέργειας, δηλ. να δώσουμε φυσικό αέριο στην Τουρκία για να την… δελεάσουμε; Μα, αυτή διαμηνύει ότι είναι δικό της και θα το εξορύξει διά των γεωτρυπάνων της.

Ο Αβ. Νεοφύτου, original υποψήφιος του ΔΗΣΥ, είναι πιο ξεκάθαρος. Θα βάλει στο τραπέζι του διαλόγου, αν και εφόσον η Τουρκία δεχτεί να επαναρχίσει τις συνομιλίες, την ενέργεια και την ασφάλεια, ώστε διά μιας μαγικής μεθόδου «να επανενώσουμε την πατρίδα μας». Δηλ. και αυτός είναι ολοπρόθυμος να δελεάσει την κατοχική Τουρκία με το φυσικό αέριο, θέση που ψαλμωδεί εδώ και χρόνια. Με πατριωτική έξαρση ο Αβ. Νεοφύτου διακηρύσσει πως δεν είναι διατεθειμένος να συμβιβαστεί «ούτε με μισή, ούτε με αδύναμη πατρίδα». Όμως, η αναπεπταμένη σημαία της πολιτικής του είναι η τουρκοδιζωνική!

Αυτήν ανυμνεί και έχει ως παντιέρα της πολιτικής του και ο τρίτος υποψήφιος, Ν. Χριστοδουλίδης. Σε τηλεμαχία στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΙΓΜΑ, δήλωσε με έντονο ύφος πως «αυτός που υπερασπίζεται την πολιτική Αναστασιάδη εγώ είμαι». Πού στηρίζεται αυτή η πολιτική, τη συνέχεια της οποίας διεκδικεί ο Ν. Χριστοδουλίδης; Στην τουρκοδιζωνική ομοσπονδία, που ο εκ των υποστηρικτών του, αντιδιζωνικός, Μ. Σιζόπουλος, πρόεδρος της ΕΔΕΚ, χαρακτηρίζει ως «ΝΑΤΟϊκό κατασκεύασμα με προφανή στόχο τη διάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας» (17/6/2015), γι’ αυτό και σε Σύνοδο της ΚΕ του κόμματος(10/5/2015) την απέρριψε μετά βδελυγμίας και αποστροφής.

Ως πολιτικός επιστήμονας, ο Ν. Χριστοδουλίδης γνωρίζει άριστα ότι η τουρκοδιζωνική συνιστά ακραία ρατσιστική, αντιδημοκρατική, αντιευρωπαϊκή, τουρκοφρενή λύση, επειδή παραβιάζει όλες τις αρχές και αξίες της ΕΕ, καταστρατηγεί τις τέσσερις βασικές ελευθερίες και αγνοεί το κοινοτικό κεκτημένο εξαιτίας ολέθριων παραχωρήσεων όλων των Προέδρων της Κύπρου στους Τούρκους. Η τουρκοδιζωνική πλήττει βάναυσα τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα και τις ελευθερίες του κυπριακού Ελληνισμού. Και οι τρεις υποψήφιοι ασεβούν σκαιότατα προς την εκπεφρασμένη απόφαση του κυπριακού Ελληνισμού να απορρίψει την τουρκοδιζωνική διά του βροντερού ΟΧΙ, που διέσωσε την Κυπριακή Δημοκρατία από μια νέα τουρκοκρατία.

Ο Ν. Χριστοδουλίδης διαβεβαιώνει όσους αφελείς τον πιστεύουν: «Κατάργηση του αναχρονιστικού δικαιώματος επέμβασης, σε συνδυασμό με τη σταδιακή αλλά πλήρη αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων, αποτελεί για εμένα κορυφαία προτεραιότητα». Αυτήν ακριβώς τη θέση έχουν και ο Αβέρωφ και ο Μαυρογιάννης. Κι αν η Τουρκία δεν αποσύρει όλα τα κατοχικά στρατεύματα μετά από πιθανή λύση, ποιος και πώς θα την αναγκάσει; Καμία απάντηση! Οι τρεις βασικοί υποψήφιοι, πολιτικοί κλώνοι του απερχόμενου Προέδρου, επιμένουν να διαλύσουν την Κυπριακή Δημοκρατία, τον μόνο διεθνή θώρακα προστασίας του κυπριακού Ελληνισμού, διά της τουρκοδιζωνικής, εξαπατούντες όσους αφελείς τούς πιστεύουν. Και πότε; Ενώ η Τουρκία και οι κατοχικοί εγκάθετοί της απαιτούν σήμερα λύση δύο κρατών ως προστάδιο του πλήρους ελέγχου και της τουρκοποίησης της Κύπρου.