Aρκετοί πολίτες μειώνουν την κατανάλωση ενέργειας αλλά και περιορίζουν την αγορά καταναλωτικών προϊόντων μεταξύ των οποίων είναι και βασικά αγαθά, όπως προκύπτει από σχετική έρευνα που διενήργησε η Opinion Poll για λογαριασμό του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών.

Με την έρευνα διερευνήθηκαν οι επιπτώσεις της ακρίβειας στην ζωή των πολιτών, αλλά και τις απόψεις για τα αίτιά της , όπως και τα κυβερνητικά μέτρα που έχουν αποφασιστεί.

Επισημαίνονται ορισμένα βασικά συμπεράσματα της έρευνας:

Μεγάλο ποσοστό των πολιτών προχωρά σε μειώσεις σε κάποιες αγορές, επιλογές, έξοδα, λόγω της ακρίβειας. Το 83.7% προχωρά σε μειώσεις στην κατανάλωση ενέργειας, το 83.2% στην αγορά καταναλωτικών προϊόντων, το 66.4% στις μετακινήσεις με το προσωπικό αυτοκίνητο και το 66% στις μέρες των διακοπών. Επίσης ένα 18.7% κάνει κάποιες περικοπές όσον αφορά στην φροντιστηριακή προετοιμασία των παιδιών τους για την είσοδο στα Α.Ε.Ι.
Παράλληλα φαίνεται ότι οι αυξήσεις δυσκολεύουν πολύ και αρκετά το 53.3% στην ανταπόκρισή τους σε υποχρεώσεις όπως αποπληρωμή δανείων, καρτών κ.λ.π. Το 26.8% απαντά ότι δυσκολεύεται λίγο και καθόλου.
Το 66.5% δηλώνουν μάλλον και σίγουρα απαισιόδοξοι για την προσωπική τους οικονομική κατάσταση ενώ το 32.1% δηλώνουν σίγουρα και μάλλον αισιόδοξοι.
Το 83.3% θεωρεί ότι η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει επιδράσει παγκόσμια , άρα και στην χώρα στην άνοδο των τιμών συνολικά.
Το 47% θεωρεί ότι η διεθνής συγκυρία είναι η βασική αιτία για τις όποιες αυξήσεις υπάρχουν, με το 45.2% να θεωρεί ως βασική αιτία την πολιτική της ελληνικής Κυβέρνησης.
Όσον αφορά συνολικά για τα μέτρα που έχει λάβει η Κυβέρνηση για την ακρίβεια και την στήριξη των νοικοκυριών, το 54.1% θεωρεί ότι προσφέρουν σχεδόν μηδαμινή βοήθεια, το 30.2% τα θεωρεί μικρή αλλά αναγκαία βοήθεια και το 14.2% τα κρίνει ως σημαντική βοήθεια δεδομένων των συνθηκών.
Το 49.3% δηλώνει λίγο ή καθόλου ικανοποιημένοι από τα μέτρα της Κυβέρνησης για να πέσουν τα τιμολόγια της ενέργειας. Το 45.3% δηλώνει πολύ και αρκετά ικανοποιημένοι. Παράλληλα, το 45.4% θεωρεί ότι οι επόμενοι λογαριασμοί θα είναι αισθητά μειωμένοι, με το 46.2% να έχει αντίθετη άποψη.
Το 49.9% αντιμετωπίζει θετικά και μάλλον θετικά το νέο Πρόγραμμα επιδότησης καυσίμων fuel pass2 , με το 43.9% να έχει αντίθετη άποψη. Το 58.3% πάντως θεωρεί ότι δεν θα ανακουφίσει τους ιδιοκτήτες των οχημάτων, ενώ το 37% έχει αντίθετη άποψη.