Με πολύ μεγάλη επιτυχία και πλήθος επαινετικών σχολίων, έκλεισε τις πύλες της  το βράδυ της Κυριακής 4 Δεκεμβρίου η ιστορική έκθεση φωτογραφιών και τεκμηρίων «Γης Απόδημοι Έλληνες|Πάτρα - νήσος Ellis» με θέμα τη μετανάστευση της Νεότερης Ελλάδας από το Λιμάνι της Πάτρας προς τη Νέα Υόρκη, την περίοδο 1880-1930.

Το συγκεκριμένο εγχείρημα εισέπραξε μεγάλη αποδοχή από την τοπική κοινωνία, με καθημερινή επισκεψιμότητα και αναρτήσεις στα socialmedia, ενώ ήταν πολλά τα σχόλια για την επανάληψη της στην Πάτρα.Η θετική κριτική του κοινούαφορούσε στην ποιότητα και την αισθητική της παρουσίασης, καθώς και στην πολύ καλά μελετημένη απόδοση του αφηγήματος της έκθεσης, με ουσιαστική πληροφόρησηχωρίς να κουράζει τον θεατή.

Εκπρόσωποι φορέων αλλά και πολίτες από κοινού επισήμαναν  πως μια τέτοια έκθεση θα πρέπει να είναι μόνιμη στην Πάτρα και να έχουν την ευκαιρία να την επισκεφτούν περισσότεροι άνθρωποι, καθώς και τα σχολεία της περιοχής και όχι μόνο.               

Στο πλαίσιο της έκθεσης και λίγο πριν κλείσει τον κύκλο της στην Πάτρα, πραγματοποιήθηκε η δράση  «Τα βήματα της μετανάστευσης για τη Νέα Γη» που περιελάβανε  περιήγηση και παράλληλη εξιστόρηση των γεγονότωναπό τους συντελεστές της,  με ιδιαίτερες αναφορές στις μνήμες της πόλης και του λιμανιού της.Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν εκπρόσωποι των τεχνών της πόλης μεταξύ των οποίων η Πρόεδρος του πολιτιστικού Οργανισμού Δήμου Πατέρων κ, Κατερίνα Γεροπαναγιώτη και η πρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχείρησης «Καρναβάλι Πάτρας», Ήρα Κουρή.

Οι διοργανωτές ετοιμάζουν τους επόμενους σταθμούς της έκθεσης, όπου για κάθε τόπο θα συμπληρώνεται ένα ειδικό αφιέρωμα με τα αντίστοιχα ιστορικά στοιχεία της εποχής από την κάθε περιοχή. 

Η ΕΚΘΕΣΗ

Η «Γης Απόδημοι Έλληνες | Πάτρα - νήσος Ellis» είναι μοναδική στο είδος της και παρουσιάζεται για πρώτη φορά στο κοινό. Οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να περιηγηθούν σε φωτογραφικά, οπτικοακουστικά και αρχειακά τεκμήρια, όπως εικόνες, προσωπικά κειμήλια, χάρτες, φωτογραφίες, αρχειακό και κινηματογραφικό υλικό, εφημερίδες, επιστολές, κάρτες, και πολλά άλλα τεκμήρια. Γραπτά αποσπάσματα από προσωπικές μαρτυρίες και δημοσιεύματα της εποχής συμπληρώνουν την αφήγηση, ζωντανεύοντας τις εικόνες και τα σιωπηλά αντικείμενα.

Το κοινό εντυπωσιάζεταιμεταξύ άλλων από τον ιδιαίτερο σχεδιασμό της έκθεσης και από τα ευρήματα που συμπλήρωναν την ατμόσφαιρα όπως οι ήχοι του λιμανιού,  οι γωνιές αναπαράστασης αποσκευών και πλοίου, το animation από cartpostalτης εποχής με τουπερωκεάνιο Saturnia να ταξιδεύει και το φινιστρίνι από όπου μπορούσες να δεις την φουρτουνιασμένη θάλασσα.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Τον συνολικό σχεδιασμό και την επιμέλεια της έκθεσης υπογράφει η Μαρία Αλανιάδη, έχοντας δίπλα της τη Γεωργία Τσιώτα στην μουσειολογική μελέτη και έρευνα, και τον Κώστα Θεοδωρόπουλο στο γραφιστικό σχεδιασμό. Την ερευνητική ομάδα συμπλήρωσαν οι Αθανάσιος Κούστας και Φίλιππος Ανδρεόπουλος, τον φωτιστικό σχεδιασμό επιμελήθηκε ο Νάσος Φιλιππόπουλος και το ηχοτόπιο ο Δημήτρης Τζελέπης. Την εξαιρετική αφίσα της έκθεσης σχεδίασε ο Δημήτρης Μοσχονάς.

Η έκθεση πραγματοποιήθηκε  σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και τελεί υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του Υπουργείου Εξωτερικών, ενώ  σχεδιάστηκε με την υποστήριξη του Μουσείου Τύπου της ΕΣΗΕΠΗΝ, του Οργανισμού Λιμένος Πατρών, του Επιμελητηρίου Αχαΐας και του Δήμου Πατρέων, σε συνεργασίας με ιστορικούς, μελετητές, φορείς, συλλέκτες και ιδιώτες της πόλης που διέθεσαν αρχειακό υλικό, βιβλιογραφία και τεκμήρια. Την Οργάνωση Παραγωγής της έκθεσης είχε η Κύμανση ΚΟΙΝ.ΣΕΠ.

ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣ

Ιδιωτικά αρχεία και συλλογές διέθεσαν το Μουσείο Τύπου της ΕΣΗΕΠΗΝ, η ΕΡΤ, ο ΟΛΠΑ,  οι Νίκος Δρακόπουλος, Λεωνίδας Σωτηρόπουλος, Λένα Καλλετζιώτη, ΜαριζάνΜόρφυ Καρατζά, Αθανάσιος Κούστας, Φίλιππος Ανδρεόπουλος, Παναγιώτης Πανούτσος, Αλέκος Ανδρουλιδάκηςενώ τις επιπλέον ανάγκες της έκθεσης φρόντισαν τα καταστήματα Δούβρης, Χαλιά Ασημακόπουλος και Ανθοπωλείο Κεπένος.