Λίγο πριν τις εννιά το βράδυ εκείνου του Σαββάτου της 6ης Δεκέμβρη, ο Αλέξανδρος είχε βγει για τη γιορτή του φίλου του Νίκου στα Εξάρχεια. Δεκατέσσερα χρόνια πριν, όταν έπεσε νεκρός από τη σφαίρα του 37χρονου τότε ειδικού φρουρού Επαμεινώνδα Κορκονέα.

Την ίδια ώρα, ένα περιπολικό της ΕΛ.ΑΣ. λαµβάνει σήµα να µεταβεί στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας για µια τροχαία παράβαση.

«Αλεξάνδρας 72, ένα Nissan γκρι έχει σταθµεύσει πάνω στο πεζοδρόμιο και εμποδίζει τους πεζούς», ήταν το μήνυμα στον ασύρματο. Οι ειδικοί φρουροί Επ. Κορκονέας και Β. Σαραλιώτης μπαίνουν στο περιπολικό και ξεκινούν για το σημείο. Δεν θα φτάσουν όμως ποτέ.

Σταματούν στη συμβολή των οδών Μεσολογγίου και Τζαβέλλα και διαπληκτίζονται με την παρέα του Αλέξανδρου. Μπαίνουν στο περιπολικό και φεύγουν. Λίγα λεπτά αργότερα, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, επιστρέφουν με τα πόδια φωνάζοντας προς την παρέα των παιδιών.

Ο Κορκονέας πυροβόλησε, ο Σαραλιώτης δεν τον απέτρεψε. Ο Αλέξανδρος άφησε την τελευταία του πνοή Μεσολογγίου και Τζαβέλλα, έχοντας στην τσέπη του ένα δώρο που θα έδινε στο κορίτσι του.

Δεκαπέντε χρονών. Χωρίς ακόμα να έχει προλάβει να ανακαλύψει τον κόσμο, πάνω στην ακμή της εφηβείας του, έκλεισε βίαια τα μάτια του ερχόμενος αντιμέτωπος με την υπέρμετρη υπεροψία και την εγκληματική αίσθηση παντοδυναμίας ενός αστυνομικού, που κάνοντας κατάχρηση εξουσίας, έβγαλε το όπλο του σημάδεψε ευθεία και πυροβόλησε ένα παιδί.

Η εξέγερση του Δεκέμβρη
Ακαριαία ο Αλέξανδρος, μετατράπηκε σε σύμβολο αγώνα και επανάστασης. Βύθισε τη χώρα στο πένθος και την οργή, ενώ η δολοφονία του διαμόρφωσε πολιτικά και συνειδησιακά μία ολόκληρη γενιά.

Ο Κορκονέας εκείνη την έκτη Δεκέμβρη είχε πυροβολήσει αυτη ακριβώς τη γενιά. Μια γενιά που έκανε τα πρώτα της βήματα και δεν φοβήθηκε. Μια γενιά που ήταν από το πρωί μέχρι το βράδυ στους δρόμους, μια γενιά αντιστάθηκε. Μια γενιά που εξεγέρθηκε και μετά λοιδορήθηκε.

Από το ίδιο κιόλας βράδυ και για μέρες ολόκληρες το κέντρο της Αθήνας ήταν γεμάτο κόσμο. Κόσμο που έκλαιγε που φώναζε που απαιτούσε δικαιοσύνη. Λες και τα όνειρα και οι ανησυχίες των νέων που βρέθηκαν στον δρόμο, συγκεντρώθηκαν πάνω στο πρόσωπο του Αλέξανδρου και πυροβολήθηκαν.

Η δικαστική διαδικασία
Το 2010, συγκεκριμένα στις 20 Ιανουαρίου, ξεκίνησε σε πρώτο βαθμό η δίκη για τη δολοφονία του Αλέξανδρου στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Άμφισσας, το οποίο ύστερα από 84 συνεδριάσεις έκρινε τον Επ. Κορκονέα ένοχο για ανθρωποκτονία από πρόθεση με άμεσο δόλο, μετατρέποντας επί το αυστηρότερο το κατηγορητήριο που αρχικά έκανε λόγο για ενδεχόμενο δόλο. Ο Β. Σαραλιώτης κρίθηκε ένοχος για συμμετοχή και συνέργεια. Στους δράστες δεν αναγνωρίστηκε κανένα ελαφρυντικό. Κατά την απολογία του, η οποία είχε προκαλέσει αναρίθμητες αντιδράσεις, ο Επ. Κορκονέας δεν δίστασε να παρομοιάσει τον εαυτό του με τον Αλέξανδρο λέγοντας ανερυθρίαστα πως «τα θύματα είμαστε εγώ κι αυτός. Το παιδί κι εγώ. Αυτό είναι νεκρό κι εγώ είμαι εδώ που είμαι».

Δεν ήταν λίγες οι φορές μάλιστα που ο ίδιος προσπάθησε να σκυλεύσει τον Αλέξανδρο παρουσιάζοντάς τον ως παραβατικό στοιχείο. Όσον αφορά τον λόγο που πυροβόλησε, είχε πει χαρακτηριστικά: «Αισθανόμουν ότι πήγαινα να κάνω το καθήκον μου. Ξαφνικά αισθάνθηκα εγκλωβισμένος, έβγαλα το πιστόλι και πυροβόλησα».

Ο Κορκονέας καταδικάστηκε σε ισόβια ενώ ο Σαραλιώτης σε ποινή φυλάκισης δέκα ετών. Ο δεύτερος αφέθηκε ελεύθερος τον Οκτώβριο του 2012 από τις φυλακές Κασσάνδρας ύστερα από 30 μήνες κράτησης, με απόφαση του Πενταμελούς Εφετείου Λαμίας, παρά την αντίθετη γνώμη του εισαγγελέα, με τον όρο να παραμείνει στον νομό Δράμας από όπου και κατάγεται. Το 2019 κρίθηκε σε δεύτερο βαθμό αθώος λόγω αμφιβολιών.

Ο πρώτος, ο δράστης της δολοφονίας, κυκλοφορεί ελεύθερος, μετά τη σκανδαλώδη απόφαση του Μικτού Ορκωτού Εφετείου Λαμίας το καλοκαίρι του 2019 με την οποία έσπασε η ποινή των ισοβίων που του είχε επιβληθεί, αφού του αναγνωρίστηκε το ελαφρυντικό του σύννομου βίου. Συγκεκριμένα, το δικαστήριο επέβαλε στον Κοροκονέα ποινή φυλάκισης 13 ετών, γεγονός που σηματοδότησε την άμεση αποφυλάκισή του καθώς είχε ήδη εκτίσει την ποινή.

Δύο μήνες μετά ωστόσο η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου έκρινε ότι εσφαλμένα ερμηνεύτηκε ο νέος νόμος ως προς την αναγνώριση του επίμαχου ελαφρυντικού στο πρόσωπο του ειδικού φρουρού και ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Βασίλης Πλιώτας προχώρησε στην άσκηση αναίρεσης κατά της απόφασης του Μικτού Ορκωτού Εφετείου Λαμίας.

Η αναίρεση του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου έγινε δεκτή τον Μάρτιο του 2022, πραγμα που είχε ως αποτέλεσμα ο Κορκονέας να οδηγηθεί και πάλι στη φυλακή. Η απόφαση του ΜΟΕ Λαμίας αναιρέθηκε για έλλειψη της απαιτούμενης αιτιολογίας κατά το μέρος που αναγνώρισε στον Κορκονέα το ελαφρυντικό του «σύννομου βίου» και έτσι αναιρέθηκε η απόφαση και ως προς το κεφάλαιο της ποινής.

Η υπόθεση παραπέμφθηκε, κατά το αναιρούμενο αυτό μέρος της, για νέα συζήτηση στο ίδιο δικαστήριο συγκροτούμενο από νέα σύνθεση ενόρκων και δικαστών.Έτσι, το ΜΟΕ Λαμίας συνεδρίασε ξανά επί του συγκεκριμένου σκέλους της απόφασης, ωστόσο με ψήφους 4 υπέρ (ένορκοι) και 3 κατά(δικαστές), αναγνωρίστηκε ο πρότερος σύννομος βίος στον δολοφόνο του Αλέξανδρου και έτσι αφέθηκε ξανά ελεύθερος.