Μετά τις ενέργειες που πραγματοποίησαν η Τοπική Κοινότητα Άνω Καστριτσίου, ο πατήρ Παρασκευάς Μπούμπαλης και ορισμένοι γονείς του χωριού μας, σήμερα ανοίγει εκ νέου το νηπιαγωγείο του δημοτικού σχολείου στο Άνω Καστρίτσι.

Ως Τοπική Κοινότητα θέλουμε να κρούσουμε τον κώδωνα του κινδύνου, εφ' όσον δεν επετεύχθη πλήρης αποσόβηση, παρά την επιτυχή έκβαση της κινητοποίησής μας. Ως εκ τούτου, υπάρχει κίνδυνος να οδηγηθούμε μελλοντικά σε περαιτέρω υποβάθμιση του δημοτικού σχολείου, ακόμη και σε οριστικό κλείσιμο, εάν συνεχίσουν οι υπόλοιποι γονείς να εγγράφουν τα παιδιά τους σε άλλα σχολεία γειτονικών χωριών ή σε σχολεία του κέντρου. Αν μη τι άλλο είναι κρίμα ένα χωριό 1.200 κατοίκων να μην έχει σχολείο. Όπως άλλωστε έλεγε ο Εθνικός μας ποιητής, Κωστής Παλαμάς, "δεν μπορεί να υφίσταται χωριό χωρίς να έχει σχολείο". Εν τοιαύτη περιπτώσει πρόκειται πραγματικά για ένα σχολείο υπόδειγμα, το οποίο βρίσκεται μέσα στη φύση και τον καθαρό αέρα, που διαθέτει μία αξιόλογη βιβλιοθήκη 1200 τόμων, που περιλαμβάνει στις εγκαταστάσεις του γήπεδο μπάσκετ και μίνι γήπεδο ποδοσφαίρου. Σε αυτό το σχολείο έχουν φοιτήσει κατά καιρούς παιδιά που έχουν διαπρέψει κοινωνικά και είμαστε περήφανοι για αυτά! Καθίσταται, λοιπόν, αναγκαίο, όσοι γονείς μένουν στο Άνω Καστρίτσι, να πηγαίνουν τα παιδιά τους στο τοπικό σχολείο και να μην το απορρίπτουν με το πρόσχημα του υποτιθέμενου κατώτερου επιπέδου.

Ας αποβάλουν τις όποιες προκαταλήψεις και ας λάβουν υπ' όψιν μελέτες σύμφωνα με τις οποίες έχει φανεί ότι στα ολιγοθέσια σχολεία οι μαθητές αλληλεπιδρούν περισσότερο με τον δάσκαλο και τους συμμαθητές τους, καθώς επίσης κοινωνικοποιούνται περισσότερο. Κατά συνέπεια το ολιγοθέσιο σχολείο προσφέρει στα παιδιά την δυνατότητα να γίνουν πιο ανεξάρτητα και να αναπτύξουν κοινωνικές αξίες και ηθικές αρετές. Η Τοπική Κοινότητα παροτρύνει ενθέρμως τους γονείς των μικρών παιδιών, αλλά και τους νέους γονείς που διαμένουν στην Κοινότητα να συμμεριστούν την αγωνία που αυτή εκφράζει για το μέλλον του σχολείου, να αναλογιστούν τυχόν παραπλανητικές πεποιθήσεις που τρέφουν, διαιωνίζουν και αδικούν το επίπεδο του σχολείου μας και να επανεξετάσουν τα πολλαπλά ωφέλη που θα αποκομίσουν με την στήριξη στο τοπικό σχολείο.

Τέλος, ειδική μνεία και ευχαριστία οφείλει να εκφράσει η Τοπική Κοινότητα Άνω Καστριτσίου στον αξιότιμο Περιφερειακό Προϊστάμενο Πρωτοβάθμιας Αχαΐας, κύριο Γιαννόπουλο Κωνσταντίνο, αλλά και εν γένει σε όσους βοήθησαν με την παρέμβασή τους στο να παραμείνει το νηπιαγωγείο του χωριού μας ανοιχτό.