Μέσα στο 2023, εφόσον όλα πάνε καλά, η Πάτρα θα έχει αποκτήσει και θα έχει στους δρόμους της τα πρώτα της ηλεκτρικά κοινόχρηστα ποδήλατα.

Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά ο δήμος είχε προχωρήσει προ μηνών στην κατάθεση ενός φακέλου για την χρηματοδότηση του έργου και την λειτουργία ενός ολοκληρωμένου συστήματος μίσθωσης ηλεκτρικών ποδηλάτων, με προϋπολογισμό 434.000 ευρώ.

Από την πρόταση αυτή εγκρίθηκε το ποσό των 100.000 ευρώ, έτσι ώστε να ξεκινήσει σε μία πρώτη φάση άμεση η εφαρμογή του ευρωπαϊκού προγράμματος. Έτσι μέχρι το τέλος του έτους αναμένεται να έχουν κατατεθεί οι πρώτες προσφορές των ενδιαφερόμενων προμηθευτών προκειμένου η Πάτρα να αποκτήσει μέσα στο 2023 τα πρώτα της ηλεκτρικά ποδήλατα.

Στο πλαίσιο της πρώτης αυτής φάσης, με βάση πάντα την προκήρυξη του διαγωνισμού, για την πιλοτική εφαρμογή του έργου η Πάτρα θα αποκτήσει τρία ηλεκτρικά ποδήλατα ειδικής ανθεκτικής κατασκευής, ένα ηλεκτρικό ποδήλατο για ΑμεΑ και οκτώ ηλεκτρονικές θέσεις στάθμευσης και φόρτισης.

Το σύνολο των ηλεκτρικών ποδηλάτων που είναι να έρθουν στην Πάτρα, σύμφωνα με την πρόταση που κατέθεσε ο Δήμος ανέρχεται στα 59 και σε τρία για ΑμΕΑ.

Τα ποδήλατα θα τοποθετηθούν σε σταθμούς ενοικίασης και αυτόματης φόρτισής τους, οι οποίοι θα περιλαμβάνουν θέσεις κλειδώματος/φόρτισης και θα επιτρέπουν τη φόρτιση των ποδηλάτων όσο αυτά είναι κλειδωμένα στον σταθμό.

Οι θέσεις στάθμευσης και τα σημεία φόρτισης θα εγκατασταθούν σε σημεία που καλείται να επιλέξει ο Δήμος Πατρέων και ο εξειδικευμένος σύμβουλος που θα προσλάβει για την υλοποίηση του έργου.