Το παραδοσιακό εμπόριο, δηλαδή οι αγορές δια ζώσης, μπορούν να συνδυαστούν με την έρευνα αγοράς και την αναζήτηση στο διαδίκτυο.

Αυτό είναι κάτι που φάνηκε τις δύο προηγούμενες εβδομάδες, κατά τη διάρκεια της Black Week και της Cyber Week που ακολούθησε. Το μεγαλύτερο ποσοστό των αγορών που έγιναν σε πανελλήνια κλίμακα πραγματοποιήθηκαν με τη μέθοδο του click and collect που ουσιαστικά είναι αυτή που συνδυάζει το σερφάρισμα στο διαδίκτυο και την αγορά στο κατάστημα.

Ο καταναλωτής ψάχνει στα social media και στις ιστοσελίδες του διαδικτύου αυτό που έχει ανάγκη να πάρει ή επιθυμεί, κάνει την έρευνα αγοράς στο κινητό ή στον υπολογιστή του κλικάρει αυτό που θέλει και στη συνέχεια πάει στο μαγαζί να το αγοράσει.

Αρκετές αγορές στις τοπικές, αλλά και στις αλυσίδες καταστημάτων της Πάτρας έγιναν αυτές τις μέρες μέσα από την μέθοδο που σύμφωνα με πολλούς έχει καθιερωθεί πλέον ως κυρίαρχη μορφή αγορών στην εποχή μας.

Αυτή η μορφή είναι ουσιαστικά και ο βασικός λόγος που ανατράπηκαν οι αρχικές προβλέψεις για μετά την καραντίνα εποχή που έλεγαν ότι το φυσικό εμπόριο θα εξαφανιστεί από τις ηλεκτρονικές και τις on line αγορές. 

Μικρή πτώση σε σύγκριση με την εποχή της καραντίνας

Στην πραγματικότητα οι ηλεκτρονικές αγορές που εκτοξεύτηκαν σε μεγάλο βαθμό κατά την διάρκεια της πανδημίας όταν τα μαγαζιά ήταν κλειστά, κράτησαν ένα υψηλό τζίρο στις συναλλαγές τους, μόνο που παρουσίασαν μία μικρή πτώση της τάξεως του 15% σε σύγκριση με την εποχή της καραντίνας. 

Συμπερασματικά, οι ηλεκτρονικές αγορές από το διαδίκτυο είναι σίγουρα το αύριο, με ένα μεγάλο μέρος του καταναλωτικού κοινού να έχει εξοικειωθεί πλέον με τις αγορές αυτού του τύπου, όμως το φυσικό εμπόριο κρατάει ακόμα τις βάσεις του.

Κατά άλλα όμως, σε ένα γενικότερο επίπεδο, ο Νοέμβρης, με εξαίρεση τις μέρες της Black Friday ήταν ένας μαύρος μήνας για το σύνολο των καταστημάτων, χωρίς να παρουσιάσει την ανάλογη κίνηση. Είτε on line, είτε δια ζώσης.