Λουκέτα και αύξηση των ενοικίων φαίνεται ότι διαμορφώνουν έναν άλλον επαγγελματικό χάρτη στο ιστορικό κέντρο της Πάτρας και ενώ ακόμα δεν υπάρχουν οι αντίστοιχες επιρροές που θα επιφέρει η πεζοδρόμηση της Μαιζώνος και η ανάπλαση στην Κάτω πόλη.

Τα λουκέτα πλέον έχουν κάνει για τα καλά και πάλι αισθητή την παρουσία τους, αποτέλεσμα της ενεργειακής κρίσης και των λογαριασμών που έχουν εκτοξευτεί, σε συνδυασμό με όλους τους άλλους παράγοντες που έχουν φέρει μια γενικότερη πτώση στην κίνηση των επιχειρήσεων.

Ειδικότερα στους παράπλευρους δρόμους του ιστορικού κέντρου, κυρίως στις κάθετες οδούς, υπάρχουν αρκετά καταστήματα που έκλεισαν και από τότε έχουν μείνει ξενοίκιαστα.

Αν το παρατηρήσει κανείς θα δει ότι σε μία ακτίνα που ξεκινάει από το ύψος της Καρόλου και φτάνει έως και την Τριών Ναυάρχων έχουν κλείσει από καφετέριες και φούρνοι έως μίνι μάρκετ και κρεοπωλεία. Όμως τα περισσότερα από τα λουκέτα αφορούν κυρίως εμπορικές επιχειρήσεις.

Ακόμα μεγαλύτερο είναι το ποσοστό των επιχειρήσεων που έχουν αλλάξει στέγη εξαιτίας της ακρίβειας του ενοικίου. Οι ιδιοκτήτες των ακινήτων με πρόσχημα τον πληθωρισμό ζητούν μια αύξηση στα μισθώματα που τους καταβάλλονται που σε ορισμένες περιπτώσεις ξεπερνάει το 20%.

Έτσι, καταστήματα και επιχειρήσεις (εμπορικά κυρίως) που δραστηριοποιούνταν σε κομβικούς εμπορικούς δρόμους όπως για παράδειγμα στην Κορίνθου ή στη Μαιζώνος, έχουν αλλάξει στέγη και έχουν πάει σε άλλα σημεία του κέντρου, όχι τόσο εμπορικά με χαμηλότερα ενοίκια ή ακόμα και εκτός του κέντρου, σε συνοικίες και γειτονιές.

Μένει να δούμε πώς θα διαμορφωθεί ο νέος επαγγελματικός χάρτης εξαιτίας των δύο αυτών παραγόντων, αλλά και της ανάπλασης του ιστορικού κέντρου της Κάτω πόλης που έρχεται.