Ο κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός και ως εκ τούτου διαφορετικό είναι και το κάθε ζευγάρι και η σχέση ανάμεσα σε δύο συντρόφους, είτε είναι παντρεμένοι είτε βρίσκονται σε μια μακροχρόνια σχέση.

Παρ’ όλα αυτά, σύμφωνα με τους ειδικούς, θα μπορούσαμε να μιλήσουμε για 7 βασικούς τύπους πετυχημένων σχέσεων, που περιγράφουν το πώς σχετίζονται τα δύο πρόσωπα του ζευγαριού μεταξύ τους, πώς τους βλέπουν οι εξωτερικοί παρατηρητές αλλά και πώς οι ίδιοι αντιμετωπίζουν τόσο ο ένας τον άλλον όσο και τους τρίτους. Αν τους διαβάσουμε θα αναγνωρίσουμε σίγουρα αυτόν τον τύπο στον οποίο ταιριάζει και η δική μας σχέση ή γάμος ή εκείνον που θα μας άρεσε να βιώνουμε, όπως αναφέρει το vita.

Η μονότονη καθημερινότητα ενός τετριμμένου γάμου; Ή μια απόλυτη συμφωνία;

Πολλοί άνθρωποι αναζητούν αυτή τη σχέση και άλλοι τη ζηλεύουν όταν τη συναντάνε σε τρίτους. Πρόκειται για μια σχέση όπου οι ημέρες κυλάνε χωρίς τσακωμούς, χωρίς εντάσεις και με σύμπνοια. Συχνά τα ζευγάρια αυτά επικεντρώνουν τις συζητήσεις τους στα καθημερινά ζητήματα. Επίσης συνήθως, οι δύο σύντροφοι έχουν μια ρουτίνα την οποία ακολουθούν χωρίς να θέλουν να τη χαλάνε ή να την αλλάζουν. Σε κάποιους εξωτερικούς παρατηρητές μπορεί όλα αυτά να φαντάζουν επίπεδα, ήσυχα ή και βαρετά. Σημασία έχει όμως πώς νιώθουν οι πρωταγωνιστές μιας τέτοιας σχέσης και πόσο απολαμβάνουν μια ήσυχη ζωή χωρίς καβγάδες.

Πλασμένοι ο ένας για τον άλλον

Ακόμα κι αν τους γνωρίζαμε ως άτομα πριν να γίνουν ζευγάρι, ακόμα κι αν κάποια στιγμή χώρισαν, πρόκειται για δύο ανθρώπους που φαίνεται ότι είναι φτιαγμένοι ο ένας για τον άλλον, για να είναι μαζί σε ένα ατέλειωτο ταξίδι. Σε αυτήν ακριβώς την παραδοχή βασίζεται και η σχέση τους. Οτι δεν θα μπορούσαν να υπάρξουν – όχι ευτυχισμένοι τουλάχιστον – χωριστά.
Το ατελείωτο ρομάντζο

Οι αθεράπευτα ερωτευμένοι που κάνουν τα πάντα μαζί σαν να γνωρίστηκαν και να ερωτεύτηκαν μόλις χθες. Γράφουν ερωτικά σημειώματα, στέλνουν μηνύματα, κάνουν τατουάζ ο ένας για τον άλλον, δεν χρειάζονται τίποτε παρά μόνο ο ένας τον άλλον… Είναι απλά ερωτευμένοι. Η σχέση τους και ο γάμος τους μοιάζουν σαν να είναι το επάγγελμά τους.
Σαν να είμαστε παντρεμένοι, ακόμα κι αν δεν είμαστε

Οι άνθρωποι που βρίσκονται σε αυτή τη σχέση έρχονται από άλλες μεγάλες σχέσεις ή γάμους και ακόμα κι αν δεν έχουν παντρευτεί μεταξύ τους θέλουν να κάνουν γνωστό σε όλους ότι ποτέ πριν δεν έχουν ερωτευτεί και ότι η σχέση τους είναι πολύ δυνατή χωρίς να έχουν ανάγκη τον γάμο. Η σχέση τους είναι ιδιαίτερη και σοβαρή και πρέπει όλοι να το ξέρουν και να το καταλάβουν αυτό.
Ο γάμος-φρούριο

Πρόκειται για δύο ανθρώπους που έχουν για μότο το «Είμαστε εμείς οι δύο ενάντια σε όλους, ενάντια σε όλον τον κόσμο». Το ζευγάρι αυτό θεωρεί και θέλει να αποδείξει ότι δεν έχει ανάγκη κανέναν, ότι μπορούν τα πάντα μόνοι τους, χωρίς να εξαρτώνται, γι’ αυτό και κόβουν όλους τους δεσμούς, προηγούμενους και επόμενους.
Οι πολιτισμένοι

Πρόκειται για ένα είδος σχέσης που το βλέπουμε όλο και περισσότερο τα τελευταία χρόνια και που κατά πάσα πιθανότητα θα γίνει ακόμα πιο δημοφιλές στο μέλλον. Οι σύντροφοι, που έχουν ο καθένας το δικό του παρελθόν και κάνουν τα αδύνατα δυνατά ώστε να συνυπάρξουν αρμονικά στη σχέση τους όλα και όλοι.

Τόσο οι ίδιοι όσο και τα παιδιά τους από προηγούμενους γάμους, από τη σχέση μεταξύ τους, οι πρώην σύντροφοι, κουμπάροι, συγγενείς, πεθερικά… Οταν το εγχείρημα πετυχαίνει είναι εντυπωσιακό, ακόμα κι αν μερικές φορές μπορεί να μπερδευτούμε για το ποιος είναι ποιος.
Το ζευγάρι που οι άλλοι θαυμάζουν

Είναι μαζί ατέλειωτα χρόνια, έχουν κοινή πορεία, κατανόηση, έχουν επιβιώσει από πολλές κακοτοπιές και τρικυμίες. Ξέρουν τα πάντα για το πώς διατηρείται μια σχέση και μια φλόγα ζωντανή. Είναι οι γκουρού των σχέσεων. Ολοι τους θαυμάζουν και τους ζηλεύουν και οι ίδιοι το ξέρουν και το ευχαριστιούνται.

Ευχαριστούμε για τη συνεργασία τη δρα Ναταλία Κουτρούλη, ψυχολόγο με εκπαίδευση στη Γνωσιακή Ψυχοθεραπεία και στη Συμβουλευτική.