Ο Δήμος της Πάτρας δεν θέλησε να προσθέσει ένα ακόμη ευχολόγιο για την παγκόσμια ημέρα Αναπηρίας Το δελτίο τύπου έχεις σκοπό να αναδείξει έμπρακτα  ότι με το έργο της η δημοτική αρχή  είναι δίπλα στα άτομα με αναπηρία και όσο περνά απ’ το χέρι μας παρά τις αντιξοότητες θα στέκεται κερί αναμμένο για τον πολίτη για τον ανάπηρο τον χρόνιο πάσχοντα και την οικογένεια του.

Οι "Διεθνείς Ημέρες" γιορτάζονται για να σηματοδοτήσουν σημαντικές πτυχές της ανθρώπινης ζωής και της ιστορίας. Το 1992, η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, με το ψήφισμα 47/3,  ανακήρυξε την 3η Δεκεμβρίου ως Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία.

Η φετινή παγκόσμια ημέρα ατόμων με αναπηρία μας βρίσκει σε μία περίοδο βαθιάς κρίσης.

Από τη μία η κατεδάφιση του Εθνικού συστήματος υγείας και  η ανεπάρκεια προνοιακών δομών, που αφήνει τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού έρμαια απέναντι σε κάθε είδους καιροσκόπους και από την άλλη ο πόλεμος που αποτελεί καθημερινότητα στις άλλες ηπείρους χτύπησε αναπάντεχα  την πόρτα της Ευρώπης.

Μία Καθημερινότητα σκοτεινή και κρύα αδυσώπητη για τους φτωχότερους και τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού όπως τα άτομα με αναπηρία φαίνεται να πλησιάζει.

Η πορεία  για την ενσωμάτωση των αναπήρων ήταν ήδη πολύ μακρινή  πριν από την πανδημία του COVID-19 πλέον έχει εκτροχιαστεί εντελώς.

O Δρόμος που οδηγεί σε μία κοινωνία όπου είμαστε όλοι διαφορετικοί αλλά όλοι ίσοι

Είναι σημαντικό, σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία για τη χώρα, τα άτομα με αναπηρία να μη βιώνουν επιπλέον αποκλεισμό.Ητοπική διοίκηση που είναι κοντά στον πολίτη να παράγει πολιτισμό,  να δημιουργήσει εκείνες τις δομές, εκείνες τις υπηρεσίες που θα διασφαλίζουν ότι τα άτομα με αναπηρία, με χρόνιες παθήσεις και οι οικογένειές τους θα μπορούν να ζουν στον τόπο τους, να μετέχουν κανονικά σε όλες τις διαδικασίες της κοινωνίας, να διαβιούν στην κοινότητα, να μετέχουν στην εκπαιδευτική διαδικασία. Προσβάσιμα σχολεία, προσβάσιμες παιδικές χαρές, προσβάσιμες πόλεις, προσβάσιμος πολιτισμός.

Αυτό όμως δεν μπορεί να γίνει στη σημερινή κατάσταση όπου οι δήμοι υποχρηματοδοτούνται και είναι υποστελεχωμένοι  Αναγκαία προϋπόθεση είναι  να έχουμε μια άλλη πολιτική φιλολαϊκή όπου οι ανάγκες του λαού και των αναπήρων θα έχουν απόλυτη προτεραιότητα στην ικανοποίηση τους.

Ο Δήμος της Πάτρας, ο Κοινωνικός Οργανισμός και το Γραφείο Ατόμων με Αναπηρία του Δήμου, δεν θέλησαν να κάνουν κάποια γιορτή, κάποια εκδήλωση για την παγκόσμια ημέρα, αλλά θέλουν να αφιερώσουν σε όλους τους συμπολίτες μας με  κινητικές ή αισθητηριακές βλάβες, σε όλα τα εμποδιζόμενα άτομα, ένα ακόμη  έργο του Δήμου στην προσπάθεια μιας όμορφης προσβάσιμη πόλεις, της πόλης μας.

Εκπρόσωποι από το γραφείο ΑμεΑ του δήμου Η Ιουλία Συροκώστα, η Όλγα Λαμπροπούλουκαι η Αδαμαντία Γεωργαντά από τον Πανελλήνιο Σύλλογο Παραπληγικών Παράρτημα Αχαΐας, είχαν την ευκαιρία να εποπτεύσουν από κοντά, σε μια κοινή συνάντηση με εκπροσώπους από τη  Διεύθυνση Αρχιτεκτονικού Έργου-Η/Μ το Νίκο Μωραΐτη τη Βασιλική Ζέρβα και την Ελένη Αλεξοπουλου, την εξέλιξη των έργων της Άνω Πόλης, που γίνεται στα πλαίσια του έργου  «Ολοκληρωμένη Αστική Ανάπλαση Ιστορικού Κέντρου Πάτρας» όπου παντού έχουν ληφθεί υπόψη και έχουν τηρηθεί στο μέγιστο δυνατό βαθμό οι προδιαγραφές των Οδηγιών ΑμεΑ.

Επιλογή κατάλληλου υλικού δαπεδόστρωσης των εξωτερικών χώρων με βάση τα χαρακτηριστικά – ιδιότητες  του (έγχρωμοι ψυχροί τσιμεντοκυβόλιθοι και σταθεροποιημένο κεραμικό δάπεδο):

  • Αντιολισθηρότητα
  • - Ομοιογένεια
  • -  Σταθερότητα
  • - Ευκολία στον καθαρισμό και την συντήρηση
  • - Μικρή αντανακλαστικότητα,
  • Μικρό μέγεθος αρμών έτσι ώστε να μην δημιουργούν κραδασμούς στην κίνηση των αμαξιδίων ή ανατροπές κατά το βάδισμα των εμποδιζόμενων ατόμων.

Με την ευχή και γνώση  ότι η 3η Δεκέμβρη 2023 θα βρουν τα άτομα με αναπηρία σε μια όμορφη προσβάσιμη  πόλη.

 «Περπάτησε» με όποιον τρόπο δίπλα μας Για να χωρέσουμε ΟΛΟΙ σε αυτόν τον κόσμο! Δεν θέλουμε να είμαστε ίδιοι, θέλουμε να είμαστε ίσοι.