Η Αντιδημαρχία Υγείας και Πρόνοιας του Δήμου Πατρέων και το Γραφείο Ατόμων με Αναπηρία του Δήμου, στήριξε και συμμετείχε χθες το απόγευμα, στην Αγορά Αργύρη, στην ενημερωτική εκδήλωση που διοργανώθηκε από την Ελληνική Εταιρεία Μελέτης και Αντιμετώπισης AIDS (ΕΕΜΑΑ) το Τμήμα Λοιμώξεων της Παθολογικής Κλινικής του ΠΓΝΠ και το Πανεπιστήμιο Πατρών με αφορμή την Παγκόσμια ημέρα για το AIDS με θέμα: «Το στίγμα στη σύγχρονη κοινωνία».

Η Αντιδήμαρχος Υγείας και Πρόνοιας, Βίβιαν Σαμούρη, χαιρέτησε εκ μέρους της Δημοτικής Αρχής στην εκδήλωση, ενώ συμμετείχε και η υπεύθυνη του Γραφείου Ατόμων με Αναπηρία του Δήμου Πατρέων, δημοτική σύμβουλος, Ιουλία Συροκώστα.

Στον χαιρετισμό της η Αντιδήμαρχος, ανέφερε τα εξής:

«Είναι γεγονός ότι την τελευταία διετία η προσοχή και το ενδιαφέρον όλων και κυρίως του Δημοσίου Συστήματος Υγείας, περιεστράφη γύρω από την πανδημία Covid-19, με αποτέλεσμα να παραμεληθεί πλήθος άλλων νόσων και νοσούντων.

Ωστόσο η πραγματικότητα που αποτυπώνεται στα επιδημιολογικά δεδομένα, μας  λέει ότι το UNAIDS κατέγραψε 1,5 εκατομμύρια νέες λοιμώξεις, περίπου 1 εκατομμύριο περισσότερες από τον παγκόσμιο στόχο και περίπου 650.000 θανάτους από ασθένειες που σχετίζονται με το AIDS.

Στη χώρα μας από την αρχή του έτους 2022 και μέχρι 31/10 ο ΕΟΔΥ κατέγραψε 430 νέα περιστατικά HIV λοίμωξης.

Θετικό μήνυμα, ωστόσο είναι ότι η πρόοδος της επιστήμης έχει καταστήσει τη λοίμωξη της ανθρώπινης ανοσοανεπάρκειας, μία χρόνια διαχειρίσιμηκατάσταση για τα άτομα που έχουν διαγνωσθεί και λαμβάνουν την αγωγή τους.

Γι’ αυτό και έχουν μεγάλη σημασία οι προσπάθειες που γίνονται από την Ελληνική Εταιρεία Μελέτης και Αντιμετώπισης του AIDS συνδυαστικά με τον τομέα Υγείας και Πρόνοιας του Δήμου μας για ενημέρωση και προαγωγή της πρόληψης.

Ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα φοιτητές της Ιατρικής ενημέρωναν και έδιναν πληροφοριακά φυλλάδια σε κάθε ενδιαφερόμενο στην πλατεία Γεωργίου και σήμερα, Παγκόσμια Ημέρα για το AIDS, έχουμε εδώ ένα σπουδαίο πάνελ από έγκριτους επιστήμονες από διαφορετικούς χώρους να μας διαφωτίσουν, συμπληρώνοντας με κάθε δυνατότητα τα κενά της Πολιτείας. Καλή συνέχεια».