Τους λόγους για τους οποίους θα μπορούσε να εφαρμοστεί το μοντέλο της τετραήμερης εργασίας στις επιχειρήσεις στο μέλλον εξηγεί δημοσίευμα του nypost.com, ύστερα από πείραμα 6 μηνών που έκανε μια ομάδα εταιρειών για τη «μείωση» της εβδομαδιαίας εργασίας σε 4 ημέρες, 32 ώρες και χωρίς μείωση του μισθού από το καθιερωμένο μοντέλο εργασίας που είναι 5 ημέρες και 40 ώρες

Το πείραμα αυτό έγινε σε 33 εταιρείες και σχεδόν σε 1.000 εργαζόμενους, στο πλαίσιο ενός πιλοτικού προγράμματος του μη κερδοσκοπικού Οργανισμού “4 Day Week Global Foundation”. Τη μελέτη αυτή την έκαναν οι ερευνητές του Κολεγίου της Βοστώνης, του Πανεπιστημίου του Δουβλίνου και του Πανεπιστημίου του Cambridge κυρίως σε αμερικανικές και ιρλανδικές εταιρείες.
Τα αποτελέσματα της έρευνας για την τετραήμερη εργασία

Αξιοσημείωτο είναι δε πως από τη μελέτη αυτή, προέκυψε πως η πλειοψηφία των εταιρειών και των εργαζομένων τάχθηκε υπέρ στο να εφαρμοστεί το μοντέλο της τετραήμερης εργασίας με τους περισσότερους να υποστηρίζουν πως δεν αναμένεται να επιστρέψουν στο προηγούμενο ωράριο εργασίας.

Όσον αφορά τη βαθμολόγηση της παραγωγικότητας και της απόδοσης των εργαζομένων με την εφαρμογή του μοντέλου της τετραήμερης εργασίας, η έρευνα έδειξε ότι: οι 9 στους 10 ερωτηθέντες τάχθηκαν υπέρ στο να εφαρμοστεί το μέτρο αυτό. Πολλοί μάλιστα εργαζόμενοι ανέφεραν ότι με αυτό το μοντέλο εργασίας είχαν λιγότερο άγχος στη δουλειά τους, λιγότερη αϋπνία και εξάντληση αλλά συγχρόνως και η σωματική και ψυχική υγεία ήταν σε καλύτερη κατάσταση.
Μοντέλο τετραήμερης εργασίας: Ποια είναι τα οφέλη για τους εργαζόμενους και τους εργοδότες

Σύμφωνα με την έρευνα, οι λιγότερες ώρες εργασίας των εργαζομένων με τον ίδιο μισθό τονώνει το ηθικό των ίδιων αλλά τους προσφέρει και ευημερία. Συγχρόνως από την εφαρμογή του μοντέλου τετραήμερης εργασίας οφέλη έχουν και οι εργοδότες.

Για το θέμα αυτό μίλησε η καθηγήτρια κοινωνιολογίας του Κολεγίου της Βοστώνης και η επικεφαλής της έρευνας, Τζούλιετ Σορ. Εταιρεία που εφάρμοσε το μοντέλο αυτό είχε αύξηση των εσόδων κατά 38% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2021 τόνισε και πρόσθεσε πως οι εργαζόμενοι που συμμετείχαν στην έρευνα δεν παραπονέθηκαν ότι είχαν αύξηση του φόρτου εργασίας τους.

Συνεπώς από την έρευνα αυτή προκύπτει ότι το μοντέλο της τετραήμερης εργασίας είναι πετυχημένο καθώς οι εργαζόμενοι αποδίδουν χωρίς να εργάζονται υπό συνθήκες πίεσης, είπε.

Ενώ την ίδια ώρα επεσήμανε πως η εργασία υπό συνθήκες πίεσης δεν θα είναι και βιώσιμο μοντέλο εργασίας για τις επιχειρήσεις αλλά ούτε και επιθυμητό.

Την άποψη του για το μοντέλο αυτής της εργασίας εξέφρασε και ο επικεφαλής στρατηγικής για το Kickstarter, Jon Leland που συμμετείχε στην μελέτη αυτή. Το μοντέλο της τετραήμερης εργασάις είναι πραγματικά ένα «win-win», σημείωσε χαρακτηριστικά.