Μπορούν οι διατροφικές μας επιλογές να μαρτυρήσουν ενδιαφέροντα στοιχεία για την προσωπικότητά μας; Ναι, απαντούν Ιταλοί ερευνητές, που φέρνουν στο φως ένα αγαπημένο ποτό, το κρασί. Σύμφωνα με τους ειδικούς, από τα Πανεπιστήμια της Verona και της Macerata, το κρασί που επιλέγουμε να έρθει στο τραπέζι αντικατοπτρίζει βασικά στοιχεία της προσωπικότητάς μας. Τα αποτελέσματά τους δημοσιεύθηκαν στο Food Quality and Preference.

Η ομάδα μελέτης εξέτασε τις περιπτώσεις περίπου 1.200 ανθρώπων ηλικίας 18 – 87 ετών, οι οποίοι συμπλήρωσαν ένα ερωτηματολόγιο, το οποίο μετρούσε τα πέντε βασικά χαρακτηριστικά της προσωπικότητας: Την συγκαταβατικότητα, την ευσυνειδητότητα, την εξωστρέφεια, τον νευρωτισμό και την ειλικρίνεια, όπως αναφέρει το ygeiamou.

Στη συνέχεια, ζητήθηκε στους συμμετέχοντες να αναφέρουν τα αγαπημένα τους κρασιά. Χρησιμοποιώντας επίσημες περιγραφές των 258 κρασιών που ανέφεραν οι συμμετέχοντες, οι ερευνητές -δύο εκ των οποίων ήταν σομελιέ- δημιούργησαν προφίλ για καθένα από αυτά. Σε αυτά τα προφίλ συμπεριλαμβάνονταν στοιχεία όπως η οξύτητα, η γλυκύτητα, η εμφιάλωση, αλλά και το χρώμα κάθε κρασιού.

Αυτό που ανακάλυψαν οι ερευνητές ήταν ότι οι εξωστρεφείς άνθρωποι προτιμούσαν συνήθως κρασιά με περισσότερη οξύτητα, όπως η σαμπάνια και το chianti, ενώ οι πιο συγκαταβατικοί έδειχναν να απολαμβάνουν περισσότερο εκείνα με υψηλότερη περιεκτικότητα σε αλκοόλ, όπως το Californian cabernet.

Οι συναισθηματικά σταθεροί άνθρωποι είχαν μια κλίση προς τα μεστά, κόκκινα κρασιά, όπως το shiraz και το cabernet sauvignon, την ώρα που οι ανοιχτόμυαλοι προτιμούσαν σκουρόχρωμα κρασιά που αφήνουν έντονη γεύση και άρωμα, ακόμη και μετά την κατανάλωσή τους.

Παρά το πλήθος των συνδετικών κρίκων που εντόπισαν οι ερευνητές μεταξύ των διαφορετικών κρασιών και των διαφορετικών προσωπικοτήτων, οι ευσυνείδητοι άνθρωποι δεν φάνηκε, παραδόξως, να ταυτίζονται με συγκεκριμένους τύπους κρασιού.