Έλεγχος για το πόθεν έσχες της πρεσβυτέρας του πατέρα Αντωνίου διατάχθηκε από τον επικεφαλής της Αρχής για το Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος, πρώην αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Χαράλαμπο Βουρλιώτη, εκτός από τον γενικευμένο οικονομικό έλεγχο που πραγματοποιεί ήδη η Αρχή για την οικονομική διαχείριση στην Κιβωτό του Κόσμου.

Ο έλεγχος του πόθεν έσχες κρίθηκε απαραίτητος, καθώς η πρεσβυτέρα λόγω της ιδιότητας της ως διαχειρίστριας της Κιβωτού ήταν υπόχρεη να υποβάλλει δήλωση πόθεν έσχες.

Κατά τον έλεγχο του πόθεν έσχες η έρευνα στρέφεται στο αν έχει δηλώσει όσα πράγματι διαθέτει και αν έχει αποκρύψει ακίνητα η άλλα περιουσιακά στοιχεία.

Κατά συνέπεια μέσω της δήλωσης του πόθεν έσχες της πρεσβυτέρας ελέγχεται έμμεσα και ο πατέρας Αντώνιος, καθώς η ίδια υποχρεούται από τον νόμο να δηλώσει πέραν των δικών της περιουσιακών στοιχείων και όσα κατέχουν ο σύζυγός της και άμεσα συγγενικά της πρόσωπα πρώτου βαθμού.

Έρευνα για τα «κρυμμένα» χρήματα

Η εντύπωση που δημιουργείται τείνει περισσότερο προς μια «Κιβωτό του Χρήματος», δηλαδή ενός οργανισμού που είχε κατορθώσει να συσσωρεύσει τεράστια ποσά, τα οποία διέθετε, επί της ουσίας κατά το δοκούν και κατά την αποκλειστική βούληση του πατρός Αντωνίου και της πρεσβυτέρας του, Σταματίας Γεωργαντή.

Την τάξη μεγέθους του «φιλανθρωπικού τζίρου» της Κιβωτού του Κόσμου αποδίδει το γεγονός ότι, κατά τις πληροφορίες που διαρρέουν στα ΜΜΕ, η Οικονομική Αστυνομία έχει ανακαλύψει 3 τραπεζικούς λογαριασμούς, μέσω των οποίων η οργάνωση του πατρός Αντωνίου είχε εισπράξει περί τα 410 εκατ. ευρώ στο διάστημα 2017-2022. Αν και επί του παρόντος παραμένει αδιευκρίνιστο το πώς συγκεντρώθηκε το κολοσσιαίο αυτό ποσόν, το οποίο αγγίζει το μισό δισ. ευρώ και εφόσον κατατέθηκε σε επίσημους τραπεζικούς λογαριασμούς με δικαιούχο την Κιβωτό, θεωρητικά και τουλάχιστον για ένα μεγάλο μέρος τους, τα χρήματα αυτά θα πρέπει να έχουν προέλθει από νόμιμες πηγές.

Απεναντίας, απορίες και αμφιβολίες γεννώνται από κάποιες κινήσεις που μαρτυρούν πανικό, όπως η εκκένωση κάποιων τραπεζικών θυρίδων από την πρεσβυτέρα. Η οποία, μόλις τρία 24ωρα αφότου άδειασε τις θυρίδες από οτιδήποτε περιείχαν, προέβη σε κατάθεση 500.000 ευρώ σε έναν από τους λογαριασμούς της Κιβωτού. Και πάλι, βάσει κοινής λογικής, εικάζεται ότι η Σταματία Γεωργαντή θα είναι σε θέση να δικαιολογήσει τη νόμιμη προέλευση αυτού του μισού εκατ. ευρώ, καθώς δεν θα διακινδύνευε να ενοχοποιήσει τον εαυτό της και κατά αυτόματη συνεπαγωγή το ΔΣ του φορέα αλλά και τον πατέρα Αντώνιο.

Πηγή: protothema