Στο Down Town Κύπρου και τον Θανάση Φωτίου έδωσε συνέντευξη ο Έκτορας Μποτρίνι. Ο διακεκριμένος σεφ απάντησε και για τη δήλωσή του για τους σεφ που γίνονται σταρ.

O περισσότερος κόσμος, οι μη μυημένοι, σας γνώρισαν από τον τηλεοπτικό Εφιάλτη Στην Κουζίνα. Στην πραγματικότητα, πώς είναι ο Έκτορας Μποτρίνι; Είναι ο αυστηρός φωνακλάς που έχουμε δει;

Αυστηρός είμαι, ναι. Ξεκαθαρίζω εξαρχής σε όσους δεν είναι φτιαγμένοι από στόφα μάγειρα πως είναι καλύτερα να ακολουθήσουν άλλο δρόμο. Στην κουζίνα δεν χωράνε ούτε πριμαντόνες ούτε λουφαδόροι και τεμπέληδες. Μαθαίνουμε όλοι μας, κάθε μέρα, μέχρι που να βγάλουμε για τελευταία φορά την ποδιά μας.

Εσείς κριτική στη δουλειά σας, δέχεστε; Έτυχε να σας κάνουν αυστηρή κριτική όπως αυτή που κάνατε εσείς σε άλλους;

Ναι, έτυχε και πάντα θα τυχαίνει. Η κριτική, όταν είναι καλοπροαίρετη, είναι εποικοδομητική. Ο μάγειρας πρέπει να ακούει τι του λένε οι «παραλήπτες» του φαγητού, αλλά χρειάζεται να φιλτράρει την πληροφορία, δοκιμάζοντας και βελτιώνοντας τη συνταγή του, σύμφωνα με τη μαγειρική του αισθητική.

Διαβάσαμε να λέτε πως «Οι σεφ που γίνονται σταρ δεν είναι σεφ…». Θέλετε να μας το αναπτύξετε λίγο;

Είναι απλό, το σταριλίκι σού κλέβει χρόνο από την πραγματική δουλειά σου στην κουζίνα. Δεν θα πρέπει να σε ενδιαφέρει μόνο η εικόνα του πιάτου που θα ανεβάσεις στο Instagram, το σημαντικότερο είναι η γεύση του, η νοστιμιά του.

Πώς κρίνετε σήμερα το επίπεδο της γαστρονομίας στην Ελλάδα;

Σίγουρα έχει γίνει πρόοδος, υπάρχουν πολλοί ταλαντούχοι νέοι σεφ, με φρέσκιες ιδέες κι ένα πιο δεκτικό κοινό, πιο πρόθυμο να δοκιμάσει ακόμα και πράγματα με τα οποία δεν ήταν εξοικειωμένο. Το σημαντικότερο όλων, όμως, είναι πως αρχίσαμε να είμαστε περήφανοι για τη γευστική μας ταυτότητα και τα προϊόντα του τόπου μας, τα οποία να ενσωματώσουμε πια στις συνταγές μας.