Από τα 11, στα 12, ύστερα στα 13 και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των επαγγελματιών του είδους, η φέτα φέτος θα φτάσει στα 15 ευρώ, με βάση τις ανατιμήσεις που υπάρχουν σε όλες τις πρώτες ύλες για την παραγωγή του τυριού και την αύξηση του κόστους της παραγωγικής διαδικασίας. 

Η χρονιά ουσιαστικά ξεκινάει τώρα για τους τυροκόμους και τις τυροκομικές εταιρείες και οι πρώτες ύλες είναι ήδη αυξημένες. Το γάλα πλέον ξεκινάει από τα 1,35 ευρώ και φτάνει στα 1,55 ευρώ το λίτρο, χωρίς ακόμα να έχει σταθεροποιηθεί η τιμή του αφού η χρονιά είναι σε εξέλιξη. 

Οι εκτιμήσεις λένε ότι η τιμή του θα φτάσει σίγουρα παραπάνω, ίσως και τα 1,70 ευρώ το λίτρο, αλλά έτσι και αλλιώς υπάρχει ήδη μια σημαντική αύξηση στο είδος που αποτελεί και την βασική πρώτη ύλη για την παραγωγή του τυριού. 

Όμως οι αυξήσεις στις πρώτες ύλες δεν σταματούν εδώ. Αύξηση έχουν πάρει το αλάτι και τα πυτιά της τάξεως του 30% με 40%, ενώ ανατιμήσεις υπάρχουν και σε όλα τα μεταλλικά ή χάλκινα σκεύη που χρειάζονται για την συσκευασία του τυριού. 

Λαμβάνοντας υπόψη τις αυξήσεις αυτές σε συνδυασμό με το 100% πάνω που έχουν ανέβει το ρεύμα και οι ζωοτροφές (πολλές από τις εταιρείες εξασφαλίζουν τις ζωοτροφές στους κτηνοτρόφους που συνεργάζονται), η φέτα είναι πλέον δεδομένο ότι θα φτάσει τα 15 ευρώ, ενώ τα σκληρά τυριά θα αγγίξουν τα 18 με 19 ευρώ το κιλό. 

Ωστόσο, μέχρι ώρας τουλάχιστον δεν έχει παρατηρηθεί κάποια μείωση στη ζήτηση του είδους, δείγμα που φανερώνει ότι για τις περισσότερες οικογένειες το τυρί είναι ακόμα μέσα στις βασικές επιλογές της διατροφής τους.

Το αν όμως υπάρξει μείωση στην εσωτερική ή και στην εξαγωγική αγορά θα φανεί στην πορεία αφού τουλάχιστον η τιμή της φέτας έχει ανέβει μέσα σε ένα χρόνο πάνω από τέσσερα ευρώ.