Δύο γυναίκες, που έδωσαν γενναία μάχη στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Πατρών, χάρισαν ζωή «φεύγοντας»…

Η πρώτη δότρια δεν κατόρθωσε να προσφέρει τα όργανά της, όμως η απόφαση των συγγενών της δείχνει το μεγαλείο της ψυχής τους.

Η δεύτερη δότρια, μια 51χρονη από το Αγρίνιο (μητέρα δύο παιδιών) που έγινε έφυγε από τη ζωή από εγκεφαλική αιμορραγία, έγινε «ζωοδότης» σε έξι συνανθρώπους μας που περίμεναν το δώρο της ζωής χρόνια…

Η λήψη των οργάνων έγινε την περασμένη Πέμπτη στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Πατρών, από δότρια ασθενή 51 ετών, που νοσηλευόταν στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας και κατέληξε από εγκεφαλική αιμορραγία. Η λήψη των οργάνων έγινε σε συνεργασία από την διευθύντρια της ΜΕΘ ΠΓΝΠ, αν. καθηγήτρια Φωτεινή Φλίγου, την ομάδα χειρουργών του καθηγητή – διευθυντή της Χειρουργικής Κλινικής του ΠΓΝΠ Ιωάννη Μαρούλη, τον εξειδικευμένο στις μεταμοσχεύσεις γιατρό επ. καθηγητή Νικόλαο Καρύδη. Ελήφθησαν οι πνεύμονες, το ήπαρ, οι νεφροί και οι κερατοειδής, οι οποίοι δόθηκαν σε ασθενείς που νοσηλεύονταν στο Ωνάσειο και στο Ιπποκράτειο.

Δ. Μπάκος: «Γενναιόδωρη απόφαση από τους συγγενείς»

Σε ανακοίνωσή του ο διοικητής του ΠΓΝΠ Δημήτριος Μπάκος αναφέρει: «Η Διοίκηση του Νοσοκομείου ευχαριστεί όσους συνέβαλαν σ΄ αυτή τη διαδικασία και συγκεκριμένα το προσωπικό της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας και του Αναισθησιολογικού Τμήματος, τους ιατρούς του Ακτινολογικού, Καρδιολογικού, Πνευμονολογικού Τμήματος που συνέβαλαν στη διαγνωστική διαδικασία καθώς και όλο το ιατρικό, νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό που συμμετείχε στην όλη διαδικασία, για την υποδειγματική δουλειά τους και την εξαιρετική συνεργασία τους.

Επίσης ευχαριστεί τις ομάδες λήψης οργάνων του ΠΓΝΠ (Χειρουργική και Οφθαλμολογική Κλινική), του Ωνασείου καθώς και του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης. Σημειώνεται ότι ελήφθησαν οι πνεύμονες, το ήπαρ, οι νεφροί και οι κερατοειδής. Η Διοίκηση του ΠΓΝΠ εκφράζει τα θερμά συλλυπητήρια της στους συγγενείς της δότριας και παράλληλα τους συγχαίρει για την γενναιοδωρία και τον ανθρωπισμό τους, που θα έχει σαν αποτέλεσμα να συνεχιστεί η ζωή κάποιων συνανθρώπων μας».

Το «ευχαριστώ» της Φ. Φλίγκου

Η διευθύντρια της ΜΕΘ του ΠΓΝΠ, αν. καθηγήτρια Φωτεινή Φλίγκου σε ανάρτησή της εξέφρασε ένα μεγάλο «ευχαριστώ» στους συγγενείς τους για την μεγάλη τους απόφαση, αναγνωρίζοντας την τεράστια προσφορά. Χαρακτηριστικά έγραψε: «Θα ήθελα να ευχαριστήσω δημόσια τους συγγενείς των ασθενών για την μεγάλη προσφορά τους και την μεγαλοψυχία που επέδειξαν στην δύσκολη αυτή στιγμή της ζωής τους. Αν και από την πρώτη δότρια δεν πραγματοποιήθηκε μεταμόσχευση, η προσφορά είναι εξίσου σημαντική!

Η δεύτερη δότρια, μόλις 51 ετών, έδωσε ζωή και ελπίδα σε έξι συνανθρώπους μας! Θα ήθελα επίσης να ευχαριστήσω τους Ιατρούς και τους Νοσηλευτές της ΜΕΘ και του Αναισθησιολογικού Τμήματος για την συμβολή τους σε αυτή την δύσκολη διαδικασία του εντοπισμού, της ενημέρωσης, της συντήρησης του δότη. Θα ήθελα επίσης να ευχαριστήσω τους Διευθυντές της καρδιολογικής, πνευμονολογικής, νευροχειρουργικής κλινικής για την άμεση ανταπόκριση των ιατρών τους στη διαγνωστική διαδικασία καθώς και τους γιατρούς που συμμετείχαν στις ομάδες λήψης. Είθε να κατανοήσουμε ότι το τέλος της ζωής ενός ανθρώπου, όσο δύσκολο και να είναι, μπορεί να δώσει ζωή σε κάποιον πάσχοντα συνάνθρωπό μας».

Πηγή: Γνώμη