Την ήπια μορφή πεζοδρόμησης ζητούν τα περισσότερα από τα εμπορικά μαγαζιά που δραστηριοποιούνται στο Μαρκάτο από τη δημοτική αρχή να εφαρμόσει, σχετικά με τα σχέδια που έχει για την ανάπλαση του ιστορικού κέντρου και συγεκριμένα για την Αλεξάνδρου Υψηλάντου, την οδό που διασχίζει οριζόντια την αγορά τους. 

Σύμφωνα με τα σχέδια για την ανάπλαση της Κάτω πόλης ο δρόμος της Αλεξάνδρου Υψηλάντου θα πεζοδρομηθεί, με την εγκατάσταση κυβόλιθων, από το ύψος της πλατείας Μαρκάτο (Ερμού) έως και μετά ακριβώς από την πλατεία της Παντάνασσας (Βότση). 

Ο δρόμος αυτός, αλλά ουσιαστικά και η προέκταση του, δηλαδή από το ύψος της Αγίου Νικολάου έως και την Γούναρη, θα είναι ταυτόχρονα και ποδηλατόδρομος, στο πλαίσιο της ανάδειξης του ιστορικού κέντρου. 

Όμως τα εμπορικά μαγαζιά που δραστηριοποιούνται στην περιοχή υποστηρίζουν ότι κάτι τέτοιο ουσιαστικά θα τους ανάγκαζε να φύγουν από το Μαρκάτο.

Όπως εξηγούν τα περισσότερα από αυτά ακολουθούν την παράδοση που έχουν πίσω τους, είναι εμπορικά μαγαζιά που όμως έχουν να κάνουν κυρίως με τεχνικά επαγγέλματα. 

Κατά συνέπεια στηρίζονται βασικά στο χονδρικό εμπόριο, κάτι που σημαίνει φορτοεκφορτώσεις ανά πάσα στιγμή, με φορτηγάκια και βανάκια, που όμως με την πλήρη πεζοδρόμηση του δρόμου, δεν θα είχαν από πουθενά πρόσβαση. 

Το έργο της ανάπλασης της Κάτω πόλης είναι κοντά στο να ξεκινήσει, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2023, παρόλα αυτά, όπως λένε οι έμποροι της περιοχής, δεν έχουν καμία ενημέρωση για το θέμα από τη δημοτική αρχή.  

Έχουν στείλει επιστολή, με υπογραφές 15 με 20 επαγγελματιών, αναφέροντας τις ενστάσεις τους, χωρίς όμως να έχουν πάρει μέχρι ώρας κάποια απάντηση.