Έρχονται γιορτές, όμως, η εστίαση δείχνει να είναι κάπως συγκρατημένη στις προετοιμασίες για τις ημέρες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, όπου κάθε χρόνο ο κόσμος το... ρίχνει έξω και του αρέσει να βγαίνει και να διασκεδάζει πιο συχνά. 

Φέτος όμως οι επαγγελματίες της εστίασης, αλλά και της νυχτερινής διασκέδασης κρατούν μικρό καλάθι. Από την μία έχουν αντιληφθεί ότι ο κόσμος διψάει για να περάσει καλά και αυτό είναι ένα κίνητρο για να πάει στα μαγαζιά του κλάδου τις γιορτινές μέρες. 

Από την άλλη όμως ξέρει ότι ένα μεγάλο μέρος του κόσμου αυτού δεν έχει την άνεση και την οικονομική δυνατότητα για να βγει. Οπότε η εστίαση βρίσκεται σε φάση αναμονής για να δει την τάση που θα υπάρχει φέτος εν όψει των γιορτών, στις πρώτες γιορτές μετά από μία διετία, χωρίς περιοριστικά μέτρα. 

Όμως ο περιορισμός έρχεται από το οικονομικό, την ακρίβεια, το ρεύμα και τις υποχρεώσεις που έχει μπροστά του το κάθε νοικοκυριό. Σημειώνουμε ότι το δίμηνο Σεπτεμβρίου - Νοεμβρίου έχει πάει αρκετά καλά από πλευράς προσέλευσης κόσμου για όλες τις μορφές της εστίασης, κυρίως λόγω του καλού καιρού και της παρατεταμένης ζέστης. 

Ωστόσο, εδώ και δέκα περίπου μέρες που ξεκίνησαν τα κρύα, υπάρχει ήδη μία κάμψη στην κίνηση των μαγαζιών, ακόμα και τα Σαββατόβραδα.