Τουλάχιστον οχτώ περιπτώσεις ρευματοκλοπών εκδικάζονται σε καθημερινή βάση στα δικαστήρια της Πάτρας. 

Το φαινόμενο των ρευματοκλοπών έχει αυξηθεί σε σημαντικό βαθμό και λόγω της ενεργειακής κρίσης που έφερε υπέρογκους λογαριασμούς σε επιχειρήσεις, αλλά και σε σπίτια, κυρίως εξαιτίας της ρήτρας αναπροσαρμογής. 

Η ρήτρα αυτή μπορεί να καταργήθηκε με νόμο, όμως, οι κιλοβατώρες συνεχίζουν το ράλι ανόδου και ουσιαστικά, σύμφωνα με πολίτες, που έχουν καταφύγει στη νομική οδό, έχουν αντικαταστήσει τη ρήτρα. 

Στο θέμα των ρευματοκλοπών πολίτες που έχουν δεχθεί αγωγές και μηνύσεις από την ΔΕΔΔΗΕ, έχουν κατορθώσει να βρουν το δίκιο τους μέσω της νομικής οδού, αμφισβητώντας το ποσό που τους καταλογίζεται. 

Σε μία περίπτωση μάλιστα πολίτης απέδειξε ότι η ΔΕΔΔΗΕ δεν τηρούσε τους όρους της σύμβασης και έτσι όχι μόνο δεν θα πληρώσει το ποσό που του καταλογίστηκε ως ρευματοκλοπή, αλλά θα διεκδικήσει χρήματα κάνοντας αγωγή για ηθική βλάβη. 

Πάντως, στις περισσότερες των περιπτώσεων των κατηγορουμένων που κάθονται στο εδώλιο με την κατηγορία της ρευματοκλοπής, παραδέχονται το λάθος τους, τονίζοντας ότι το έκαναν από ανάγκη και από ένδεια για μην τους κόψει ο πάροχος (κυρίως η ΔΕΗ) το ρεύμα. 

Αμφισβητούν όμως το ποσό που τους καταλογίζεται ως χρέος, υποστηρίζοντας ότι δεν έχουν καταναλώσει ενέργεια που να αντιστοιχεί στη συνολική τους οφειλή. Πράγματι η ΔΕΔΔΗΕ υπολογίζει τις κιλοβατώρες πιο ακριβά για τις περιπτώσεις των ρευματοκλοπών από έναν κανονικό λογαριασμό. 

Τις υπολογίζει με βάση τις τιμές που κοστολογεί η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας και έτσι το χρέος είναι αρκετά πιο υψηλό για τους ρευματοκλοπείς. Κι αυτό είναι ένα "πάτημα" για όσους κατηγορούνται στο να μειώσουν το χρέος τους με την απόφαση που θα πάρει το δικαστήριο.

Ωστόσο και πάλι, ακόμα και με μείωση του χρέους, είναι κάτι παραπάνω από δύσκολο στο να αποφευχθεί κάποια στιγμή ο πλειστηριασμός του ακινήτου αφού οι δόσεις που θα πρέπει να καταβάλει ο κάθε οφειλέτης που έχει ομολογήσει την ρευματοκλοπή, είναι αρκετά υψηλές.