Για τους ανθρώπους που υποφέρουν από εξωτερικές αλλεργίες όπως η γύρη των φυτών ή το γρασίδι, η καλύτερη λύση είναι να παραμείνουν σε κλειστούς χώρους, ειδικά το πρωί όταν οι μετρήσεις γύρης είναι υψηλότερες. Ωστόσο, είναι αρκετά σύνηθες τα συμπτώματα να επιδεινώνονται όταν είστε στο σπίτι, όπως αναφέρει το vita. Ακολουθούν μερικές φαινομενικά «αθώες» συνήθειες που έχουμε στο σπίτι, οι οποίες ωστόσο χειροτερεύουν τις αλλεργίες:

Υψηλές εσωτερικές θερμοκρασίες

Ιδιαίτερα τις ψυχρές ή ξηρές μέρες, η ενίσχυση της ζέστης και της υγρασίας μπορεί να είναι η σωστή επιλογή. Αλλά τα ακάρεα της σκόνης ευδοκιμούν στη ζεστασιά και την υγρασία. Επίσης, οι χημικές ουσίες στα χρώματα και τα συγκολλητικά απελευθερώνουν περισσότερα από τα δυνητικά επιβλαβή ερεθιστικά τους σε υψηλότερες θερμοκρασίες. Έτσι, ενώ ενυδατώνετε τα ξηρά σας ιγμόρεια, ίσως τροφοδοτείτε χωρίς να το καταλαβαίνει τα ίδια τα ερεθίσματα που τα φλεγμαίνουν.

*Διατηρείστε την οικιακή υγρασία στο 40%-45% και την θερμοκρασία του αέρα κάτω από τους 20 βαθμούς Κελσίου.

Πρωινά ντους

Το να μην κάνετε ντους πριν πάτε για ύπνο μπορεί να σας προκαλέσει προβλήματα. Εάν δεν ξεπλένετε τη γύρη και τη μούχλα που προσελκύετε όλη την ημέρα στο δέρμα και τα μαλλιά σας, βασικά κοιμάστε με τον εχθρό.

*Εάν η νυχτερινή ρουτίνα απλά δεν σας αρέσει, τουλάχιστον πλύνετε το πρόσωπό σας και μαζέψτε τα μαλλιά σας πριν επιστρέψετε. Φροντίστε επίσης να πλένετε τη μαξιλαροθήκη και τα λευκά είδη σας με ζεστό νερό (60 βαθμούς Κελσίου) κάθε εβδομάδα.

Επικονιαστικά φυτά

Γενικά, τα φυτά εσωτερικού χώρου είναι αρκετά ασφαλή επειδή παράγουν λιγότερη γύρη. Αλλά οι μαργαρίτες και τα χρυσάνθεμα εξαιρούνται από τον κανόνα. Επίσης, εάν ποτίζετε πολύ συχνά δημιουργείτε το κατάλληλο περιβάλλον για την αναπαραγωγή της μούχλας.

*Προτιμήστε τα πλαστικά λουλούδια ή χρησιμοποιήστε πιατάκια κάτω από τις γλάστρες και στραγγίξτε το νερό που περισσεύει καθημερινά. Φροντίστε να αφαιρέσετε τα νεκρά φύλλα, τα οποία μπορούν επίσης να φιλοξενήσουν μούχλα.

Κεριά και σπρέι

Είτε καίτε θυμίαμα είτε κεριά, είτε χρησιμοποιείτε ποτ-πουρί είτε κάποιο τυπικό σπρέι ή άλλο αποσμητικό χώρου, τα τεχνητά αρώματα μπορούν να προκαλέσουν μια ολόκληρη σειρά ανεπιθύμητων εξάρσεων άσθματος και αλλεργίας.

Χημικά καθαρισμού

Φυσικά θέλετε να τρίψετε, να σκουπίσετε και να απολυμάνετε το σπίτι σας για να απομακρύνετε όσο περισσότερο βακτήρια και μικρόβια μπορείτε. Αλλά αν χρησιμοποιείτε σκληρές χημικές ουσίες, θα μπορούσατε να αφήνετε ένα ίχνος από αλλεργικά ερεθίσματα και άλλες τοξίνες σε όλο το σπίτι.

*Τα καλά νέα; Δεν χρειάζεται να επιλέξετε μεταξύ μιας ζωής χωρίς μικρόβια και της αναπνευστικής υγείας. Απλώς δοκιμάστε τα φυσικά καθαριστικά – η αγορά είναι γεμάτη από τέτοια ενώ με μία αναζήτηση στο διαδίκτυο μπορείτε να βρείτε οδηγίες για να παρασκευάσετε τα δικά σας, εύκολα στο σπίτι.