Οι Ουκρανοί γιατροί συνέχισαν να εργάζονται ακόμη και κατά την διάρκεια του μπλακάουτ, το οποίο προκάλεσαν οι μαζικές πυραυλικές επιθέσεις της 23ης Νοεμβρίου, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας της χώρας.

Στο Λβιφ μέσα σε διάστημα 30 ωρών πραγματοποιήθηκαν εννέα εγχειρήσεις μεταμόσχευσης οργάνων που προήλθαν από δωρητές.

«Σε διάστημα λίγο μεγαλύτερο των 24 ωρών έγιναν δύο μεταμοσχεύσεις καρδιάς, συκωτιού και έξι νεφρών. Στις εγχειρήσεις αυτές εργάσθηκαν ομάδες αποτελούμενες από εκατοντάδες γιατρούς» αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας που αναρτήθηκε στην εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων Telegram.

Στο ογκολογικό κέντρο στην περιφέρεια Τσερκάσσκι έγιναν δύο εγχειρήσεις μεταμόσχευσης νεφρών.

«Οι δύο μεταμοσχεύσεις έγιναν σχεδόν ταυτόχρονα στο ίδιο χειρουργείο. Το νοσοκομείο λειτουργούσε με γεννήτριες» αναφέρει το υπουργείο.

Όπως αναφέρει η δημοσιογράφος του BBC News Ukraina Μιροσλάβα Πέτσα, οι γιατροί του Κιέβου πραγματοποιούσαν χειρουργική επέμβαση καρδιάς σε παιδάκι όταν κόπηκε το ρεύμα στο νοσοκομείο. Οι χειρουργοί συνέχισαν την επέμβαση, χρησιμοποιώντας τους φακούς κεφαλής.

«Ένα παιδί στο Κίεβο υποβαλλόταν σε εγχείρηση καρδιάς όταν τα φώτα στο χειρουργείο έσβησαν ξαφνικά. Με αυτόν τον τρόπο οι Ουκρανοί γιατροί πραγματοποιούν χειρουργικές επεμβάσεις αυτές τις μέρες -- σε καταφύγια φορώντας φακούς κεφαλής» έγραψε η Πέτσα που ανέβασε βίντεο στο Twitter με τον διευθυντή του Καρδιολογικού Κέντρου του Κιέβου Μπορίς Τοντούροφ.

Πηγή : ΑΠΕ-ΜΠΕ , BBC (ρωσική υπηρεσία)