Tο πλύσιμο των φρούτων και των λαχανικών με λίγο νεράκι δεν αρκεί για να απαλλαγείτε από φυτοφάρμακα, κερί, ζουζούνια και μικρόβια. Και σίγουρα τίποτα από αυτά δεν θέλετε να καταλήξει στο στόμα του παιδιού σας. Ποιος είναι λοιπόν ο καλύτερος τρόπος να πλένετε τα φρούτα και λαχανικά, για να προστατέψετε την οικογένειά σας από τροφιμογενείς λοιμώξεις και άλλες δυνητικά αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία τους;

Ακολουθούν ορισμένες βέλτιστες πρακτικές για τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να χειρίζεστε τα λαχανικά και τα φρούτα μόλις φτάσουν στην κουζίνα σας:
Βήμα 1: Πλύσιμο

Το πλύσιμο σε τρεχούμενο νερό είναι το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε μόλις αγοράσετε φρούτα και λαχανικά. Αυτό ισχύει και για τα βιολογικά προϊόντα, καθώς φυτοφάρμακα, βακτήρια και άλλα μικρόβια μπορούν να βρίσκονται στην επιφάνειά τους.

Ακολουθούν μερικές συμβουλές για το πλύσιμο των φρούτων και των λαχανικών:

Το ζεστό νερό θα είναι κάπως πιο αποτελεσματικό από το κρύο, αλλά να είστε προσεκτικοί όταν πλένετε ευαίσθητα πράγματα όπως φρέσκα μούρα, γιατί η υπερβολική θερμότητα θα τα κάνει να διαλύονται. Αυτό μπορεί επίσης να συμβεί εάν το νερό από τη βρύση ρέει με πίεση από ψηλά.
Μην χρησιμοποιείτε σαπούνι. Μείνετε στην σύσταση του CDC για καθαρό νερό, για να είστε ασφαλείς.
Πάντα να πλένετε καλά τα χέρια σας με νερό και σαπούνι, πριν ξεπλύνετε τα φρούτα και τα λαχανικά. Θέλετε να τα καθαρίσετε, όχι να προσθέσετε μικρόβια και βακτήρια από τα χέρια σας.
Χρησιμοποιήστε ένα καθαρό σουρωτήρι για να ξεπλύνετε τα χόρτα, τα φασολάκια, τις μπάμιες, τα τοματίνια, κ.λπ. καθώς μπορεί να είναι δύσκολο να τα κρατήσετε με το χέρι. Μετακινήστε τα με τα δάχτυλά σας για να βεβαιωθείτε ότι όλες οι βρωμιές, τα μικρόβια και τα βακτήρια ξεπλένονται.
Στεγνώστε τα πάντα με μια καθαρή πετσέτα ή χαρτοπετσέτα πριν τα βάλετε στο ψυγείο ή στον πάγκο, σε ένα μπολ με φρούτα. Διαφορετικά, η υγρασία θα μπορούσε να επιταχύνει την ανάπτυξη της μούχλας.

Βήμα 2: Τρίψιμο

Για τα παχύδερμα φρούτα και λαχανικά, το τρίψιμο μπορεί να απομακρύνει αποτελεσματικά περισσότερη βρωμιά και βακτήρια.

Φρούτα και λαχανικά όπως πεπόνι, καρότα, κολοκύθι, σελινόριζα, παντζάρι, πατάτες και άλλα λαχανικά με ρίζα, πρέπει να τρίβονται με μια σκληρή βούρτσα κάτω από τρεχούμενο νερό για να διασφαλιστεί ότι είναι καθαρά, ακόμα κι αν σκοπεύετε να τα ξεφλουδίσετε. Η ίδια η βούρτσα θα πρέπει επίσης να καθαρίζεται μετά από κάθε χρήση, ώστε να μην παγιδεύει και διαδίδει βακτήρια.
Ορισμένα προϊόντα όπως τα μήλα, λεμόνια, πορτοκάλια, μπορεί να έχουν μια επίστρωση κεριού που πρέπει να αφαιρεθεί με πολύ καλό πλύσιμο πριν καταναλωθούν. Χρησιμοποιήστε λίγη μαγειρική σόδα ως φυσικό καθαριστικό για να βοηθήσετε στην αφαίρεση του κηρώδους στρώματος από αυτά τα φρούτα.
Μπορείτε επίσης να βυθίσετε για μερικά δευτερόλεπτα αυτά τα προϊόντα σε βραστό νερό ή να τα ζεματίσετε χύνοντας πάνω τους ζεστό νερό. Στη συνέχεια, τρίψτε τα καλά κάτω από τρεχούμενο νερό για να απομακρύνετε το κερί και τυχόν αόρατα φυτοφάρμακα και βακτήρια.

Βήμα 3: Μούλιασμα

Το μούλιασμα των φρούτων και των λαχανικών είναι μια άλλη μέθοδος καθαρισμού τους – ειδικά των πιο ευαίσθητων που… δεν τα πάνε καλά με το τρεχούμενο νερό. Ο σωστός τρόπος είναι ο εξής:

Τα πιο ευαίσθητα προϊόντα όπως σταφύλια, μούρα, μαρούλι και άλλα φυλλώδη λαχανικά, μπορούν να βυθιστούν σε δροσερό ή χλιαρό νερό για 5 λεπτά έως μισή ώρα για να απομακρυθούν ζουζούνια, κ.λπ. Μπορείτε επίσης στο νερό που μουλιάζουν να προσθέσετε λίγο λευκό ξύδι (περίπου 1/2 φλιτζάνι αποσταγμένο λευκό ξύδι ανά 1 φλιτζάνι νερό) για καλύτερο αποτέλεσμα. Ξεπλύνετε τα προϊόντα σε καθαρό νερό μετά το μούλιασμα, ειδικά αν χρησιμοποιείτε ξύδι, καθώς μπορεί να αφήσει μια αμυδρή μυρωδιά.
Εάν μουλιάζετε προϊόντα στο νεροχύτη σας, θα πρέπει πρώτα να πλύνετε τον ίδιο τον νεροχύτη. Αφού μουλιάσουν τα προϊόντα σας, φροντίστε να στεγνώσετε τα πάντα πολύ καλά πριν τα αποθηκεύσετε, για να διατηρηθούν φρέσκα περισσότερο.

Πηγή: imommy.gr