Παρουσία δεκάδων φίλων του βιβλίου και του δημοτικού τραγουδιού, πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τετάρτης 23 Νοεμβρίου στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Πατρών η παρουσίαση του Βιβλίου «Το Δημοτικό Τραγούδι στην Αχαΐα», που έγραψε ο αείμνηστος Αχαιός (νομικός – πολιτικός) Παναγιώτης Σαλαμαλίκης, το οποίο εκδόθηκε από τον Πολιτιστικό Οργανισμό του Δήμου Πατρέων.

Την παρουσίαση του βιβλίου έκαναν, ο δικηγόρος Ντίνος Δελέγκος ο οποίος ανέγνωσε κείμενο το οποίο ήταν προϊόν συνεργασίας  με τον δικηγόρο επί τιμή Γιώργο Αμπατζή, ο Μουσικολόγος – Λαογράφος Παναγιώτης Μυλωνάς και ο υπεύθυνος του Χορευτικού Τμήματος Πολιτιστικού Οργανισμού Δήμου Πατρέων Χρήστος Γιαννόπουλος. Ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Παναγιώτης Μελάς απηύθυνε εκ μέρους της δημοτικής Αρχής σύντομο χαιρετισμό. Στη παρουσίαση συμμετείχε και ο Σύλλογος Παράδοσης Δημοτικού Τραγουδιού «Θεόδωρος Κολοκοτρώνης». Την παρουσίαση συντόνισε ο Δημοσιογράφος Φάνης Βγενόπουλος.

Ο κ. Δελέγκος αναφέρθηκε στο συγγραφικό έργο του Παναγιώτη Σαλαμαλίκη όπως αυτό αποτυπώνεται μέσα από το βιβλίο ενώ περιέγραψε ξεχωριστές στιγμές σε ότι αφορά τη σχέση του με το δημοτικό τραγούδι και την κοπιαστική προσπάθεια που έκανε για τη συλλογή των απαιτούμενων στοιχείων.

Παράλληλα αναφέρθηκε στο χαρακτήρα και την ξεχωριστή προσωπικότητα του Παναγιώτη Σαλαμαλίκη ως προς την πολιτική και την επιστημονική του διάσταση μέσα από την δικηγορία την οποία υπηρέτησε πιστά επί δεκαετίες.

Όπως ανέφερε «…δεν είναι τυχαίο ότι ο Παναγιώτης Σαλαμαλίκης μετά την ολοκλήρωση του κοινοβουλευτικού του κύκλου ουδέποτε καταδέχθηκε να καταλάβει κάποιο δημόσιο αξίωμα…» ενώ επεσήμανε πως «…Μέσα από τη γνώση και τη μελωδική φωνή  του Παναγιώτη Σαλαμαλίκη, πέρναγε όλη η παράδοση της βυζαντινής μουσικής και του διαδόχου της, που είναι το δημοτικό τραγούδι…».

Από την πλευρά του ο Μουσικολόγος – Λαογράφος Παναγιώτης Μυλωνάς σημείωσε πως στο βιβλίο του Παναγιώτη Σαλαμαλίκη «….η πρώτη ύλη προσφέρεται με τη μορφή αναμνήσεων και η ηθογραφική ακρίβεια της ανάλυσης το6υ συγγραφέα αποκτά απόλυτη προτεραιότητα, ενώ συγχρόνως δουλεύει με επιστημονική ευσυνειδησία και επιμέλεια το υλικό του». Κλείνοντας, ο κ. Μυλωνάς τόνισε πως «…ο συγγραφέας οπλισμένος με την έμφυτη «μεσογειακή» μας φύση και την πολιτιστική μας καταβολή, έγινε πάνω απ’ όλα «πανηγυριστής» του κόσμου τούτου, ενώ ο μουσικός του αταβισμός, οι καταστάσεις της ατομικής του ευαισθησίας και η αγάπη του για ότι παραδοσιακά ελληνικό υπάρχει τον έκαναν να χαρίσει στους συμπολίτες και τον τόπο αυτό το πόνημα…».

Το παρών στην εκδήλωση έδωσε η σύζυγος του αείμνηστου συγγραφέα Μαριέτα Σαλαμαλίκη και τα παιδιά του Αγγελίνα και Αποστόλης

Παραβρέθηκαν επίσης ο αντιδήμαρχος Προγραμματισμού, Περιβάλλοντος ,Ενέργειας, Μελετών Έργων Πρασίνου και  Ανακύκλωσης Νίκος Ασπράγκαθος, ο Δήμαρχος Δυτικής Αχαΐας Σπύρος Μυλωνάς, οι πρώην αντιδήμαρχοι Πατρέων Νίκος Αντωνόπουλος και Γιώργος Λάζαρης, ο αντιδήμαρχος Δυτ. Αχαΐας Γιώργος Μάλλαρης, ο πρώην Δήμαρχος Δυτ. Αχαΐας Ανδρέας Παναγιωτόπουλος, ο πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Σαγεϊκων Ανδρέας Σαρτζής, ο πατήρ Βασίλειος ως εκπρόσωπος του σεβασμιότατου Μητροπολίτη Πατρών κ.κ. Χρυσόστομου και ο Πρόεδρος του υπεραστικού ΚΤΕΛ  Αχαΐας  Μανωλόπουλος Ανδρέας.