Τα επικαιροποιημένα αναμνηστικά διδύναμα εμβόλια mRNA των Pfizer/BioNTech και Moderna Αυξημένη, διασφαλίζουν επιπρόσθετη προστασία έναντι των νέων υποπαραλλαγών του κορωνοϊού, για όσους είχαν κάνει δύο έως τέσσερις δόσεις των εμβολίων προηγούμενης γενιάς.

Την είδηση έδωσε νέα έρευνα επιστημόνων των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νόσων (CDC) των ΗΠΑ ενώ η μελέτη αποτελεί την πρώτη αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας των ανανεωμένης σύνθεσης εμβολίων, με βάση στοιχεία πραγματικών εμβολιασμών, αντί των εργαστηριακών.

Τα ευρήματα της έρευνας δημοσιεύθηκαν στο εβδομαδιαίο ιατρικό ενημερωτικό δελτίο «Morbidity and Mortality Weekly Report» των CDC και επιβεβαιώνουν τα αρχικά αποτελέσματα των μελετών των εταιρειών παραγωγής των εμβολίων, σύμφωνα με τα οποία, έναν μήνα μετά τον εμβολιασμό με τα επικαιροποιημένα διδύναμα σκευάσματα, ο ανθρώπινος οργανισμός παράγει περισσότερα αντισώματα κατά των υποπαραλλαγών ΒΑ.4/ΒΑ.5 της παραλλαγής Όμικρον, συγκριτικά με τα αρχικά, μονοδύναμα εμβόλια.

Μεγαλύτερο όφελος έχουν οι ηλικίες 18-49 ετών

Η μελέτη συνέκρινε πάνω από 360.000 εμβολιασμούς με τα ενισχυτικά επικαιροποιημένα διδύναμα εμβόλια (που στοχεύουν τόσο στον αρχικό κορωνοϊό όσο και στις νεότερες υποπαραλλαγές ΒΑ.4 και ΒΑ.5 της Όμικρον), με τα αρχικά εμβόλια των ίδιων εταιριών ενώ ένα από τα ευρήματα είναι και το ότι, μεγαλύτερο όφελος από τα νέας γενιάς σκευάσματα, έχουν οι άνθρωποι 18-49 ετών σε σχέση με τους πιο ηλικιωμένους.

Σύμφωνα με το Reuters, η σχετική επιπρόσθετη αποτελεσματικότητα του επικαιροποιημένου διδύναμου εμβολίου κορωνοϊού, εφόσον γίνεται οκτώ ή περισσότερους μήνες μετά την προηγούμενη δόση, είναι 56% στα άτομα 18-49 ετών, 48% στους 50-64 ετών και 43% στους άνω των 65 ετών. Όταν οι αναμνηστικές δόσεις γίνονται από δύο έως τρεις μήνες μετά τον προηγούμενο εμβολιασμό, η βελτιωμένη αποτελεσματικότητα πέφτει στο 28% με 31%.