Γιάννης Οικονόμου: Καλό μεσημέρι. Κυρίες και κύριοι σας ευχαριστούμε για την παρουσία σας στη συνέντευξη Τύπου του Πρωθυπουργού στα Περιφερειακά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης της Δυτικής Ελλάδος, συνέντευξη που γίνεται στο πλαίσιο της διήμερης παρουσίας του Πρωθυπουργού στο νομό Αχαΐας και στην Πάτρα, στην πρωτεύουσα της Δυτικής Ελλάδος.

Και ξεκινάμε αμέσως με πρώτη ερώτηση. Εφημερίδα «Πελοπόννησος» και ο κ. Κώστας Λαμπρόπουλος.

Κ. Λαμπρόπουλος (εφημερίδα «Πελοπόννησος»): Κύριε Πρόεδρε, καλώς ήρθατε στα μέρη μας. Σας ακούσαμε χθες, σας ακολουθήσαμε παντού, προσεκτικά. Ποιο είναι το αναπτυξιακό στοιχείο των εξαγγελιών σας για την Πάτρα και τη Δυτική Ελλάδα, από όσα είπατε χθες στην ομιλία σας; Τι πιστεύετε ότι είναι αυτό που θα πείσει τους πολίτες; Ευχαριστώ.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Ευχαριστώ, κύριε Λαμπρόπουλε. Κατ’ αρχάς θέλω να εκφράσω τη χαρά μου για το γεγονός ότι βρέθηκα στην Πάτρα για ένα διήμερο. Καταλήγουμε σήμερα με μία συνέντευξη Τύπου που θα μου δώσει την ευκαιρία να απαντήσω σε ερωτήσεις τοπικού, περιφερειακού, αλλά και εθνικού ενδιαφέροντος σε όλα τα περιφερειακά μέσα της Δυτικής Ελλάδος.

Και μόλις προέρχομαι από μία σύσκεψη, στην οποία συμμετείχαν δέκα Υπουργοί, εφτά Υφυπουργοί, τέσσερις Γενικοί Γραμματείς, Διοικητές οργανισμών, όπου είχαμε την ευκαιρία να παρουσιάσουμε αναλυτικά το αναπτυξιακό μας όραμα για την Πάτρα, για την Αχαΐα και για τη Δυτική Ελλάδα.

Όπως νομίζω ότι έχετε διαπιστώσει, μιλάμε για ένα συνεκτικό και κοστολογημένο σχέδιο στο οποίο συμπεριλαμβάνονται παραπάνω από 80 έργα. Κάποια από τα έργα αυτά είναι εκκρεμότητες που έρχονται από το παρελθόν, όπως μεγάλα έργα υποδομής που αφορούν τραίνα, λιμάνια, δρόμους. Κάποια είναι έργα τα οποία έχουν ένα έντονο αναπτυξιακό πρόσημο, άλλα έχουν μια μεγάλη κοινωνική διάσταση. Συνολικά όμως συγκροτούν -θα έλεγα- το αφήγημά μας, το σχέδιό μας, για μία Πάτρα που αξίζει να είναι η δυτική πύλη της πατρίδας μας προς την Ευρώπη. Μία Πάτρα η οποία θα μπορέσει να ξεδιπλώσει την αναπτυξιακή της δυναμική, εναρμονισμένη με την πλούσια ιστορία της τρίτης μεγαλύτερης πόλης της πατρίδας μας.

Με ρωτήσατε εάν οι πολίτες πιστεύουν ότι αυτά τα οποία εξαγγέλλουμε, θα γίνουν. Θα τους ζητούσα απλά και μόνο να κάνουν μία επίσκεψη στο ανοιχτό εργοτάξιο του αυτοκινητοδρόμου Πάτρα - Πύργος. Και να συγκρίνουν τις προηγούμενες εξαγγελίες, τις κατακερματισμένες εργολαβίες -πολύ συχνά το έργο αυτό χρησιμοποιήθηκε για να εξυπηρετηθούν άλλα, διαπλεκόμενα συμφέροντα- με την πραγματικότητα σήμερα: τρία ανοιχτά εργοτάξια, ένα έργο με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση, το οποίο τρέχει με ρυθμούς, μάλιστα, γρηγορότερους από αυτούς τους οποίους είχαμε προγραμματίσει.

Η κυβέρνηση αυτή υπερηφανεύεται, πιστεύω δικαιολογημένα, ότι είναι συνεπής στις εξαγγελίες της. Και όποτε, για οποιοδήποτε λόγο, συναντάμε δυσκολίες ή καθυστερήσεις, έχουμε το θάρρος αυτές να τις αναγνωρίζουμε και να επιδιώκουμε να τις διορθώνουμε.

Όμως δεν μας αρέσουν τα μεγάλα λόγια, γι’ αυτό και το σχέδιο το οποίο παρουσιάζουμε σήμερα είναι και μελετημένο και κοστολογημένο. Και πιστεύω ότι αυτήν την εμπιστοσύνη των πολιτών ως προς την αξιοπιστία μας τουλάχιστον -και δεν αναφέρομαι μόνο στους πολίτες που στηρίζουν τη Νέα Δημοκρατία, αλλά σε όλους τους καλόπιστους πολίτες- το έχουμε κερδίσει.

Και πιστεύω ακράδαντα ότι τα επόμενα χρόνια θα είναι χρόνια πολύ δυναμικής ανάπτυξης για την Δυτική Ελλάδα και ειδικά για την πόλη της Πάτρας, με πρωταγωνιστές τους ίδιους τους πολίτες της Πάτρας, οι οποίοι ζητούσαν εδώ και δεκαετίες ένα τέτοιο σχέδιο και τώρα το έχουν.

Φ. Καλύβας (εφημερίδα «Γνώμη»): Καλημέρα κύριε Πρόεδρε, καλημέρα, καλώς ήρθατε. Αν και μεγάλο το πακέτο το οποίο ανακοινώσατε και πολύπλευρο, εγώ θα επικεντρωθώ λίγο στα θέματα της υγείας. Γνωρίζετε ότι οι περιφερειακές δομές υγείας αντιμετωπίζουν προβλήματα σε σχέση με τις δομές του κέντρου. Και ιδιαίτερα θα ήθελα να σταθώ στο παιδιατρικό νοσοκομείο της πόλης, το «Καραμανδάνειο», που είναι και το μοναδικό στη νοτιοδυτική Ελλάδα. Υποδέχεται χιλιάδες παιδιά κάθε χρόνο με υποδομές, με εξοπλισμούς, με προσωπικό ελλειμματικό. Ένα νοσοκομείο που έχει κυριολεκτικά ξεπεράσει τα όριά του.

Ακούσαμε πριν από λίγο να λέτε στη σύσκεψη στην Περιφέρεια, να λέει μάλλον ο αρμόδιος Υπουργός, να μιλάει για εκσυγχρονισμό, ανακατασκευή. Το προηγούμενο διάστημα είχε γίνει λόγος και για ένα ενδεχομένως νέο παιδιατρικό νοσοκομείο στην περιοχή. Θα ήθελα λίγο να μας ξεκαθαρίσετε το τοπίο.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Το «Καραμανδάνειο» έχει προσφέρει πολλά, όχι μόνο στην πόλη της Πάτρας, αλλά σε όλη την Περιφέρεια στα ζητήματα της περίθαλψης των παιδιών. Είναι ένα νοσοκομείο με μεγάλη ιστορία και με πολύ καλό και ποιοτικό ανθρώπινο δυναμικό το οποίο χρειάζεται, όμως, ενίσχυση. Δεν θα αναφερθώ αναλυτικά στα ζητήματα της στελέχωσης του Εθνικού Συστήματος Υγείας, όπου γίνονται μεγάλες προσπάθειες από το Υπουργείο, κυρίως ως προς την προτεραιοποίηση εκείνων των ειδικοτήτων που είναι απολύτως κρίσιμες, εκεί που έχουμε ζητήματα με προκηρύξεις οι οποίες βγαίνουν άγονες.

Η απόφαση της κυβέρνησης για το «Καραμανδάνειο» είναι να παρέμβει στο υφιστάμενο νοσοκομείο. Και να παρέμβει δραστικά. Αν θέλετε να προβάλετε στο μέλλον αυτό το οποίο μπορεί να συμβεί στο «Καραμανδάνειο» αρκεί να δείτε τις παρεμβάσεις που έγιναν στα παιδιατρικά νοσοκομεία της Αθήνας -αναφέρομαι στο «Αγία Σοφία» και στο «Αγλαΐα Κυριακού»- τα οποία εκσυγχρονίστηκαν πλήρως.

Αναφέρομαι και στα δωμάτια, αναφέρομαι και στους κοινόχρηστους χώρους, αναφέρομαι και στα χειρουργεία. Είναι δεδομένο ότι το «Καραμανδάνειο» χρειάζεται καινούργια χειρουργεία αλλά χρειάζεται και μία συνολική δραστική παρέμβαση που, κρατώντας το υφιστάμενο κτίριο, θα το κάνουμε πραγματικά ένα σύγχρονο νοσοκομείο.

Δεσμεύομαι απέναντι στους πολίτες της Πάτρας και της Δυτικής Ελλάδας, ότι αυτό θα γίνει. Και ενδεχομένως να μπορέσουμε να το εξασφαλίσουμε και με ιδιωτική χορηγία.

Ο χορηγός ο οποίος ανακατασκεύασε το «Αγία Σοφία» και το «Αγλαΐα Κυριακού» έχει δείξει ενδιαφέρον και για το «Καραμανδάνειο» και πιστεύω ότι πολύ σύντομα θα μπορούμε να προχωρήσουμε σε συγκεκριμένες εξαγγελίες. Αυτά τα έργα, όπως γνωρίζετε, είναι έργα τα οποία υλοποιούνται τμηματικά, γιατί το νοσοκομείο πρέπει να εξακολουθεί να λειτουργεί. Αλλά όπως το κάναμε με εντυπωσιακό, θα έλεγα, αποτέλεσμα στο κεντρικό παιδιατρικό νοσοκομείο της Αθήνας, το ίδιο μπορούμε να πετύχουμε και στο «Καραμανδάνειο».

Γ. Πομώνης (Ionian TV): Καλησπέρα σας, κ. Πρωθυπουργέ. Προφανώς δεν είμαστε εδώ για να κάνουμε τις εύκολες ερωτήσεις και θέλουμε να μάθουμε, και σε ό,τι μας αφορά, και στην δική μας περιοχή, γιατί αφορά όλη την χώρα προφανώς και τη δημοκρατία μας, τι γίνεται με το θέμα των υποκλοπών. Γιατί βγαίνουν διαρκώς και νέα στοιχεία. Μάθαμε προσφάτως και υπάρχουν πληροφορίες ακόμα και για χρήση των παράνομων αυτών software και σε επίπεδο εσωκομματικών εκλογών της Νέας Δημοκρατίας. Μένει να το αποφανθεί, βέβαια, αυτό η Δικαιοσύνη και να το διαπιστώσει.

Έρχονται και άλλες εκλογές. Τίθεται ένα ζήτημα δημοκρατίας και θέλουμε να γνωρίζουμε. Γίνονται επενδύσεις, υπάρχει κατασκοπεία. Αναφέρθηκε ότι ενδεχομένως παρακολουθείτο ακόμα και ο επικεφαλής των εξοπλιστικών. Θέλουμε να νιώθουμε ασφαλείς όταν γράφουμε, και σαν δημοσιογράφοι, όταν μιλάμε στο τηλέφωνο, όταν ψηφίζουμε στις εκλογές, όταν έχουμε να στηρίξουμε κάποιον, τον έναν ή τον άλλον. Οδηγούμαστε και προς τις εκλογές.

Να νιώθουμε ασφαλείς; Και μπορείτε να πείτε με ασφάλεια ότι νιώθετε εσείς ασφαλής, ο ίδιος, πορευόμενη και η Νέα Δημοκρατία προς τις εκλογές; Ευχαριστώ.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Σας ευχαριστώ για την ερώτηση. Το θέμα της ασφάλειας των επικοινωνιών και της διασφάλισης του απορρήτου των επικοινωνιών είναι πράγματι πάρα πολύ σημαντικό.

Και καταλαβαίνω απόλυτα γιατί το ζήτημα αυτό των υποκλοπών έχει κινήσει το δημόσιο ενδιαφέρον. Και με πολύ μεγάλο θάρρος από την πρώτη στιγμή, ανέλαβα τις ευθύνες που αναλογούν στην κυβέρνηση.

Προχωρήσαμε σε αλλαγές προσώπων και έχουμε καταθέσει πια, σε δημόσια διαβούλευση, και αναμένεται να ψηφιστεί εντός των επόμενων δύο εβδομάδων, μία πολύ σημαντική νομοθετική παρέμβαση, η οποία αναγνωρίζει υφιστάμενες διαχρονικές αστοχίες και επιχειρεί να τις θεραπεύσει.

Στη διαδικασία αυτής της κοινοβουλευτικής συζήτησης, αλλά και της δημόσιας διαβούλευσης που έχει προηγηθεί, είμαστε ανοιχτοί σε οποιαδήποτε βελτίωση, τροποποίηση του σχεδίου που έχουμε καταθέσει.

Όμως κάνουμε μια σειρά από πολύ σημαντικές παρεμβάσεις τις οποίες θα ήθελα, έτσι σύντομα, να τις επαναλάβω, μιας και μου κάνατε τις ερώτηση.

Είμαστε η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που οριζόντια και καθολικά απαγορεύει την πώληση, τη χρήση τέτοιων κακόβουλων λογισμικών. Μάλιστα η χρήση αυτών των λογισμικών ξαναγίνεται κακούργημα.

Με αυτόν τον τρόπο, νομίζω ότι παρεμβαίνουμε με τη μεγαλύτερη δραστικότητα που μας επιτρέπεται να αντιμετωπίσουμε ένα πρόβλημα το οποίο -θέλω να τονίσω- δεν είναι μόνο ελληνικό. Παρακολουθήσεις από κακόβουλα λογισμικά γίνονται παντού στον κόσμο.

Και μιας και με ρωτήσατε αν εγώ αισθάνομαι ασφαλής για τις επικοινωνίες μου, πρέπει να σας πω ότι το ζήτημα αυτό μας απασχολεί πάρα πολύ συχνά όταν συζητούμε με τους ομολόγους μας. Διότι πολλοί θα ήθελαν να ακούν τις επικοινωνίες μας, εντός και εκτός χώρας. Αυτό ισχύει για όλους τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων.

Σας διαβεβαιώνω ότι λαμβάνουμε όλα τα μέτρα ώστε οι επικοινωνίες μας να είναι ασφαλείς, αναγνωρίζοντας όμως πάντα ότι η τεχνολογία μπορεί να είναι ένα βήμα μπροστά μας και αυτοί οι οποίοι θέλουν να μας ακούν, να επιμένουν να προσπαθούν να το κάνουν.

Από εκεί και πέρα όμως, θέλω να κάνω μία διάκριση μεταξύ αυτών που γνωρίζουμε και των διαφόρων σεναρίων επιστημονικής φαντασίας τα οποία διακινούνται με πολύ μεγάλη μεθοδικότητα από μερίδα του Τύπου και τα οποία τα αγκαλιάζει με πολύ μεγάλο ενθουσιασμό, αμέσως μετά, και η αξιωματική αντιπολίτευση.

Γιατί άκουσα υπονοούμενα ότι το Predator επηρέασε μέχρι και τις εσωκομματικές εκλογές της Νέας Δημοκρατίας του 2016. Ακούσαμε ότι το Predator βρήκε με ένα παράξενο τρόπο την οικογένεια του Υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης όταν τα παιδιά του ήταν στη θάλασσα στην πυρκαγιά του Ματιού, ότι το Predator φωτογράφισε τον κ. Τσίπρα όταν έκανε τις κρουαζιέρες του σε κότερα πολυτελείας.

Ήταν σαχλαμάρες. Είναι σαχλαμάρες. Είναι σενάρια επιστημονικής φαντασίας και καλό θα είναι αυτοί που τα διακινούν να είναι πιο προσεκτικοί. Και εν πάση περιπτώσει, όποιος έχει στοιχεία, να τα καταθέσει στον Εισαγγελέα.

Έχω πει από την πρώτη στιγμή ότι ζητώ από τη Δικαιοσύνη να διαλευκάνει αυτήν την υπόθεση το συντομότερο δυνατόν. Εμείς κάνουμε τη δουλειά μας, διορθώνουμε τις αστοχίες μας -τις αναγνωρίσαμε εξάλλου από την πρώτη στιγμή. Θέλουμε καλύτερες υπηρεσίες πληροφοριών, τις χρειάζεται η χώρα. Δεν νομίζω ότι χρειάζεται να επεξηγήσουμε γιατί χρειαζόμαστε να έχουμε καλή πληροφόρηση για τον διεθνή μας περίγυρο.

Αλλά, μεταξύ του να αναγνωρίζουμε ένα υφιστάμενο πρόβλημα, να διακινούμε λίστες χωρίς καμία απολύτως τεκμηρίωση και να πρέπει να αποδεικνύουμε εμείς ότι αυτά τα οποία γράφουν κάποιοι δεν ισχύουν, αντί να αποδεικνύουν αυτοί που τα ισχυρίζονται ότι ισχύουν, υπάρχει μία μεγάλη απόσταση. Και τελικά μόνο η Δικαιοσύνη μπορεί να κρίνει τι είναι ακριβές και τι δεν είναι ακριβές. Aλλά από εκεί και πέρα εγώ δεν γνωρίζω την έρευνα, και δεν μπορώ να γνωρίζω και δεν πρέπει να γνωρίζω την έρευνα η οποία διεξάγεται από τη Δικαιοσύνη, αλλά αν κάποιοι πιστεύουν ότι έχουν να εισφέρουν χρήσιμα στοιχεία ας πάνε να τα καταθέσουν στη Δικαιοσύνη.

Μ. Παπαδάκη (ΕΡΤ): Κύριε Πρόεδρε, καλησπέρα. Αναφερθήκατε κ. Πρόεδρε και χθες εκτενώς στην κοινωνική διάσταση της πολιτικής σας και θα ήθελα να σταθώ σε ένα επιμέρους θέμα που αφορά στην προστασία της πρώτης κατοικίας. Με αφορμή και την έξωση της συναδέλφου και δημοσιογράφου, της κας Κολοβού, ο κ. Τσίπρας σας κατηγορεί ότι δεν υπάρχει καμία προστασία της πρώτης κατοικίας, νομοθετικές πρωτοβουλίες είδαμε ότι προανήγγειλε και το ΠΑΣΟΚ, ενώ και στην έξωση της δημοσιογράφου είδαμε εικόνες που θα μου επιτρέψετε να πω ότι θύμισαν μνημονιακές εποχές σε άλλες χώρες, στην Ισπανία για παράδειγμα. Και παρακολουθούμε και καταγγελίες σχετικά με funds και «περίεργες» εταιρείες που κερδοσκοπούν.

Να μας πείτε αν τελικά προστατεύεται η πρώτη κατοικία και τι απαντάτε προσωπικά στις αγωνίες των δανειοληπτών και αν η κυβέρνηση ενδεχομένως θα αναλάβει και κάποιες νέες πρωτοβουλίες για το θέμα αυτό. Ευχαριστώ.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Είναι εξαιρετικά δυσάρεστο να χάνει ένας άνθρωπος το σπίτι του σε πλειστηριασμό. Κάθε τέτοια περίπτωση πρέπει να αντιμετωπίζεται, πιστεύω, με σεβασμό και με ευαισθησία.

Όμως γνωρίζετε καλά ότι η πολιτική της κυβέρνησης στο ζήτημα αυτό, των κόκκινων δανείων, των πλειστηριασμών, προσφέρει πάρα πολλές δυνατότητες στους πολίτες να διασώσουν τις περιουσίες τους.

Δεκάδες χιλιάδες πολίτες έχουν προχωρήσει σε ρυθμίσεις για να προστατεύσουν τα περιουσιακά τους στοιχεία και ειδικά την κατοικία τους. Οι πλειστηριασμοί παραμένουν μία μικρή εξαίρεση. Οι περισσότεροι πολίτες σπεύδουν, ρυθμίζουν και πληρώνουν. Και στο μέτρο των δυνατοτήτων τους είναι συνεπείς κι αυτό είναι κάτι το οποίο πρέπει να το αναγνωρίσουμε.

Τώρα, για τον κ. Τσίπρα θα πω μόνο μία κουβέντα: πόση υποκρισία χωράει σε μία φωτογραφία; Είδα τον κ. Τσίπρα με την κα. Κολοβού αγκαλιά. Eίναι ο πρωθυπουργός που θέσπισε και ευνόησε νομοθετικά τις εταιρείες εξαγοράς κόκκινων δανείων. Επί ημερών του έγιναν 30 χιλιάδες πλειστηριασμοί, τότε δεν τον είδα να τρέχει και να δείχνει μεγάλο ενδιαφέρον για τους ανθρώπους οι οποίοι έχαναν τα σπίτια τους.

Σε κάθε περίπτωση, μιας και αναφερθήκατε σε μνημονιακές εποχές, η χώρα άφησε πίσω τις εποχές των μνημονίων, οριστικά και αμετάκλητα. Κάποιοι δεν άφησαν πίσω τις λογικές των μνημονίων ως προς τον τρόπο με τον οποίο πολιτεύονται.

Αλλά αν πιστεύει ο κ. Τσίπρας ότι η Ελλάδα του 2022, καλή ώρα 2023, είναι η Ελλάδα του 2015, κάνει πολύ μεγάλο λάθος. Έχουμε φύγει πολύ μπροστά από αυτήν την εποχή. Η οικονομία μας είναι πιο ισχυρή, η κοινωνία μας είναι πιο ευαισθητοποιημένη, πιο ώριμη. Και τέτοια φτηνά τεχνάσματα αξιοποίησης του θυμού που μπορεί να υπάρχει στην κοινωνία, τολμώ να πω δεν περνάνε πια. Και δεν περνάνε πια διότι ο κ. Τσίπρας κυβέρνησε. Κυβέρνησε τέσσερα χρόνια και θυμούνται οι πολίτες πολύ καλά το έργο του.


Τολμώ να πω κιόλας, μιας και με ρωτήσατε πριν να κάνω μια αναφορά και στην πρώτη ερώτηση την οποία μου κάνατε, γιατί να μας πιστέψουν οι πολίτες εδώ στην Αχαΐα. Ε, να συγκρίνουν στο κάτω-κάτω και οι πολίτες το έργο του κ. Τσίπρα εδώ στην Αχαΐα. Τι έκανε για τη Δυτική Ελλάδα τέσσερα χρόνια. Θέλω να θυμίσω ότι παραμένει βουλευτής Αχαΐας ο κ. Τσίπρας. Δεν ξέρω πόσες φορές έχει επισκεφθεί την Αχαΐα και πόσο έμπρακτο ενδιαφέρον έχει δείξει, κυρίως για τα μεγάλα αναπτυξιακά ζητήματα της περιοχής.


Άρα τελικά όλοι κρινόμαστε, όχι μόνο για τα έργα μας αλλά και για τις συμπεριφορές μας. Και όσοι προσπαθούν να μας γυρίσουν στις εποχές της οργής, των πλατειών, των αγανακτισμένων, του κινήματος «δεν πληρώνω». Το κίνημα «δεν πληρώνω» είχε πολιτικό σπόνσορα, μην το ξεχνάμε αυτό.


Να πω ότι η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων πληρώνει και προσπαθεί να είναι συνεπής στις ρυθμίσεις της. Και επειδή πράγματι τώρα αντιμετωπίζουμε ένα ζήτημα με την αύξηση του κόστους δανεισμού, έχω ζητήσει από το Υπουργείο Οικονομικών να εξαντλήσουμε όλες τις δυνατότητες για τους συνεπείς δανειολήπτες, να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε για το ζήτημα αυτό, σε συνεννόηση με τις τράπεζες.


Β. Αθανασοπούλου (Tempo24): Καλησπέρα, καλώς ήρθατε. Εχθές ανακοινώσατε μια σειρά από έργα στην Αχαΐα και θα ήθελα να μείνω λίγο στη σιδηροδρομική υποδομή και τη διασύνδεση της Πάτρας με την Αθήνα. Η πολυπλοκότητα του έργου πόσο εκτιμάτε ότι θα επηρεάσει τα χρονοδιαγράμματα και πώς εκτιμάτε την ανάπτυξη της περιοχής μετά την ολοκλήρωση του έργου. Ευχαριστώ πολύ.


Κυριάκος Μητσοτάκης: Δεν νοείται λιμάνι, πύλη εισόδου, χωρίς τραίνο. Άρα δεν μπορούμε να οραματιζόμαστε την Πάτρα ως πύλη εισόδου επισκεπτών και προϊόντων, αλλά και πύλη εξόδου προϊόντων προς την Ευρώπη, χωρίς σιδηροδρομική σύνδεση. Έχετε δίκιο να επισημαίνετε ότι τα σιδηροδρομικά έργα είναι εξαιρετικά περίπλοκα και δυστυχώς κληρονομήσαμε πάρα πολλές εκκρεμότητες από το παρελθόν, με επικαλυπτόμενες και περίπλοκες εργολαβίες. Τα έχουμε ξεκαθαρίσει σε πολύ μεγάλο βαθμό, υπάρχει μια εργολαβία τώρα, βασική, που αφορά το σημείο όπου φτάνει το τραίνο, λίγο μετά το Αίγιο, μέχρι το Ρίο.


Εκεί, όπως ξέρετε, έχει κατασκευαστεί η υποδομή, λείπει η επιδομή. Υπογράψαμε την σχετική σύμβαση. Ράγες, συστήματα σήμανσης, τηλεμετρίας, επικοινωνίας. Αυτή η σύμβαση υπεγράφη χθες. Το έργο ξεκινάει στην κυριολεξία σήμερα. Ήδη, έχουν εντοπιστεί οι εργοταξιακοί χώροι. Και πιστεύω ότι θα κινηθούμε απολύτως εντός χρονοδιαγράμματος για το κομμάτι που αφορά το Αίγιο - Ρίο. Μετά υπάρχει το πιο δύσκολο κομμάτι, που αφορά το Ρίο - λιμάνι της Πάτρας.


Εκεί βρισκόμαστε στην διαδικασία του ανταγωνιστικού διαλόγου. Έχουμε εξασφαλίσει, όμως, και την ευρωπαϊκή χρηματοδότηση, πηγαίνοντας στο μάξιμουμ που μπορούσαμε να διεκδικήσουμε για το κομμάτι της υπογειοποίησης. Διότι, όσοι παρακολουθείτε καλά τα δεδομένα της πόλης, και εκεί είχαν εκφραστεί μαξιμαλιστικές απαιτήσεις: να είναι όλο το τραίνο υπόγειο. Αυτό δεν είναι εφικτό. Είναι, όμως, εφικτό να έχουμε 5,2 χιλιόμετρα υπόγειου τρένου με -δεν θυμάμαι τον ακριβή αριθμό- υπόγειους σταθμούς, μέχρι που να φτάσει το τρένο στο λιμάνι. Και με μια πολύ σημαντική αστική ανάπλαση που θα αφορά το κομμάτι ακριβώς αυτό κάτω από το οποίο θα κινείται το τραίνο.


Έχουμε πια πλήρη εικόνα του τι θέλουμε να κάνουμε. Έχουμε τα χρηματοδοτικά εργαλεία και έχουμε πια και την εμπειρία, θα έλεγα, να ξεκλειδώνουμε περίπλοκα σιδηροδρομικά έργα. Θέλω να σας θυμίσω ότι συνολικά δαπανούμε παραπάνω από 4 δισ. σε έργα που αφορούν τον σιδηρόδρομο, για να κλείσουμε μια σειρά εκκρεμότητες που έρχονται από το παρελθόν.


Και βέβαια αυτό είναι ένα έργο το οποίο αφορά αφενός την εμπορευματική κίνηση -πάρα πολύ σημαντική- αλλά αφορά και τους επιβάτες, τις μετακινήσεις που γίνονται ουσιαστικά και εντός της Αχαΐας. Διότι το τραίνο αυτό έχει και ουσιαστικά χαρακτηριστικά ενός προαστιακού σιδηροδρόμου.


Και βέβαια, σε απευθείας σύνδεση θα μπορεί κανείς να έρχεται από την Πάτρα στην Αθήνα, από την Αθήνα στην Πάτρα, σε κάτι παραπάνω από 2 ώρες, κάτι το οποίο δεν χρειάζεται να σας πω πόσο σημαντικό θα είναι για την ανάπτυξη της πόλης.


Κ. Φλαμής (Lepanto TV και ΑΝΤ1): Καλώς ήρθατε στην Πάτρα. Θα θέσω την ερώτησή μου, έτσι, πολύ απλά γιατί ξέρω ότι κι εσείς απλά μιλάτε στον ελληνικό λαό. Θέλετε να μιλάτε απλά.


Αν θα αλλάξει ποτέ ο Erdoğan. Θα τον δούμε κάποτε ήρεμο; Πώς μπορεί η δική μας πολιτική να συμβάλλει σε αυτό; Ο κόσμος, ξέρετε, έχει μια ανησυχία όση και ασφάλεια και αν έχει από την δική σας πολιτική, την πολιτική της χώρας μας ή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υπάρχει μια ανησυχία στον κόσμο, την οποία βλέπετε και εσείς, πιστεύω. Θα ησυχάσουμε, λοιπόν, ποτέ από τον κακό γείτονα, κ. Μητσοτάκη;


Κυριάκος Μητσοτάκης: Καταρχάς οι πολίτες πιστεύω ότι σήμερα αισθάνονται ασφαλείς ως προς τις γεωπολιτικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα. Και έχουν κάθε λόγο να αισθάνονται ασφαλείς, διότι αυτή η κυβέρνηση ενίσχυσε και ενισχύει σημαντικά τις Ένοπλές Δυνάμεις, θωράκισε και θωρακίζει σημαντικά τις διεθνείς συμμαχίες της χώρας και αναβάθμισε και αναβαθμίζει ουσιαστικά το γεωπολιτικό αποτύπωμα της πατρίδας μας.


Άρα η Ελλάδα σήμερα είναι πιο ισχυρή και οι Έλληνες πολίτες έχουν κάθε λόγο να αισθάνονται πολύ πιο ασφαλείς. Ζούμε όμως, όπως σωστά είπατε, σε έναν εξαιρετικά περίπλοκο κόσμο. Με έναν πόλεμο ο οποίος ξέσπασε στην καρδιά της Ευρώπης και βρισκόμαστε σε μία γειτονιά γεωπολιτική με μία Τουρκία, ανατολικό μας γείτονα, απρόβλεπτη, εριστική, συχνά επιθετική.


Από την πρώτη στιγμή που ανέλαβα την ευθύνη της διακυβέρνησης της χώρας ξεκαθάρισα τη στρατηγική μας απέναντι στην Τουρκία. Θέλουμε έναν ειλικρινή διάλογο με την Τουρκία, με την οποία είμαστε καταδικασμένοι από τη γεωγραφία να είμαστε γείτονες, αλλά θέλουμε διάλογο για το ένα και ουσιαστικό ζήτημα, το οποίο αποτελεί την αιτία των βασικών μας διαφορών εδώ και πολλές δεκαετίες, που είναι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο.


Και σε καμία περίπτωση δεν είμαστε διατεθειμένοι να κάνουμε διάλογο με το παράλογο. Δεν πρόκειται να συζητήσει ποτέ κανείς Έλληνας Πρωθυπουργός ζητήματα κυριαρχίας των ελληνικών νησιών. Αναφέρω ένα μόνο ζήτημα, το οποίο τελευταία έχει μπει στο δημόσιο διάλογο από πλευράς τη Τουρκίας.


Ούτε πρόκειται προφανώς να πάρουμε την άδεια κανενός για το εξοπλιστικό πρόγραμμα το οποίο ακολουθεί η χώρα, το οποίο θωρακίζει την πατρίδα μας αλλά δεν είναι ένα εξοπλιστικό πρόγραμμα εις βάρος κάποιου άλλου. Είναι υποχρέωσή μας να ενισχύσουμε την εθνική μας άμυνα και να βελτιώσουμε στο μέγιστο δυνατό την αποτρεπτική δυνατότητα των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.


Η Ελλάδα δεν είναι μία αναθεωρητική δύναμη. Είναι μία δύναμη σταθερότητας και ειρήνης και συνεργασίας στην Ανατολική Μεσόγειο.


Το αν θα αλλάξει ο κ. Erdoğan δεν είμαι εγώ αυτός ο οποίος θα το κρίνει. Μπορώ να σάς πω, το έχω επαναλάβει εξάλλου, ότι πολλά από αυτά τα οποία ακούγονται από την Τουρκία σήμερα και από την ηγεσία της, πιστεύω ότι εντάσσονται στο πλαίσιο ενός παρατεταμένου προεκλογικού κλίματος, το οποίο συντηρείται στην Τουρκία.


Υπάρχει όμως πίσω από αυτό κι ένας δομικός τουρκικός αναθεωρητισμός, ο οποίος πρέπει να απαντηθεί με τρόπο αποφασιστικό και ουσιαστικό. Είμαι πάντα ανοιχτός -θα το ξαναπώ, το έχω πει πολλές φορές- σε οποιαδήποτε συνάντηση με την ηγεσία της Τουρκίας. Και εκτιμώ ότι παρά τα όσα λέγονται, μπορεί να λέγονται προσωρινά, κάποια στιγμή θα ξανασυναντηθούμε με τον Πρόεδρο Erdoğan. Δεν ξέρω το πότε και υπό ποιες συνθήκες θα γίνει αυτό. Ένα είναι βέβαιο, ότι θα προσέλθουμε σε αυτές τις συζητήσεις χωρίς να κάνουμε καμία απολύτως έκπτωση στις εθνικές μας θέσεις.


Γ. Κοντογεωργοπούλου (BEST.GR): Κύριε Πρόεδρε, καλώς ήρθατε στην Πάτρα. Στην προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση είχατε επιλέξει προσωπικά να ηγηθείτε του ψηφοδελτίου της Νέας Δημοκρατίας στον Νομό Αχαΐας ως μία κίνηση αφενός ενδυνάμωσης του ψηφοδελτίου σε ένα δύσκολο Νομό για τη Νέα Δημοκρατία, όπως είναι ο Νομός Αχαΐας. Αφετέρου ως μία κίνηση συμβολισμού ως προς την πρόθεση στήριξης της περιοχής από την κυβέρνησή σας.


Το ερώτημά μου, με δεδομένο ότι ακολουθούν και οι αυτοδιοικητικές εκλογές, μετά τις εθνικές, έχει δύο σκέλη. Το ένα είναι αν θα είστε εκ νέου επικεφαλής του ψηφοδελτίου της Νέας Δημοκρατίας στον Νομό Αχαΐας και αν αισθάνεστε ότι η περιοχή τόσο της Αχαΐας όσο και της Δυτικής Ελλάδας έτυχε της στήριξης που υποσχεθήκατε. Το δεύτερο σκέλος έχει να κάνει με το αν η Νέα Δημοκρατία προτίθεται να δώσει χρίσματα σε πρόσωπα που θα διεκδικήσουν τους Δήμους και τις Περιφέρειες της χώρας στις εκλογές του ερχόμενου Οκτωβρίου και κατά πόσο αυτό θα επηρεαστεί από τα αποτελέσματα των εθνικών εκλογών.


Κυριάκος Μητσοτάκης: Δεν είμαι σε θέση να σας πω ακόμα πού θα είμαι υποψήφιος στις επερχόμενες εθνικές εκλογές. Ήταν τιμή μου να ηγηθώ του ψηφοδελτίου της Νέας Δημοκρατίας στην Αχαΐα. Θέλω να τονίσω ότι δεν κράτησα την έδρα στην Αχαΐα, αλλά έχουμε τέσσερις εξαιρετικούς βουλευτές οι οποίοι αναδεικνύουν με μεγάλη συστηματικότητα τα προβλήματα της Αχαΐας σε κεντρικό επίπεδο και σε μεγάλο βαθμό το έργο αυτό, το οποίο παρουσιάσαμε, φέρνει και τη δική τους σφραγίδα και τη δική τους συμμετοχή.


Το αν ήμασταν συνεπείς σε αυτά τα οποία είπαμε, νομίζω θα το κρίνουν οι πολίτες, θα αξιολογήσουν αυτά τα οποία έχουν γίνει, γίνονται και θα γίνουν. Και νομίζω θα συγκρίνουν, όπως σας είπα, με την προηγούμενη περίοδο διακυβέρνησης από τον ΣΥΡΙΖΑ και νομίζω ότι θα βγάλουν τα δικά τους συμπεράσματα. Δεν μπορώ να προεξοφλήσω κάτι.


Πρέπει να σάς πω, βέβαια, ότι προσβλέπω κομματικά σε ένα καλύτερο αποτέλεσμα στην Αχαΐα από αυτό το οποίο καταφέραμε να πετύχουμε στις προηγούμενες εθνικές εκλογές. Αλλά βλέπετε ότι σε καμία περίπτωση -το είπα και χθες στην ομιλία μου- δεν ιεραρχούμε τις προτεραιότητές μας με βάση τα εκλογικά αποτελέσματα.


Είμαστε μία κυβέρνηση όλων των Ελλήνων και ως προς την περιφερειακή ανάπτυξη στρέφουμε την προσοχή μας σε όλη την Ελλάδα. Γι’ αυτό και η Αχαΐα και η Πάτρα, εδώ, έχει την προσοχή που πραγματικά της αξίζει.


Τώρα, δεν θέλω να πω τίποτα για τις αυτοδιοικητικές εκλογές. Να πω μόνο, μιας και με ρωτήσατε, ότι όπως γνωρίζετε πια το κόμμα, ειδικά σε εκλογές του Α΄ βαθμού, παίρνει αποστάσεις από τη λογική των παραδοσιακών χρισμάτων. Για τον Β΄ βαθμό θέλω να εκφράσω τη μεγάλη μου ικανοποίηση για τη συνεργασία που έχουμε με τον Περιφερειάρχη, τον Νεκτάριο Φαρμάκη. Τον στηρίξαμε την προηγούμενη φορά, προφανώς θα τον στηρίξουμε και πάλι στις εκλογές του Οκτωβρίου.


Ν. Σαμαρά (εφημερίδα «Συνείδηση»): Κύριε Πρόεδρε, με την ερώτησή μου σας μεταφέρω στο Νομό Αιτωλοακαρνανίας όπου είναι και η έδρα της επιχείρησής μας. Η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει μέσα από το πρόγραμμα «Ύδωρ 2.0» μια νέα γενιά αρδευτικών έργων σε όλη τη χώρα και στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος και φυσικά και στο Νομό μας, έναν από τους μεγαλύτερους αγροτικούς Νομούς, με τη μεγαλύτερη αγροτική παραγωγή.


Ωστόσο, δεν είναι σαφές ακόμα ποιος φορέας θα αναλάβει και τη συντήρηση και τη λειτουργία των έργων αυτών, γιατί οι αγρότες γνωρίζουν πολύ καλά ότι τα αρδευτικά έργα που υπήρχαν απαξιώθηκαν και κατέρρευσαν, επειδή οι παθογένειες στους οργανισμούς εγγείων βελτιώσεων δεν ξεπεράστηκαν ποτέ. Ο φόβος ότι κάτι τέτοιο μπορεί να επαναληφθεί είναι ορατός.


Θέλουμε τη θέση σας για αυτό. Και μιας και μιλάμε για τον αγροτικό μας Νομό, θα μου επιτρέψετε να σας πω ότι ο Νομός μας, εκτός από το χαλάζι που έχει χτυπηθεί, χτυπήθηκε και σε ένα ακόμα πολύ ευαίσθητο τομέα, την τριτοβάθμια εκπαίδευση. Με λίγα λόγια, το Πανεπιστήμιο Δυτικής Ελλάδος σβήστηκε λίγο από τον ακαδημαϊκό χάρτη και αυτό οφείλεται σε αποφάσεις της τελευταίας δεκαετίας. Αν για εσάς έχει ωριμάσει η πρόταση των φορέων για Κτηνιατρική Σχολή στο νομό μας που θα μπορούσε -ιδανικά- να γίνει και η φοίτηση και η πρακτική και αν θέλετε και η επαγγελματική απορρόφηση μετά των νέων ανθρώπων αυτών. Σας ευχαριστώ.


Κυριάκος Μητσοτάκης: Να ξεκινήσω με το τελευταίο σκέλος της ερώτησής σας. Έχουμε δώσει πολύ περισσότερους δείκτες αυτονομίας στα πανεπιστήμιά μας να αποφασίζουν τα ίδια τα του οίκου τους. Τη διάταξη των δυνάμεών τους, τη γεωγραφική κατανομή των τμημάτων τους. Και το ίδιο έκανε και το Πανεπιστήμιο Πατρών -πρώτο στην Ελλάδα. Πήρε αποφάσεις τις οποίες σεβαστήκαμε και στηρίξαμε.


Και δεν είναι, νομίζω, δουλειά της κυβέρνησης να παρεμβαίνει και να καπελώνει τα πανεπιστήμια ως προς τον τρόπο που αντιλαμβάνονται τη γεωγραφική τους οργάνωση.


Σε κάθε περίπτωση βλέπουμε και στηρίζουμε την περιφερειακή διάσταση της ανάπτυξης. Και τη σημασία που αποδίδουμε στο να υπάρχει μια σύνδεση μεταξύ της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και της αναπτυξιακής δυναμικής του κάθε τόπου. Και θα σεβαστούμε και θα στηρίξουμε οποιαδήποτε απόφαση σε αυτή την κατεύθυνση.


Χαίρομαι για την ερώτηση που μου κάνατε για τα νερά. Είναι πάρα πολύ σημαντική. Είχα την ευκαιρία και στην καταληκτική μου τοποθέτηση, στη συνάντηση που κάναμε για την παρουσίαση του σχεδίου για την Πάτρα του 2030, να πω για το νερό ότι χρειαζόμαστε έναν άλλον τρόπο διακυβέρνησης των ζητημάτων που έχουν να κάνουν με τη διαχείριση του νερού.


Έχουμε πολλές κατακερματισμένες αρμοδιότητες σε πολλά Υπουργεία, έχουμε μεγάλες εκκρεμότητες με οργανισμούς εγγείων βελτιώσεων αλλά και πάρα πολλές ευκαιρίες. Και χρηματοδοτικά εργαλεία και τεχνολογία, η οποία μπορεί να μας βοηθήσει σε αυτή την κατεύθυνση. Θα είναι μια από τις σημαντικές μεταρρυθμίσεις της δεύτερης τετραετίας, εφόσον μας εμπιστευθεί ο ελληνικός λαός, το ζήτημα διακυβέρνησης των έργων που έχουν να κάνουν πρωτίστως με την άρδευση, γιατί το 85% του νερού μας πηγαίνει στην άρδευση, και δευτερευόντως με την ύδρευση.


Τα βλέπετε και εδώ ζητήματα που έχουν να κάνουν με τα θέματα διακυβέρνησης δομών πολύ σημαντικών, όπως το φράγμα Πείρου- Παραπείρου, το οποίο ολοκληρώθηκε. Χρειαζόμαστε μια συνολική προσέγγιση στα θέματα αυτά. Την μελετούμε και θα είμαστε έτοιμοι, στα πλαίσια αυτού που αποκαλώ «Επιτελικό Κράτος 2.0», εφόσον μας εμπιστευθεί και πάλι ο ελληνικός λαός, να μπορούμε να παρουσιάσουμε ένα διαφορετικό μοντέλο οργάνωσης της κυβέρνησης και στον κρίσιμο τομέα που έχει να κάνει με τα αιτήματα της διαχείρισης του νερού, ειδικά για σκοπούς άρδευσης.


Κ. Τσεγγενέ (STAR): Καλώς ήρθατε, κύριε Πρόεδρε. Οι αποκαλύψεις και οι καταγγελίες για ασέλγεια και κακοποιήσεις στην «Κιβωτό του Κόσμου» ήταν ένα μεγάλο σοκ για όλους μας. Φαντάζομαι και για σας, κ. Πρωθυπουργέ.

Ανέδειξαν, όμως, και μια μεγάλη θεσμική αδυναμία. Πώς γίνεται να μην έχουν εντοπιστεί από κάποιον ελεγκτικό μηχανισμό του κράτους όλες αυτές οι ιστορίες κακοποίησης παιδιών στα 25 χρόνια που λειτουργεί η «Κιβωτός» και πως είναι δυνατόν να μην υπάρχουν οικονομικοί έλεγχοι για την διαχείριση τόσων εκατομμυρίων από δωρεές ιδιωτών; Ευχαριστώ πολύ.


Κυριάκος Μητσοτάκης: Αυτή είναι μια πολύ στενάχωρη ιστορία. Μία γροθιά στο στομάχι για όλους μας. Κατ’ αρχάς θέλω να πω ότι δεν είναι δουλειά μας, ούτε δική μας, ούτε δική σας, να προκαταλάβουμε την έρευνα η οποία διεξάγεται από τις Αρχές. Από την Αστυνομία και από τη Δικαιοσύνη.


Είχαμε, όμως, αρκετές ενδείξεις να προχωρήσουμε σε κάτι δραστικό. Να αλλάξουμε άμεσα το Διοικητικό Συμβούλιο της «Κιβωτού». Νομίζω ότι το Διοικητικό Συμβούλιο το οποίο επιλέξαμε είναι άτομα με πραγματικά πολύ υψηλό κύρος και με αναγνωρισμένη “τεχνογνωσία” στα ζητήματα της παιδικής προστασίας, έτσι ώστε να εξορθολογιστεί μια δομή την οποία όλοι γνωρίζαμε, πλην όμως είναι σαφές ότι υπήρχαν και πράγματα τα οποία δεν τα γνωρίζαμε και τα οποία τώρα αποκαλύπτονται.


Αλλά για τα ζητήματα των ελέγχων, θα σας πω μόνο ότι πολιτική αυτής της κυβέρνησης -εδώ θα πω και της προηγούμενης- ήταν να προχωρήσουμε σε μια πιο δραστική παρέμβαση ώστε να έχουμε πολύ λιγότερα παιδιά σε τέτοιες δομές.


Δεν πρέπει τα παιδιά να είναι ιδρυματοποιημένα σε τέτοιες δομές. Τα παιδιά πρέπει να είναι σε οικογένειες. Και βρήκαμε αντιστάσεις. Σημαντικές αντιστάσεις. Πρέπει να τις κάμψουμε αυτές τις αντιστάσεις. Και πολλές φορές υπάρχουν λόγοι που υπάρχουν αυτές οι αντιστάσεις.


Οι λόγοι μπορεί να είναι και οικονομικοί, χωρίς να θέλω a priori να μηδενίσω το έργο οποιασδήποτε δομής προσφέρει ένα σημαντικό έργο στα ζητήματα της προστασίας.


Αλλά, οι παρεμβάσεις οι οποίες έγιναν από αυτή την κυβέρνηση, μάς επιτρέπουν να κάνουμε αυτή την παρέμβαση. Διότι αν δεν είχαμε νομοθετική εξουσιοδότηση με βάση νόμο που ψήφισε η κα. Μιχαηλίδου- με πολλές αντιδράσεις τότε όταν ψηφίστηκε- δεν θα μπορούσαμε σήμερα να παρέμβουμε με αυτόν τον τρόπο στην «Κιβωτό».


Δεν θέλουμε να υποκαταστήσουμε την κοινωνία των πολιτών. Αλλά θέλουμε όποιος παρέχει ένα τόσο κρίσιμο έργο που αφορά ζητήματα που έχουν να κάνουν με τα παιδιά, να πληροί πολύ υψηλές προδιαγραφές ως προς τον τρόπο λειτουργίας αυτών των δομών.


Και κάτι ακόμα. Η κυβέρνηση αυτή κατέθεσε ένα συνολικό σχέδιο για τα ζητήματα της παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης, της πιο απεχθούς μορφής εκμετάλλευσης των παιδιών. Το κατέθεσε πριν «σκάσουν» τα περιστατικά στον Κολωνό και πριν έρθει στην επικαιρότητα το ζήτημα που αφορά την «Κιβωτό». Μακάρι αυτό το σχέδιο να τύχει οριζόντιας στήριξης, κυρίως ως προς την εφαρμογή του.


Θεωρώ αδιανόητο μερικές φορές, να βρισκόμαστε σε μία κομματική αντιπαράθεση η οποία διχάζει την κοινωνία, απέναντι σε ζητήματα στα οποία θα έπρεπε να είμαστε ενωμένοι.


Αυτό έγινε δυστυχώς. Έγινε από τους πολιτικούς μας αντιπάλους. Το #ndpaiderastes έχει ιδιοκτήτη. Είναι ό,τι πιο χυδαίο έχω δει όσα χρόνια βρίσκομαι στην πολιτική.


Να σταματήσουν, λοιπόν, αυτοί που τα διακινούν αυτά. Να σταματήσουν διότι δηλητηριάζουν τον δημόσιο διάλογο, διότι αυτές οι πράξεις δεν έχουν κομματικό ή πολιτικό πρόσημο. Και ας πάμε επιτέλους ενωμένοι κάπου- κάπου, τουλάχιστον σε ένα θέμα όπως αυτό που αφορά την προστασία των παιδιών μας.


Εγώ με θάρρος αναγνώρισα ότι μπορεί να έγιναν πράγματα από την προηγούμενη κυβέρνηση στον τομέα αυτόν. Μακάρι να εισακουστεί αυτή η ευχή μου, διότι δεν είναι δυνατόν αυτή τη στιγμή στον δημόσιο διάλογο και στη δημόσια αντιπαράθεση να διακινούνται τέτοια χυδαία υπονοούμενα.


Α. Κογκόλης (Νεολόγος): Κύριε Πρωθυπουργέ, καλησπέρα. Η ολοκλήρωση της Πατρών–Πύργου, το τρένο στο λιμάνι, εντάσσονται σε ένα πλαίσιο σύνδεσης των σύγχρονων οδικών αξόνων με τον σιδηρόδρομο, τα λιμάνια και τα αεροδρόμια της χώρας.

Πρώτ’ απ΄ όλα να αναμένουμε, αφού σας άκουσα για το τρένο, τη σύνδεση και με τον Άραξο για παράδειγμα; Επιπροσθέτως, να είμαστε αισιόδοξοι για την τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων; Διότι πολλές εξελίξεις υπάρχουν και όχι μόνο εγχώριες αλλά και εισαγόμενες, όπως για παράδειγμα η ενεργειακή κρίση. Υπάρχει περίπτωση έστω και τώρα να αλλάξει κάτι; Ευχαριστώ.


Κυριάκος Μητσοτάκης: Θα υλοποιηθούν τα έργα και θα τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα.


Είχα την ευκαιρία, το καλοκαίρι, να βρεθώ στα εγκαίνια του τμήματος της Αμβρακίας οδού, η οποία αφορά την Αιτωλοακαρνανία, κρίσιμη οδική υποδομή, που παραδόθηκε νωρίτερα από την ώρα της. Και εκτιμώ ότι και το τελευταίο κομμάτι θα παραδοθεί νωρίτερα.


Και χθές, όπως σας είπα, όταν πήγα στην Πατρών-Πύργου διαπίστωσα ότι στο χρονοδιάγραμμα για το πρώτο κομμάτι, είμαστε τρεις μήνες μπροστά. Όταν υπάρχουν πόροι και σοβαροί ανάδοχοι - και έχω εμπιστοσύνη στις ελληνικές κατασκευαστικές εταιρείες, όλες οι μεγάλες εταιρείες εμπλέκονται στα έργα αυτά- τα έργα θα ολοκληρωθούν εντός των χρονοδιαγραμμάτων και με την ποιότητα που πρέπει να έχουν ως σημαντικά έργα τα οποία θα έχουν έναν πολύ μεγάλο χρόνο ζωής.


Δεν έχουμε πρόβλεψη να πάει τρένο στον Άραξο αυτή τη στιγμή, δεν υπάρχει κάτι τέτοιο στον σχεδιασμό μας, αλλά το ζήτημα του πως αξιοποιούμε τα αεροδρόμιά μας, ειδικά τα αεροδρόμια με διπλό χαρακτήρα, στρατιωτικά αεροδρόμια, δηλαδή, τα οποία μπορούν όμως να υποδεχθούν και πτήσεις και κυρίως πτήσεις τσάρτερ, είναι προφανώς κάτι το οποίο μας απασχολεί πολύ. Και νομίζω έχει την ξεχωριστή του σημασία ειδικά για την περιοχή της Αχαΐας.


Σ. Βακράκου (Αχελώος ΤV): Εγώ θα ήθελα να ρωτήσω αν προγραμματίζετε ανάλογη εκδήλωση στην Αιτωλοακαρνανία και αν ναι, θα ήθελα να μάς την προσδιορίσετε χρονικά.


Κυριάκος Μητσοτάκης: Η Αιτωλοακαρνανία είναι μία πολύ σημαντική περιφερειακή ενότητα. Πράγματι η προσοχή της σημερινής εκδήλωσης δεν αφορά όλη τη Δυτική Ελλάδα, αφορά πρωτίστως την Αχαΐα και κυρίως την Πάτρα. Βεβαίως θα έρθουμε και στην Αιτωλοακαρνανία.


Πάντα το κάνω, ξέρετε, όταν κάνω περιοδείες να φροντίζω να συνοδεύομαι από κυβερνητικά κλιμάκια, όχι για λόγους πολιτικών εκδρομών, αλλά γιατί με αυτόν τον τρόπο ουσιαστικά μπορούμε να μιλάμε για τα έργα τα οποία έχουμε δρομολογήσει, αλλά να εισπράττουμε όμως και παρατηρήσεις και απόψεις των τοπικών φορέων γι΄ αυτά που τους απασχολούν.


Έχουμε πλήρη χαρτογράφηση των εκκρεμοτήτων που αφορούν την Αιτωλοακαρνανία και πολλά σημαντικά πράγματα τα οποία έχουμε να πούμε, οπότε πολύ σύντομα- δεν μπορώ να σας δώσω ακόμα ημερομηνία- θα έρθουμε και στην Αιτωλοακαρνανία για να κάνουμε κάτι αντίστοιχο.


Γ. Ηλιοπούλου (Εφημερίδα Πατρίς): Καλησπέρα σας. Τοπικού χαρακτήρα η δική μου ερώτηση. Στις αρχές του ερχόμενου έτους θα έχουμε έτοιμο το προσχέδιο της «διαΝΕΟσις» που αφορά στην ανασυγκρότηση της Ηλείας, μιας περιοχής πυρόπληκτης. Η μελέτη αυτή θα μπορούσε, εφόσον αξιοποιηθεί, να αποτελέσει ένα αναπτυξιακό εργαλείο που θα δώσει ώθηση στον τόπο μας.

Εξ όσων γνωρίζουμε έχει ορίζοντα δεκαετίας ως προς την υλοποίηση των έργων. Αυτό που δεν γνωρίζουμε και θα ήθελα να μας πληροφορήσετε είναι αν υπάρχει συγκεκριμένος σχεδιασμός αναφορικά με τις χρηματοδοτήσεις και τη διαδικασία ένταξης των έργων σε κάποιο πρόγραμμα.


Κυριάκος Μητσοτάκης: Γνωρίζω ότι η «διαΝΕΟσις» έχει ασχοληθεί με το ζήτημα αυτό. Αναμένω και εγώ με ενδιαφέρον τα αποτελέσματα. Κάναμε