Ούτε κρύο, ούτε ζέστη έφερε η επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Πάτρα για την εστίαση, με τον κλάδο να έχει ξεκαθαρίσει τα αιτήματα του για να μπορέσει να κρατηθεί όρθιος, στην δίνη της ακρίβειας και την ενεργειακή κρίση. 

Σύμφωνα με την εστίαση και το προεδρείο του ΣΚΕΑΝΑ το βασικό πρόβλημα που αποτελεί βραχνά για τα καταστήματα πλέον δεν είναι άλλο από το ρεύμα και την ενέργεια. Η εστίαση έχει ζητήσει την επιδότηση της ενέργειας για το σύνολο της κατανάλωσης αφού με τους υπάρχοντες όρους ουσιαστικά μένει από έξω. 

Πάγιο αίτημα επίσης για την εστίαση είναι η πτώση του ΦΠΑ για το οποίο έχει δεσμευτεί η νυν κυβέρνηση για να πάει στο 11% και στο 21% στο τέλος της τετραετίας. Κάτι που μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει. 

Επίσης ένα ακόμα αίτημα της εστίασης είναι ο εξορθολογισμός του κλάδου με προτεραιότητα τις εργασιακές σχέσεις και το μη μισθολογικό κόστος, αλλά και την διαμόρφωση ενός σύγχρονου ευρωπαϊκού πλαισίου λειτουργίας. 

Σύμφωνα με το σκεπτικό του ΣΚΕΑΝΑ και των επαγγελματιών της εστίασης είναι ότι ο κλάδος αυτός συνεισφέρει πολλαπλά στον τουρισμό και στην ελληνική οικονομία. Τα προβλήματα και τα αιτήματα αυτά τέθηκαν επί τάπητος στη σύσκεψη που έγινε με τους κυβερνητικούς παράγοντες. 

Στη σύσκεψη απουσίαζε ο πρωθυπουργός και έτσι έγινε παρουσία υπουργών και γενικών γραμματέων των εμπλεκόμενων υπουργείων, αλλά και εκπροσώπων της τοπικής αυτοιδιοίκησης και φορέων.