Με μεγάλη συγκίνηση και άψογη διοργάνωση πραγματοποιήθηκε η Τελετή παρασημοφόρησης της κυρίας Πένυς Θεολόγη-Γκούτη, υπεύθυνης του Μουσείου Επιστημών και Τεχνολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών,την Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2022, το απόγευμα στο Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδας στην Πάτρα. Την απονομή του παρασήμου εκ μέρους του γαλλικού κράτους στην κα Πένυ Θεολόγη-Γκούτη έκανε, ο Σύμβουλος Συνεργασίας και Μορφωτικής Δράσης της Γαλλικής Πρεσβείας στην Ελλάδα και Διευθυντής του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδας.

Η κα Θεολόγη-Γκούτη χρήστηκε «Ιππότης του Τάγματος των Ακαδημαϊκών Φοινίκων» (Chevalierdansl' ordredesPalmesacadémiques», ύψιστη διάκριση της Γαλλικής Δημοκρατίας, με το από 12 Ιουλίου 2022 Διάταγμα της Πρωθυπουργού της Γαλλίας για τη συμβολή της στη διάδοση του Γαλλικού Πολιτισμού και των Επιστημών μέσω των δράσεων του Μουσείου Επιστημών και Τεχνολογίας, καθώς και για την αριστεία της συνεργασίας της με το Γαλλικό Ινστιτούτο της Ελλάδας στην Αθήνα και την Πάτρα.

Στην τελετή παρασημοφόρησης χαιρέτησαν ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών καθηγητής Χρήστος Μπούρας, ο Κοσμήτορας της Σχολής Θετικών Επιστημών Γιώργος Παπαθεοδώρου, ο Διευθυντής του Μουσείου Επιστημών και Τεχνολογίας καθηγητής Ιωάννης Ηλιόπουλος, ο Αντιπεριφερειάρχης Οικονομικής Πολιτικής και Δημοσιονομικού Ελέγχου Ανδρέας Φίλιας και η Πρόεδρος του Ελληνικού Τμήματος του Διεθνούς Συμβουλίου Μουσείων κα Τέτη Χατζηνικολάου. Την εκδήλωση συντόνισε η Διευθύντρια του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδας στην Πάτρα κα Γεωργία Πετροπούλου-Conan, η οποία είχε και την ευθύνη της διοργάνωσης της τελετής. Στην εκδήλωση ήταν επίσης παρόντες ο Αντιπρύτανης Οικονομικών, Μελετών, Έργων και Τεχνολογιών Πληροφορικής, Αναπληρωτής Καθηγητής Βασίλειος Βασιλειάδης, ο πρώην Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών, ο ομότιμος καθηγητής Αλέξης Λυκουργιώτης, καθώς και πολλοί εκλεκτοί καλεσμένοι.

Μετά την επίσημη τελετή, ακολούθησε δεξίωσημε συνοδεία ζωντανής γαλλικής μουσικής από την Ιόνια Ορχήστρα του Χρήστου Παναγιωτόπουλου.