Αυξάνονται εκ νέου οι εισαγωγές ασθενών με κορωνοϊό στα νοσοκομεία της Ιταλίας, σύμφωνα με στοιχεία που δόθηκαν χθες Δευτέρα στη δημοσιότητα, προκαλώντας ανησυχία για ενδεχόμενη έξαρση των κρουσμάτων φέτος τον χειμώνα.

Σύμφωνα με το ίδρυμα GIMBE, οι εισαγωγές ασθενών με Covid-19 σε μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) στο διάστημα 11-17 Νοεμβρίου αυξήθηκε κατά σχεδόν 22% σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα. Ο ρυθμός αύξησης των εισαγωγών σε ΜΕΘ ήταν ταχύτερος από εκείνον των συνολικών νοσηλειών λόγω της νόσου που προκαλεί ο κορωνοϊός (+10% σε εβδομαδιαία βάση).

Ειδικότερα, καταγράφηκαν 247 εισαγωγές ασθενών με Covid-19 σε ΜΕΘ σε σύγκριση με τις 203 της προηγούμενης εβδομάδας (+21,7%). Συνολικά καταγράφηκαν 6.981 νοσηλείες λόγω της νόσου (+9,8% σε εβδομαδιαία βάση).

Ο αριθμός των νέων κρουσμάτων Covid-19 αυξήθηκε επίσης κατά 15%, αφού στο συγκεκριμένο διάστημα αναφέρθηκαν 208.000 έναντι 181.000 μια εβδομάδα νωρίτερα. Ωστόσο, το ποσοστό θνητότητας μειώθηκε κατά 2,9%.

«Καθώς η μετάδοση του ιού αυξάνεται, αναμένουμε ότι η κυβέρνηση θα παρουσιάσει σύντομα ένα σχέδιο δράσης για τον χειμώνα», δήλωσε ο Νίνο Καρταμπελότα, πρόεδρος του ιδρύματος GIMBE.

Ο Καρταμπελότα και άλλοι κορυφαίοι υγειονομικοί αξιωματούχοι στην Ιταλία έχουν κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου, καθώς όσο η θερμοκρασία πέφτει και περισσότερες δραστηριότητες μεταφέρονται σε εσωτερικούς χώρους, δημιουργούνται πιο ευνοϊκές συνθήκες για την εξάπλωση του ιού.