Οι γονείς ενός νεκρού φοιτητή στην Αγγλία έδωσαν δικαστική μάχη για να καταψυχθεί το σπέρμα του, ώστε να αποκτήσουν ενδεχομένως ένα εγγόνι στο μέλλον.

Αφού εξέτασαν επείγουσα αίτηση στο Δικαστήριο Προστασίας ενώ ο 22χρονος βρισκόταν σε κώμα, ο κ. Justice Poole έκρινε ότι η διαδικασία θα αποτελούσε «παραβίαση της ιδιωτικής του ζωής», αναφέρει η εφημερίδα Times.

Παρά το γεγονός ότι ο πατέρας του είπε στο δικαστήριο πως ο γιος του είχε μιλήσει συχνά για την επιθυμία του να αποκτήσει παιδιά πριν πάθει εγκεφαλικό επεισόδιο, ο δικαστής είπε ότι δεν υπήρχαν επαρκή στοιχεία που να επιβεβαιώνουν τις επιθυμίες του.

Είπε πως κάτι τέτοιο θα υπονόμευε τις ρυθμιστικές διατάξεις του νόμου περί ανθρώπινης γονιμοποίησης και εμβρυολογίας του 1990, επιτρέποντας την κατάψυξη του σπέρματος σε μια περίπτωση «όπου δεν υπάρχουν ή υπάρχουν ελάχιστα στοιχεία ότι ο ανίκανος ετοιμοθάνατος θα είχε συναινέσει».
«Χωρίς γραπτή συγκατάθεση δε μπορεί να γίνει οποιαδήποτε λήψη»

Η μεταθανάτια σύλληψη παιδιών δεν είναι παράνομη, αλλά ο νόμος είναι πολύ σαφής ότι πρέπει να υπάρχει γραπτή συγκατάθεση.

Η Νάταλι Σάντερλαντ, η δικηγόρος που ενήργησε για λογαριασμό των γονέων, δήλωσε: «Όσοι δεν σκέφτονται ακόμη να αναπαραχθούν ή όσοι προσπαθούν με φυσικό τρόπο, μπορεί να βρεθούν σε αυτή τη θέση εάν ο θάνατος επέλθει πολύ σύντομα».

Ο θανών, φοιτητής στα νοτιοδυτικά της χώρας, ήταν υγιής, αλλά έπαθε εγκεφαλικό επεισόδιο ενώ αθλούνταν. Σε δήλωσή του, ο πατέρας του είπε στο δικαστήριο ότι ο γιος του διατηρούσε ερωτική σχέση και είχε πει συχνά ότι επιθυμούσε να αποκτήσει παιδιά.