Κι ενώ το θέμα της ανάπλασης του παραλιακού μετώπου είναι να προχωρήσει, χωρίς, όμως να έχει γίνει γνωστό αν τελικά οι τρεις εταιρείες που μοιράστηκαν το δεύτερο βραβείο του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού, έχουν συμπράξει και συνεργαστεί για την ολοκληρωμένη μελέτη που θα πρέπει να κατατεθεί στο νέο ΕΣΠΑ, το ετοιμόρροπο κτίριο των υπηρεσιών λιμένα στο λιμάνι της Πάτρας εξακολουθεί να μαραζώνει.

Ένα κτίριο εγκαταλειμμένο από κάθε άποψη, με βρώμικους χώρους στους οποίους δεν μπορεί να μπει άνθρωπος από τα σκουπίδια και από την δυσοσμία και που το τελευταίο διάστημα έχει λεηλατηθεί από ομάδες Ρομά που έχουν προχωρήσει σε εξορμήσεις, παίρνοντας μέταλλα, σίδερα και χαλκό για να τα πουλήσουν στη μαύρη αγορά.

Σύμφωνα με την δημοτική αρχή η διαχείριση του κτιρίου δεν έχει περιέλθει ακόμα στον Δήμο και κατά συνέπεια δεν μπορεί να παρέμβει. Ωστόσο, κάτι πρέπει να γίνει άμεσα με το όλο θέμα αφού μπορεί να είναι  κλειστή η είσοδος του κτιρίου, όμως, είναι σίγουρο ότι στους χώρους του διαμένουν κατά καιρούς ομάδες προσφύγων.

Από κάτω μάλιστα από αυτό πατρινοί έχουν δει να στήσουν το…. σπιτικό τους σκηνίτες Ρομά. Τόσο οι πρώτοι, όσο και οι δεύτεροι κινδυνεύουν, καθώς το κτίριο έχει κριθεί σεισμόπληκτο και εύκολα, με ένα δυνατό σεισμό μπορεί να γίνει το μοιραίο.

Θυμίζουμε ότι η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου για το μέλλον αυτού του επιβλητικού – κτιρίου φαντάσματος είναι να κατεδαφιστεί στο πλαίσιο της ανάπλασης και να στηθεί στην θέση του ένα τοπόσημο που θα αποτελεί σημείο αναφοράς για την Πάτρα.

Όμως για να γίνει αυτό θα χρειαστεί νέες διαγωνιστικές διαδικασίες (διαγωνισμός για την κατεδάφιση, μελέτη και διαγωνισμός για το τοπόσημο) και όλα αυτά με την καθυστέρηση που διέπει την όλη γραφειοκρατία θα πάρει αρκετά χρόνια.

Οπότε; Μένουμε με το κτίριο - "φάντασμα" για φόντο στην παραλιακή μας ζώνη, χωρίς να υπάρχει καμία προοπτική για την αξιοποίηση ή έστω για την αλλαγή αυτής της εικόνας που μόνο κολακευτική δεν είναι για την Πάτρα. Κι την ελεύθερη πρόσβαση στη θάλασσα της…