Χτες, 17 Νοεμβρίου 2022, όλη η Ελλάδα γιόρτασε και τίμησε την εξέγερση του Πολυτεχνείου, με επίκεντρο τα Πανεπιστήμια της χώρας. Η Πάτρα, που έχει την τύχη να διαθέτει σήμερα ένα από τα καλύτερα Πανεπιστήμια στην Ελλάδα και που οι φοιτητές του τότε συμμετείχαν ενεργά στα γεγονότα, ΔΕΝ μπόρεσε να γιορτάσει την σημαντική αυτή επέτειο, στον ιστορικό της χώρο (στο κτήριο της οδού Κορίνθου), όπως θα άρμοζε στη μέρα.

Οι κύριοι λόγοι είναι γνωστοί, χρόνια τώρα. Αφορούν την κατάληψη του Παραρτήματος από ομάδες τουαντιεξουσιαστικού χώρου. Πρόκειται για μία κατάχρηση που η πόλη ζει στο πετσί της, καιρό τώρα, και η δημοτική αρχή δεν αποφασίζει να τη διαχειριστεί, κάνοντας εκείνο που επί χρόνια ζητά η πλειοψηφία των δημοτών, που επιβάλει η λογική και η νομιμότητα, που έχει προτείνει το Πανεπιστήμιο με πρωτεργάτη τον πρύτανη του. 

Εκτός, όμως, του ότι ο δημόσιος (δημοτικός) αυτός χώρος έχει μεταβληθεί σε «ιδιωτικό» χώρο παραβατικών, ακόμα και τα σχολεία που στεγάζονται δίπλα, το 9ο Γυμνάσιο και το 13Ο Λύκειο, δεν μπόρεσαν φέτος να κάνουν τη γιορτή τους και να τιμήσουν -έστω παραπλεύρως από το πραγματικό σημείο αναφοράς- τα γεγονότα της εποχής εκείνης. Ο λόγος; Η αίθουσα εκδηλώσεων που ο Δήμος Πατρέων παρέδωσε πρόσφατα στα σχολεία, πλημμύρισε(!) λόγω κακοτεχνίας, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ηλεκτρικό βραχυκύκλωμα και όλα τα ηλεκτρολογικά να καταστραφούν! Τα ηχητικά δεν λειτούργησαν με αποτέλεσμαη γιορτή να γίνει υποτονικά, χωρίς τραγούδια και ντοκουμέντα, με διάχυτη απογοήτευση των  μαθητών, για τον χαμένο κόπο, για τη χαμένη ευκαιρία.

Τίθενται σημαντικά ερωτήματα που ζητούν απαντήσεις: Πως γίνεται ένα νέο έργο να καταστρέφεται με την πρώτη μπόρα; Πως, κύριοι του δήμου, παραλαμβάνετε έργα που προφανώς έχουν κακοτεχνίες, ειδικά όταν πρόκειται για έργα σε σχολεία; Ποιος τα ελέγχει; Ποιος θα είχε την ευθύνη αν είχαμε χτες σωματικές βλάβες σε μαθητές ή γονείς, λόγω του ρεύματος;

Δυστυχώς, δεν υπάρχει κανένας σεβασμός για ένα κτήριο-ορόσημο για την ιστορία της πόλης, για τα σχολεία που φιλοξενούνται εκεί και τους αξιέπαινουςκαθηγητές και γονείς που, ενώ δίπλα τους υπάρχει βρωμιά και εγκατάλειψη, εν τούτοις κάνουν το καθήκον τους απέναντι στα παιδιά. Χτες, ανάμεσα στους μαθητές που ήθελαν να κάνουν τη γιορτή τους, μπορεί να βρίσκονταν εγγόνια των ανθρώπων εκείνων που τον Νοέμβριο του 1973 έδωσαν τον αγώνα για δημοκρατία μέσα στο κτήριο του Πανεπιστημίου. Ποιο ακριβώς μήνυμα τους δίνει ο Δήμος Πατρέων;

Ομάδα Εργασίας #Παιδεία του σπιράλ

ΥΓ. Με το θέμα του Παραρτήματος το σπιράλ έχει ασχοληθεί κατά το πρόσφατο παρελθόν, έχει καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις αξιοποίησης και θα επανέλθει.