Πάνω από 1,20 με 1,50 ευρώ αναμένεται να αυξηθεί η τιμή του ελαιόλαδου στη χονδρική, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ελαιοπαραγωγών και των αγροτών που ασχολούνται με τη συγκεκριμένη καλλιέργεια.

Η αύξηση αυτή της τιμής του ελαιόλαδου έχει να κάνει κυρίως με τη έλλειψη που φαίνεται ότι υπάρχει στις υπόλοιπες χώρες του εξωτερικού που παραδοσιακά καλλιεργούν την ελιά και βγάζουν λάδι, όπως για παράδειγμα η Ιταλία, η Ισπανία και η Γαλλία.

Σε αντίθεση με τις χώρες αυτές φέτος οι ελιές στην Ελλάδα είναι γεμάτες από καρπούς, ενώ το ίδιο ισχύει και για αυτές στην Δυτική Ελλάδα, παρά τον φόβο που υπήρξε από γεωπόνους για την ύπαρξη δάκου.

Οι φόβοι αυτοί, τουλάχιστον για τις περισσότερες των περιπτώσεων από τις καλλιέργειες της Δυτικής Ελλάδας, δεν επιβεβαιώθηκαν.

Έτσι όλα δείχνουν ότι φέτος θα έχουμε μια από τις πλουσιότερες και ποιοτικότερες παραγωγές των τελευταίων ετών.

Μάλιστα ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης μιλώντας για το θέμα της ελιάς αναφέρθηκε στην καλύτερη παραγωγή από κάθε πλευρά της τελευταίας δεκαπενταετίας. Η τιμή έτσι του λαδιού στην χονδρική αναμένεται να φτάσει έως και τα 4,20 με 4,50 ευρώ το λίτρο.

Ωστόσο, σύμφωνα με τους αγρότες, η αύξηση τις τιμής του λαδιού αντισταθμίζεται από την αύξηση του κόστους της παραγωγικής διαδικασίας για την καλλιέργεια, τα διπλάσια μεροκάματα που θα πρέπει να δοθούν για τους εργάτες γης, αλλά και με τα παραπάνω χρήματα που θα τους κοστίσει η μετατροπή του καρπού σε λάδι λόγω της επιπλέον ενέργειας ρεύματος στα ελαιοτριβεία.

Πάντως, η συγκομιδή της ελιάς ήδη έχει ξεκινήσει στις αγροτικές περιοχές της Δυτικής Ελλάδας, με ολόκληρες οικογένειες και κοινότητες να ασχολούνται με αυτή την εργασία που είναι παραδοσιακή, επίπονη και δύσκολη.